DESET NAJSIGURNIJIH

Ovo su trenutno najsigurniji gradovi u Americi jer ih neće ‘pokositi‘ uragan, čak šest ih je u državi Ohio

 /SHUTTERSTOCK

Dok stanovnici Floride strahuju hoće li uragan Milton njihove domove sravniti sa zemljom, uvijek živo tržište nekretnina u Americi sve veći značaj pridaje klimatskim kriterijima kad je riječ o investicijama ove vrste. Stanovnici ovih dijelova pitaju se gdje je najsigrnije mjesto za živjeti, a odgovore im daje novo izvješće nekretninskog portala Realtor.com o stambenim i klimatskim rizicima za 2024. koje je pokazalo da je 44,8 posto domova u SAD-u izloženo riziku od ekstremnih vremenskih uvjeta, uključujući vrućine, vjetar, poplave i šumske požare.

Inače, nedavno istraživanje Zaklade First Street procjenjuje da je 3,2 milijuna ljudi postalo "klimatski migranti" koji stvaraju "područja napuštene klime" zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.

- Čini se da postoje jasni pobjednici i gubitnici u pogledu utjecaja rizika od poplava na promjenu stanovništva na razini susjedstva - rekao je u izjavi Jeremy Porter, voditelj istraživanja klimatskih implikacija zaklade.

Ove prijetnje ne ugrožavaju samo kvalitetu života ljudi, već također utječu na cijene stanova i stope osiguranja doma, a isti je portal baš zato izdvojio i 10 gradova koji, prema njihovim mjerenjima, imaju najmanje rizika za klimatske i prirodne katastrofe.

Akron, Ohio

S oko 200 tisuća stanovnika ovaj grad u Ohiu ima najveći udio domova s najmanjim rizikom od klimatskih nepogoda, i to čak 91 posto. Ukupna vrijednost navedenih nekretnina procjenjuje se na 55,4 milijarde dolara. Duga povijest proizvodnje guma, koju danas vodi Goodyear Tire and Rubber Company, ovom je gradu osigurala i nadimak ‘svjetska prijestolnica gume‘, a nekada je bio poznat kao centar razvoja zračnih brodova.

Cleveland, Ohio

Glavni grad u ohiu smjestio se na drugo mjesto s također velikim udjelom tomova s najmanjim rizikom od 89,3 posto. Ovdje su nekretnine nešto skuplje pa je tržište teško 163,5 milijardi dolara. U Clevelandu živi nešto manje od pola milijuna ljudi, lučki je grad povezan s Atlantskim oceanom morskim putem Svetog Lovre. Gospodarstvo se oslanja se na različite sektore koji uključuju visoko obrazovanje, proizvodnju, financijske usluge, zdravstvenu skrb i biomedicinu.

Seattle, Washington

Cleveland je lučki grad, povezan s Atlantskim oceanom morskim putem Svetog Lovre, a udio domova s najmanjim rizikom od klimatskih šteta je 88,4 posto. Njegovo gospodarstvo oslanja se na različite sektore koji uključuju visoko obrazovanje, proizvodnju, financijske usluge, zdravstvenu skrb i biomedicinu. S obzirom da se radi o gradu koji broji oko 800 tisuća stanovnika, tržište nekretnina ovdje teško je 784,2 milijarde dolara.

Columbus, Ohio

Columbus je glavni i najveći grad američke savezne države Ohio, u kojemu čak 87,7 posto nekretnina ima minimalan rizik od klimatske štete. Ukupna vrijednost nekretnina s najmanjim rizikom ovje je 197,6 milijardi dolara. grad je dobio ime po kristoforu Kolumbu, ima bogatu umjetničku scenu, puno zelenih površina i smatra se jednim od najboljih gradova za život u Ohiu.

Cincinnati, Ohio

S više od 300 tisuća stanovnika i 87,7 posto nekretnina minimalnog rizika, Cincinnati je na petom mjestu prema Realtovom odabiru najsigurnijih nekretninskih tržišta u SAD-u. Bogato nasljeđe i živa kultura grada čine ga odličnim izborom za život na obalama rijeke Ohio.

Dayton, Ohio

Za one koji biraju malen, ali siguran grad, Dayton u Ohiu, kojemu također više od 85 posto nekretnina ima najveći stupanj sigurnosti od prirodnih nepogoda, bit će odličan odabir. Smatra ga se "rodnim gradom" aviona, a cijene nekretnina općenito su oko 17 posto niže od prosječnih na razini zemlje.

Indianapolis, Indiana

Najveći i glavni grad Indiane s oko 800 tisuća stanovnika i 86,9 posto "sigurnih" nekretnina, Indianapolis je odličan odabir za život ljubiteljima urbanog sadržaja u ugodnoj klimi. Ovdje se održava niz poznatih sportskih događanja i drugih manifestacija pa je uvijek zabavno.

Pittsburgh, Pennsylvania

S troškovima života oko 7 posto nižim od nacionalnog prosjeka i nešto manje od 85 posto "sigurnih" nekretnina, Pittsburg koji broji oko 300 tisuća stanovnika također se našao na Realtorovoj listi. Grad koji pruža puno mogućnosti i za mlade bilježi prosječnu cijuenu kuće od oko 283 tisuće dolara, što je i više nego razumno u trenutačnim okolnostima na američkom tržištu.

Toledo, Ohio

Toledo je šesti grad iz savezne države Ohio na ovoj listi, čime je ona i službeno država s najviše "sigurnih" gradova, kad je riječ o rizicima od klimatskih nepogoda. Tamo je 83 posto nekretnina procijenjeno kao sigurno, a grad je poznat po automobilskoj i staklarskoj industriji, a prihvatljive cijene nekretnina i niži troškovi života čine ga primamljivim za mlade obitelji.

Grand Rapids, Michigan

Na posljednjem, desetom mjestu, je i jedan grad u Michiganu. Grand Rapids s gotovo 200 tisuća stanovnika ima oko 82 posto nekretnina označenih s najnižim rizikom od klimatskih promjena. Cijene nekretnina ovdje su oko 7 posto niže od nacionalnog prosjeka, a troškovi režija su oko 2 posto niži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 08:55