interes stranaca

Amerikanci dižu cijene nekretnina, a posebno ih žele posjedovati u jednom gradu na obali!

Panorama Lisabona

 DMITRY RUKHLENKO/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/

Nezahvalno stanje na američkom tržištu nekretnina na kojemu trenutno sve manji broj ljudi može kupiti željeni stan ili kuću, počelo je imati utjecaja i na cijene u Europi, osobito u većim gradovima i to prvenstveno kada je riječ o luksuznijim nekretninama.

Kako donosi New York Post, podaci koje je ovog tjedna objavila britanska agencija za nekretnine Savills, sa sjedištem u Londonu, koja posluje u gotovo svim europskim državama, pokazali su da su kupci kuća i stanova iz SAD-a jedan od ključnih čimbenika koji podižu cijene u većim europskim gradovima.

Ovo se posebno odnosi na gradove na Mediteranu, gdje američke kupce osim samih cijena privlači i životni stil koji se tamo nudi. Tako je kombinacija inozemne i potražnje lokalnih kupaca rezultirala porastom cijena nekretnina u popularnim južnoeuropskim odredištima, a jedan se grad posebno izdvaja.

Riječ je o portugalskoj prijestolnici Lisabonu u kojemu cijene luksuznih kuća, prema Savillasovoj analizi, u prvoj polovici 2024. godine najbrže rastu. S porastom traženih cijena nekretnina od 4,2 posto u prvih šest mjeseci, portugalska prijestolnica nadmašila je svih ostalih 29 gradova koje je globalno analizirala ova tvrtka.

image

Panorama Madrida

SERGII FIGURNYI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/

Na drugom je mjestu Amsterdam, koji je jedini u ovoj skupini gradova s visokim interesom kupaca iz SAD-a smješten u sjevernijem dijelu Europe. Slijede ga Madrid i Atena, u kojima je zabilježen rast traženih cijena veći od 3 posto. Na petom se mjestu smjestio Dubai s rastom cijena od 2,9 posto.

Visoke kamatne stope u SAD-u koje su, među ostalim faktorima, dio uzroka ovog povećanog interesa Amerikanaca za nekretnine na europskom tržištu, istovremeno imaju negativan utjecaj na njihovo tržište. Cijene luksuznih stanova u prvom su dijelu godine pale u tri od četiri veća američka grada koje je analizirao Savills. Među njima je i Los Angeles, gdje su cijene ovakvih nekretnina pale za otprilike 4 posto.

- Predviđa se da će stalna neusklađenost ponude i potražnje za luksuznim stambenim nekretninama dodatno potaknuti rast cijena u europskim gradovima kao što je Amsterdam. U Lisabonu i Barceloni predviđa se rast cijena od 2 do 3,9 posto u drugoj polovici 2024. godine - istaknula je suradnica direktora Savills World Researcha Kelcie Sellers za Mansion Global, koji je također popratio njihovu najnoviju analizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2024 11:36