‘ODUZIMANJE ZEMLJE‘

Portugalci bijesni na Meghan Markle i princa Harryja zbog kupnje vile na plaži: ‘Tipična pohlepa‘

 ANWAR HUSSEIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA/
Priča se da su za luksuznu rezidenciju dali 4,7 milijuna dolara

Vijest da su Meghan Markle i princ Harry navodno kupili kuću u Portugalu - što bi im možda moglo omogućiti dobivanje ‘zlatne vize‘ - brzo se proširila svijetom, ali i uzburkala lokalno stanovništvo. Mještani gradića Melides izrazili su nezadovoljstvo zbog planirane gradnje obližnjeg luksuznog turističkog kompleksa CostaTerra Golf and Ocean Club, tvrdeći da imućni stranci monopoliziraju ono što je nekada bila javna plaža.

Naime, nekadašnji portugalski propisi ograničavali su izgradnju koja bi ograničila pristup javnim plažama, no nedavne promjene omogućile su vlastima da plaže proglase "privatnim", što je dovelo do preuzimanja vrhunskih lokacija za gradnju, blokirajući pristup lokalnoj zajednici, prenosi Edinburghlive.co.uk. Među njima je i lokacija budućeg turističkog resorta CostaTerra Golf and Ocean Club, koji će se prostirati na čak 722 hektara.

Projekt potpisuje studio za arhitekturu i dizajn Denton House uz obećanje da će kreirati "najglamuroznije rezidencije i odmarališta na svijetu". Kompleks bi trebao sadržavati 300 rezidencija, a prema pisanju Mirrora, cijene nekretnine unutar kompleksa kreću se od nevjerojatnih 4,7 milijuna dolara. Toliko se procjenjuje da su dali i Meghan Markle i princ Harry.

Projekt CostaTerra Golf and Ocean Club razvija tvrtka Discovery Land Company još od 2019. godine, a prema pisanju Mirrora, na internetskim se stranicama opisuje kao "idealno luksuzno mjesto za bijeg obitelji koje traže autentičnu obalnu stambenu zajednicu usmjerenu na stil života". Inače, tvrtku Discovery Land Company osnovao je Mike Meldman, koji je zajedno s Georgeom Clooneyjem uložio u tvrtku tequile Casamigos vrijednu milijarde dolara. Meghan i Harry također obiteljski su povezani s tim poduzećem: Jack Brooksbank, suprug Harryjeve sestrične princeze Eugenie, radi za Discovery Land Company u njihovom odjelu marketinga i prodaje.

Jedan od mještana Melidesa, Bradley McGuiness, rekao je za Mirror da je ovaj projekt, odnosno "oduzimanje zemlje i imanja od mještana koji u tome godinama uživaju, najgora stvar koja se dogodila portugalskoj obali" i "tipična situacija pohlepe".

I drugi su bijesni.

"Jako sam uznemiren ovim golemim komadom portugalske zemlje koji je uništen za bogate i udaljen od prosječnog mještanina koji je generacijama stvarao uspomene na ovom mjestu", razočaran je bio Andre Andrade, dok je stanovnica Diana Queiroz rekla kako je godinama išla na to mjesto i kampirala, a sada zbog ove tvrtke to više nije moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 07:33