NAJČEŠĆE GREŠKE

Prodajete kuću ili stan? Zbog ovih sedam stvari postići ćete nižu cijenu

 /SHUTTERSTOCK

Priprema kuće ili stana za prodaju, popularno zvana "home staging", praksa je raširena na velikim svjetskim tržištima, a sve više se primjenjuje i u Hrvatskoj. Ovdje se ne radi samo u uređenju interijera kako bi izgledao novije, modernije i lješpše, već je cilj pravilim rasporedom namještaj odabirom boja i i dekora istaknuti sve mogućnosti koje predmetna nekretnina na prodaju pruža.

Kako je pokazalo istraživanje portala za prodaju nekretnina Realtor.com, pravila priprema interijera povećava šanse za prodaju za čak 88 posto, a vrijednost, odnosno postignutu cijenu, može podići i do 20 posto.

Kako brojni prodavatelji ovo pokušavaju napraviti sami, događa se da i ne bude uvijek uspješno. Bussiness insider donosi priču s dizajnerom interijera Danom Mazzarinijem i profesionalnom "stagericom" Meridith Baer koji su naveli sedam najčešćih grešaka u pripremi nekretnine za prodaju.

1. Predmeti s citatima

Možda se vama sviđa jastuk ili šalica s natpisom "Live, laugh, love" ili ploča s natpisom u kuhinji "Memories made here", ali Dan Mazzarini smatra da biste trebali "zaboraviti" na osobni ukus kada predstavljate svoj dom za kupce.

- Priprema za prodaju znači čišćenje. Radi se o pojednostavljenju i uklanjanju osobnog - rekao je Mazzarini za Business Insider.

image

N N

2. Osobni predmeti na vidljivom mjestu

- Želite biti sigurni da kupci čim uđu odmah kažu: "Ovako želim živjeti", rekla je Meridith Baer, pojasnivši da to znači da žele vidjeti sebe kako tamo žive, a ne fotografije aktualnih vlasnika.

isto vrijedi i za specifične dječje igračke, a ako ih baš želite izložiti u dječjoj sobi, odaberite ih što manje, i to one kvalitetnije i neutralnijih boja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Previše jastučića, deka ili knjiga

Nered u dnevnoj sobi odvlači kupce jer stvara dojam prostora manjeg nego što uistinu jest. To znači da vam ne treba desetak jastučića i ukrasne deke na kauču, već će biti dovoljan jedan ili dva.

"Problematične" mogu biti i police koje se lako natrpaju nepotrebnim stvarima ili knjigama čije, pak, korice mogu djelovati neujednačeno. Ovdje je dobar trik, otkriva Meredith, okrenuti knjige "prema van", odnosno da dio sa stranicama bude okrenut na vidljivu stranu, kako bi izgledalo neutralnije.

4. Izloženi mali kućanski aparati

Radne površine u kuhinji prilikom razgledanja nekretnine trebaju biti prazne. Iako su obično, skupa s otokom, to mjesta gdje odlažemo male kućanske aparate, za ovu bi prigodu trebali biti pospremljeni u ormariće. Potencijalni kupci trebaju moći zamisliti kako bi oni ove površine prilagodili svojim potrebama i zato plohe trebaju biti posve čiste.

Ako baš želite, možete ostaviti zdjelu s voćem ili vazu s cvijećem.

5. Nezamjenjena krevetnina i tekstil

S godinama ste vjerojatno prikupili kuhinjske krpe, ručnike i krevetninu različitih boja i uzoraka. Niakko ih ne želite izložiti potencijalnim kupcima vaše nekretnine. Kupite jeftine bijele ručnike i krpe i tako ćete prilično promijeniti dojam kad se otvore vrata kuhinje ili kupaonice. Jednobojan, neutralan i posložen kućanski tekstil odaje dojam reda i očuvanosti prostora.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Kozmetička i druga ambalaža u kupaonici

Poluprazne ili raznobojne bočice šampona i toaletnih potrepština mogu stvoriti neuredan dojam koji narušava cjelokupni izgled vaše kupaonice. Po povoljnim cinenama možete kupiti neutralne staklene bočice za svoju kozmetiku ili za nju nabaviti prigodne neprozirne plastične kutije, kako šarene abalaže nebi bile na vidljivom mjestu.

- Na polici držite samo stvari koje su općenito lijepe i možda iste boje ili iste linije proizvoda - savjetovala je Meredith.

7. Nakit i vrijednosti na vidljivom mjestu

Opreza nikad dosta kad puštate nepoznate osobe u svoj dom. brojna istraživanja pokazuju da provalnici točno poznaju prostor koji su opustošili, što znači da su ga već posjetili i dobro zapamtili.

Svoje dragocjenosti poput satova, nakita, ali i novčanik i torboicu, ne držite na vidljivom mjestu prilikom pokazivanja nekretnine za prodaju. Ne biste htjeli kasnije žaliti zbog ovakve nepromišljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:23