LOKACIJA, LOKACIJA, LOKACIJA

Najmanji stan u New Yorku dostupan je za najam, evo koliko košta i što sve ima u tih nekoliko kvadrata

 TIKTOK

Život u srcu Manhattana, a da se pritom ne bankrotira, moguć je za one koji nemaju problema sa minijaturnim stambenim prostorima. Tako je, primjerice, na East Willageu, jednoj od najpopularnijih lokacija u središtu New Yorka, trenutno za najam dostupan mikkro stančić, kroz koji je u svom videu na TikToku pratitelje provela agentica za nekretnine pod računom @skye_nycrentals.

Svoj je video započela s ulice, kako bi pokazala konkretnu lokaciju ove nekretnine, a nakon što je otključala i odškrinula ulazna vrata, pratitelji su imali što za vidjeti. Mikro stan u njezinoj ponudi ima manje od deset kvadratnih metara, a u njemu su tek okvir kreveta na kat, hladnjak, mikrovalna pećnica te mali sudoper i umivaonik u jednom, iznad kojeg je ogledalce.

Tu je i nekoliko otvorenih polica, ormara nema, a ni štednjaka, ali barem ima jedan prozor. Nije dugo trebalo da se korisnici zapitaju gdje bi trebali vršiti nuždu i tuširati se, a odgovor je - u zajedničkom WC-u i kupaonici na hodniku za koji agentica tvrdi da se čisti svakog dana pa nema nikakvih problema u dijeljenju.

Sve ovo ne bi bilo toliko neobično da cijena za ovako malen sobičak nije "astronomska". Najam ovog stančića, naime, iznosi 1100 dolara mjesečno, a iako se komentatori uglavnom slažu da ovakvo što ne bi smjelo prelaziti nekoliko stotina dolara mjesečno, cijena možda i nije posve nerazumna s obzirom na lokaciju. Prema izvješću stranice zumper.com, naime, prosječna mjesečna stanarina na Manhattanu trenutno iznosi 3395 dolara.

Budući da cijene najamnina neprestano rastu u gradovima poput New Yorka, mikro stanovi postaju sve češći. Ovaj koncept "proiširo se" 2016. godine izgradnjom stančića od 24 četvornih metara koji su imali za riješiti tadašnju stambenu krizu, no New York ima i dužu povijest mikro stanova budući da su svojevrsni hoteli s jednom sobom, u kojima su mnogi i živjeli, prevladavali sve do sredine 20. stoljeća.

Kako izgleda mikro stan od 1100 dolara mjesečno, pogledajte u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:00