LIJEPE I OPASNE

Ako u dvorištu ugledate neku od ovih biljaka, bježite glavom bez obzira! Jedna je baš popularna i sveprisutna

 /SHUTTERSTOCK
Kupujete kuću? Prilikom njihova obilaska uzmite u obzir i uređenje okućnice

Dobra lokacija, zadovoljavajuća površina, zahvalan tlocrtni raspored, fina završna obrada... samo su neki od kriterija koje kupci zahtijevaju pri kupnji nekretnine, u ovom slučaju obiteljske kuće. No, s toliko stvari na pameti, lako je previdjeti uređenje okućnice. Oni upućeni znaju da održavanje dvorišta i vrta može biti skupo, a ako na lokaciji koju obilazite, razmišljajući o kupnji baš te kuće, ima određenih biljaka, možda ćete požaliti što ih niste prije detektirali. I pobjegli glavom bez obzira.

Naime, nije svaka biljka idealna za svako dvorište, a može biti riječ i o invazivnoj vrsti koja se agresivno širi i "ruši sve pred sobom", može predstavljati opasnost po zdravlje ukućana i kućnih ljubimaca i prouzročiti štetu uslijed podizanja pločnika i temelja... Sve to vodi do neprekidne borbe i uzaludne pokušaje njezina istrebljenja. Ovo su samo neke biljke koje vam mogu poslužiti kao upozorenje da kupnju određene nekretnine ipak preskočite.

Japanski dvornik

image
/SHUTTERSTOCK

Japanski dvornik utječe na sastav tla mijenjanjem omjera hranjiva i lučenjem alelokemikalija. U priručniku "Invazivne strane korovne vrste u Republici Hrvatskoj", u nakladi Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, navodi se kako je jedna od osobina ove biljke visoka sposobnost regeneracije tako da u praksi suzbijanje vrlo često nije dovoljno učinkovito.

Bermudska trava

image
/SHUTTERSTOCK

Iako neki preporučuju bermudsku travu kao travnjak za stoku ili za dvorište jer je otporna na sušu, promet ili slanost, smatra se i invazivnim korovom u vrtu. Mora se kositi svaki tjedan kako vjetar ne bi otpuhao sjeme i trava se proširila.

Metvica

image
/SHUTTERSTOCK

Ovo je pomalo srcedrapajuće: metvica je mirisna i ukusna biljka koja se divno slaže u pripremi jela i pića, ali ako raste u zemlji, a ne u posudi, morate biti svjesni da se vrlo agresivno širi i da će "ugušiti" ostatak bilja u vrtu, a da ne spominjemo travnjak.

Ljiljan

image
/SHUTTERSTOCK

Prekrasan, ali otrovan cvijet. Ako imate kućne ljubimce koji određeno vrijeme provode na otvorenom, trebali biste izbjegavati kuće s ljiljanima ili ih počupati nakon što se uselite.

Palisander

Šišam, poznat kao ružino drvo ili palisander, izgledom podsjeća na stabla fikusa, a raste nevjerojatnom brzinom. Njegovo korijenje ima tendenciju ući ispod zida i podići ga, piše Housebeautiful.com.

Kudzu

image
/SHUTTERSTOCK

Penjačica kudzu, upozoravaju u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje, raste u gustim sklopovima što je čini uspješnijom u kompeticiji za sunčevu svjetlost od zavičajnih vrsta grmlja i drveća. To je štetno i za kukce koji se oslanjaju na zavičajne vrste biljaka kao izvor hrane i skloništa. Također ima negativan utjecaj na proizvodnju drvne mase i usjeva.

Meksička perjanica

Meksička perjanica popularna je trava otporna na sušu, ali se širi prilično brzo i u kontaktu s kožom može izazvati blagi dermatitis koji svrbi.

Bambus

image
/SHUTTERSTOCK

Ljudi vole bambus zbog njegove visine i sposobnosti da popuni "gola" mjesta u krajoliku, ali je invazivan i teško ga je kontrolirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 13:58