IZBJEGNITE ZAMKE

Ako mjesecima neuspješno tragate za ‘savršenom‘ nekretninom, vrijeme je da promijenite strategiju

 /SHUTTERSTOCK
Nepromišljene odluke mogle bi vas skupo stajati. Pogledajte koje

Potraga za novim stanom ili kućom za neke se stresna, a ne neke zabavna. No, svi ćemo se složiti da je skupa. Da, svjesni smo (pre)visokih cijena nekretnina i skromne ponude, ali isto tako nitko ne želi uzaludno ‘bacati novac u vjetar‘. No, mnogi, nažalost, upadaju u tu zamku. Portal Love Property pripremio je najčešće (i najskuplje) pogreške kod kupnje nekretnine. Izdvajamo neke od njih.

Previsoki kriteriji

Pod u obliku riblje kosti, dva balkona, uređena radna soba i vešeraj... Budimo realni, pronaći nekretninu po najsavršenijim mogućim kriterijima gotovo je nemoguća misija. Treba biti realan i imati predodžbu o stvarima koje su vam visoko na listi prioriteta i kojih se ne želite odreći, ali budite otvoreni za ostalo.

Previše kompromisa

S druge pak strane, ne treba pristati ni na previše kompromisa. Koliko god bili očajni zbog neuspješne potrage za svojim domom, ne trebate se zadovoljiti ‘bilo kojom‘ nekretninom. Možda ćete previše potrošiti samo da ju dovedene do donekle zadovoljavajućeg stanja, ali ćete i dalje, i to godinama, biti nesretni.

Online potraga

image
/SHUTTERSTOCK

U svijetu tehnologije razumljivo je da se nekretnine pretražuju na internetskim oglasnicima, ali ako to mjesecima radite bez zadovoljavajućih rezultata, možda je vrijeme da to napravite ‘po starinski‘ - pretraživanjem na terenu. Zbog velike potražnje mnogi se stanovi prodaju i prije nego stignu u oglasnike, dok vi uzaludno skrolate po internetu. Kontaktirajte agencije za nekretnine i ‘pustite glas‘ po željenom kvartu i možda dobijete dugoočekivanu informaciju o raspoloživom stanu koji vam odgovara.

Maksimalan budžet

Prije nego krenete u potragu za nekretninom, provjerite svoju kreditnu sposobnost. Tako ćete znati na čemu ste i u kojem cjenovnom rangu možete gledati nekretnine. Primamljivo je gledati na maksimalan raspoloživi iznos i tragati za nekretninom te vrijednosti. No, trebate znati da postoji cijeli niz dodatnih, skrivenih troškova u kupoprodajnom procesu na koje morate računati. I ne samo to, uvijek budite spremni na nepredvidljive troškove u slučaju nekih preinaka ili sanacija u stanu.

Ishitrena kupnja

image
/SHUTTERSTOCK

Kupiti povoljniji stan u lošem stanju može imati neke prednosti, ali pazite da vas njegova adaptacija financijski ne uništi. Čak i ako je stan u relativno dobrom stanju, obavezno ga obiđite sa statičarom ili građevinskim radnikom kako bi detektirali sve potencijalne probleme. Ako kupujete na nekoj nepoznatoj lokaciji, raspitajte se kakvo je susjedstvo i kako se kreću općenito cijene, detektirajte njegove nedostatke kako se ne biste neugodno iznenadili kad se uselite. Ako se upuštate u adaptaciju, svakako provjerite dostupnost majstora, napravite dobar plan i držite ga se.

Sljedeći korak

Pri kupnji nekretnine razmišljajte o svojem sljedećem koraku. Možda u sljedećih par godina želite proširiti obitelj, udomiti psa... Sve to uzmite u obzir pri kupnji, kako vam tek kupljena nekretnine ne bi odjednom postala pretijesna i neodgovarajuća.

Pregovaranje o cijeni

Okej, dojma smo da mi pregovaramo o svemu, no nije naodmet ponoviti, posebice ako znamo da su tražene cijene nekretnina precijenjene. Jedno je što piše o objavljenom oglasu, a drugo je na što je prodavatelj spreman pristati. Netko će u panici da će ostati praznih ruku pristati na traženu cijenu, ali ako ne probate nikad neće znati jeste li mogli proći jeftinije. Ne trebate brinuti da ćete uvrijediti prodavatelja, ako budete prisebni i ne ponudite smiješno nisku cijenu. Ako pritom surađujete s iskusnim (i provjerenim) agentom za nekretnine, veća je šansa da će vas znati dobro savjetovati i da će sugerirati ponudu koja će zadovoljiti i vas i prodavatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 15:02