MRAČNE NEKRETNINE

Jedni se zgražaju, drugi ih se boje, a treći ih žele kupiti. Zašto su crne kuće postale pravi hit?

 /SHUTTERSTOCK

Crne kuće nisu uobičajene, kako u našim krajevima, tako i u drugim pa ne čudi što se često nađu u objektivima fotografa i na društvenim mrežama. Ipak, ove "mračne nekretnine" sve su češće, a iako boja na prvu možda i ne zvuči obećavajuće, mogu izgledati zaista odlično. Nekoliko je "dokaza" za to i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

image

Kuća za odmor u Starom Lazu, Gorski kotar.

/CROPIX

Tamne kuće "niču" često u Gorskom Kotaru i Lici, neke od njih smo već posjetili, a sada uz njih donosimo i izbor najljepših crnih kuća koje su putnici, ali i sami vlasnici, predstavili na Instagramu.

Ova moderna arhitektura vjerojatno ne bi ovako upečatljivo izgledala da je izrađena u klasičnoj boji drva. Crna boja daje joj jedinstvenu dozu elegancije, a pozicija na jezeru dodatno doprinosi ekskluzivnom izgledu, a vjerujemo, i osjećaju boravka u ovom "mračnom zdanju.

Crna kuća može biti napravljena i od fasadne cigle u ovoj boji i to može izgledati odlično, barem na primjeru ove neobične kuće u Melbourneu. Ona ne privlači samo bojom, već i oblikom koji kombinira ravne i zaobljene plohe te velike staklene stijene kroz koje se može naslutiti i moderno uređen interijer.

Male drvene kuće za odmor, smještene na osami, sve su češće odredište onih koji traže mir i relaksaciju, a ova crna kućica čini se kao pravo mjesto za ispunjenje takvih želja. Odlično se uklopila u netaknutu prirodu oko sebe, a minimalistički dizajn dodatno naglašava tamnu nijansu u koju je "presvučena" i kojom se svakako ističe u šarolikoj ponudi drvenih kućica na platformama za turistički smještaj.

Još jedan jednostavan i upečatljiv crni dizajn smješten na "drugom kraju svijeta", odnosno u Australiji, privlači ljubitelje arhitekture na Instagramu. Mala kuća pravocrtnog oblika, s okućnicom bogatog sadržaja i crnim pročeljem od širokih vertikalnih ploča, čini se, ima sve što je potrebno za uživanje i unutar i izvan nje.

Da vlasnici nisu samo male kuće skloni obojiti u crno dokazuje ova vila u švedskom Gothenburgu. Izvana u potpunosti crna, sastoji se od dva zasebna krila veće kvadrature, koja su obogaćena staklenim stijenama i krovnim prozorima koji naglašavaju kontrast s eksterijerom gdje se nalazi svjetli podest i prostrani bazen za uživanje na otvorenom.

Iako svakako češće na kontninentalnim i planinskim destinacijama, crne kuće nisu posve nepoznanica niti na obali. Barem ne kod nas, gdje se su se, primjerice, vlasnici ove kuće u Srimi, odlučili za posve crnu gornju etažu i time postigli pravi "wow efekt" koji bi u potpunosti izostao da je fasada ujednačena i - bijela.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 08:06