NEVIĐENO

Žena preuredila staru crkvu u svoj dom: S mužem spava na oltaru, a evo gdje je smjestila sina

 HSINJUHSU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Odličan način kako udahnuti novi život starim građevinama, čija je osnovna funkcija jednostavno prestala biti potrebna zajednici, njihova je prenamjena u mjesto za stanovanje. Već smo svjedočili odličnim preuređenjima napuštenih garaža i vjetrenjača, a dom u nastavku primjer je prenamjene stare crkve u prostor za život. Pri preuređenju je zadržana većina povijesnih elemenata zgrade poput podnih pločica, vrata i krovnih prozora, a s obzirom na to da su stropovi visoki čak 4 metra, veliki prozori omogućuju pregršt prirodnog svjetla u interijeru.

Priscilla i njen suprug Morton žive u crkvi staroj 154 godine, a unutrašnjost svog nesvakidašnjeg doma podijelili su na TikToku. U videu Priscilla je započela obilazak crkve pokazujući svoj atelje u kojem izrađuje rukotvorine. Zatim je pokazala spavaću sobu koja se nalazi na "istočnom oltaru" i zid koji koriste za projekcije filmova.

U prizemlju se nalazi golemi prostor raspodijeljen na dnevni boravak s blagovaonicom s dovoljno prostora za čak desetero ljudi. Večeri najviše provode na "zapadnom oltaru", gdje su uredili lijepi dnevni boravak s televizorom. Kod uređenja naglasak je na kreativnosti pa često namještaj pronalaze odbačen na ulici koji potom preurede u svom ateljeu.

Prostor obilježavaju elementi eklektičnog stila, različite teksture i detalji. Crkva je zadržala mnoge izvorne značajke, uključujući orgulje, koje su pretvorili u improvizirani bar. Još jedne orgulje dobili su besplatno, a jedna soba inspirirana je filmom “Čarobnjak iz Oza”.

Priscilla ima brojne kutke u crkvi koje koristi za slikanje, pisanje i druge kreativne projekte. Najnoviji projekt je šuma papirnatih stabala visoka šest metara.

Među neobičnim sobama su "kakao soba" i "knjižnica" u kojoj se nalazi krevet za njezinu sestru kada im dođe u posjet. S njima živi i sin, u podrumu od 220 četvornih metara s dvije spavaće sobe.

Jedan od najuzbudljivijih dijelova crkve je zvonik s kojeg se pruža pogled na cijelu Pennsylvaniju.

- Imamo oko 900 četvornih metara stambenog prostora na pet etaža, rekla je Priscilla. "Imamo dva podruma - jedan savršen za našeg sina, a drugi pomalo jeziv, ali nadam se da će jednog dana postati moj studio za izradu stakla.

Mnogi komentiraju da crkva izgleda čarobno, pogotovo noću kada je osvijetljena. Iako se čini ogromnim, Priscilla otkriva da za njihovo čišćenje ne treba puno vremena.

- Koristimo robotski usisavač, nema puno prašine i treba nam dva sata tjedno na čišćenje."

Pomalo kaotičan raspored, Priscilla smatra dijelom šarma njihova doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 09:51