SPOJ DOBRIH IDEJA

"Željeli smo skromnu, ali zanimljivu kuću. U konačnici smo dobili 48 kvadrata na kojima nam svi zavide"

 Petr Polák
Kućica je sinergija suvremenog dizajna, poštivanja prirode i praktičnog korištenja prostora

- U proljeće 2020. u naš studio došao je profinjeni par s vizijom skromne kuće koja će im pružiti mirno utočište u prirodi i bijeg od svakodnevne gradske vreve. Ugodno mjesto gdje drveće šušti umjesto tramvaja i kontakt s prirodom je neposredan – govore nam arhitekti iz češkog studija Archicraft.

image
Petr Polák

Saznajemo kako područje koje su investitori odabrali za svoju vikendicu ima jedinstvenu atmosferu, a udaljeno je od centra Praga tek nekoliko minuta. Ipak do mjesta ne vodi udoban asfaltni put, već dosta surova cesta, koja sama po sebi mijenja percepciju cijelog prostora. Cesta koja se mijenja kako se odmiče od grada stvara dojam kao da se prelazi u neki drugi svijet, dalje od briga velikog grada, a bliže prirodi.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

- Lokalni propisi definirali su najveću građevinsku površinu i visinu zgrade, ograničavajući zahtjev klijenta. Arhetipski oblik kabine odabran je s obzirom na okoliš, a njegova vertikalnost naglašava kontrast između stabilnosti zemlje i slobode neba – objašnjavaju arhitekti.

U okolici same kuće se nalaze prekrasne visoke četinjače koje su fascinirale same arhitekte te su njihov uzorak odlučili oslikati na fasadi. Zanimljivo pročelje koje se ističe u zelenilu, sastoji se od tamne aluminijske šindre i svojim oblikom podsjeća na šišarku. Aluminijska površina fasade jamči lako održavanje i dugotrajnost te ispunjava osnovni zahtjev za praktičnošću. Pripadnost prirodi podupiru i staklene klizne površine koje povezuju dnevni dio interijera s okolinom te ujedno na izvanredan način proširuju osjećaj prostora unutar kućice. Veliki prozori ne samo da donose prekrasan pogled, već i obilje svjetla za investitoricu koja uživa u slikanju u svojoj vikendici.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Arhitekti su dobili zadatak stvoriti prostor koji odiše udobnošću i toplinom doma. Stoga se hrast intenzivno koristio u interijeru, točnije za podove, zidove kamina, blagovaonski stol i stolice. Strukturalne CLT ploče od smreke ostale su vidljive u spavaćoj sobi i na stubištu. Ovaj prirodni materijal unosi toplinu u interijer i štedi troškove polaganja pločica. CLT ploče također imaju prednosti u strukturnim svojstvima - mala strukturna dubina omogućuje velike raspone i ima visoku nosivost. Njihova mala debljina u kombinaciji s dobrom toplinskom izolacijom dovodi do prostranijeg interijera. Konstrukciju je u potpunosti projektirala i realizirala tvrtka 3AE, specijalizirana za drvene objekte od masivnih ploča češkog drva.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Glavna tema kolibe je blagostanje i opuštanje i tome su morale biti podređene operativne potrebe. Kuhinja je integrirana u dnevnu zonu kako bi djelovala kao njen prirodni dio. Stoga je postavljen regal koji se spaja sa stropom, a za dijelove ormara odabrani su objedinjujući motiv hrastovine istog profila kao i zid uz kamin. Blagovaonski stol je prirodno uklopljen između kuhinjskih ormarića.

Kućica je sinergija suvremenog dizajna, poštivanja prirode i praktičnog korištenja prostora te dokaz da je i na maloj površini moguće stvoriti prostor za udobnost, opuštanje i umjetničko stvaralaštvo.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Osim nove kuće na samoj lokaciji se nalazila i minijaturna, stara drvena kuća koju su vlasnici poželjeli zadržati jer im stvara ugodu svojom pojavom. Dakle, prilikom projektiranja nove kućice, vlasnici su od početka imali znali da stara mala kuća mora ostati jer je ona važan dio koji ostavlja dojam gostoljubivosti i ugode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:31