PRIMJER ZA KOPIRATI

Čudesni neboder od stakla, čelika i betona visok je 325 metara, može izdržati potres magnitude od 9.0 i praktički je neuništiv

 /SHUTTERSTOCK

Projektiran od strane Pelli Clarke & Partners, Mori JP Tower novi je najviši neboder u Tokiju, Japan s nevjerojatnom visinom od 325 metara. Neboder je napravljen s nizom naglasaka na održivost, a također projektiran da bude otporan na potrese, prenosi YankoDesign. Smješten je u naselju Azabudai Hill – novoj četvrti prožetoj obiljem zelenih površina i drugih visokih zgrada.

Impresivni neboder opremljen je ostakljenom fasadom i jedinstvenim oblikom koji podsjeća na sliku lotosovog cvijeta. Ima prekrasnu krunu od četiri zakrivljene staklene "latice", koje mu daju oblik i simetriju koji su inspirirani lotosom. Vanjski dio je naglašen trakama integrirane rasvjete. Unutrašnjost zgrade obuhvaća šezdeset i četiri etaže i uključuje kombinaciju stambenih i poslovnih prostora.

image
/SHUTTERSTOCK

Mori JP je konstrukcija vrijedna pažnje, jer može funkcionirati i stajati uspravno u potresu tako jakom kao što je bio veliki potres u istočnom Japanu, koji je imao magnitudu od 9,0. Ovo je doista hvale vrijedan pothvat, koji će spasiti živote i smanjiti razaranje. Konstrukcijske čelične cijevi tornja su napunjene betonom visoke čvrstoće.

"Komponente od čelika i betona visoke čvrstoće koriste se za uravnoteženje struktura, a uređaji za kontrolu vibracija postavljeni su u središnja područja gdje se vibracije tijekom potresa mogu učinkovito smanjiti, što rezultira velikom otpornošću na podrhtavanje", rekao je Mori. "Osim toga, veliki uređaji za kontrolu vibracija poznati kao "aktivni prigušivači mase" pomoći će u smanjenju njihanja do kojeg dolazi na vrhovima zgrada tijekom jakog vjetra."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 23:05