SVAKA JOJ ČAST

Ova se žena dosjetila kako adaptirati dijelove stana kao podstanarka, a iza sebe ostaviti sve kako je i zatekla - i sve to bez dizanja prašine!

Ilustracija

 PANCAKE PICTURES/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Podstanarski život nije podobna roba za scenarije hollywoodskih blockbustera, puno je bliži, recimo, češkim crnim komedijama. Na podstanarstvo se ljudi odlučuju iz potrebe, a ne zbog toga kako bi zadovoljili svoje estetske kriterije. Stan u koji uđete je takav kakav je, ne možete razmišljati o izbijanju zida i spajanju kuhinje i dnevnog boravka, izbacivanju starih ormara i montiranju ugradbenih ili promjeni malene kade prostorom za tuširanje...

Naravno, sve to možete, ali trebate dozvolu stanodavca, koji najčešće nisu baš oduševljeni idejom o radovima u stanu - naročito kad to znači da bi i oni trebali u adaptaciji financijski sudjelovati. Stoga se velika većina podstanara miri s postojećim stanjem, nadajući se da će jednom ipak moći stambeni prostor prilagoditi vlastitim potrebama.

Ali ima onih koji se ne žele pomiriti s takvim stanjem. Jedna od takvih je Julie Sousa, vlasnica TikTok profila the_avantgarde. Ona je u jednom svom video uratku pokazala kako na jednostavan način adaptirati dijelove podstanarskog stana, a da to ne zahtijeva građevinske radove. Pritom su svi navedeni poslovi lagani za obaviti, a promjene je lako ukloniti kad se ukaže potreba za izlaskom iz stana.

Sousa je tako pokazala tri projekta koja će podići atmosferu podstanarskog doma. U prvom je prikazala kako postaviti pod za terasu i obložiti ga umjetnom travom i kamenčićima, čime terasa postaje luksuzno mjesto opuštanja. Cijeli projekt nije pretjerano skup, a moguće je pod po potrebi razmontirati i premjestiti na drugo mjesto.

U drugom projektu je ‘presvukla‘ kompletne kuhinjske zidove, što je kuhinju učinilo modernijom. To je učinila tako da je između zida i folije postavila transfer-foliju koju je jednostavno odlijepiti - kad će se iseliti, trebat će joj nekoliko minuta da kuhinju vrati u isto stanje u kakvom je bila i pri useljenju.

Trećim je projektom Sousa kreirala zanimljiv vrtni kutak pored stepeništa, uvodeći tako prirodu u interijer. Za to joj je poslužila obična plastična podloga, na koju je postavila kamenčiće i ambijentalnu rasvjetu. Na strop iznad toga zalijepila je dekor u obliku drva, što je cijelom prostoru udahnulo dašak luksuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 08:42