koncept budućnosti

Slavni bloger: "Živio sam u kvartu bez automobila, evo zašto bi to moglo uspjeti"

Naselje je pažljivo osmišljeno kako stanovnici nebi imali potrebe za automobilima

 CULDESAC

Korak dalje u projektiranju i izgradnji planskog naselja otišla je američka tvrtka Culdesac. Osluškujući potrebe stanovništva, ali i planeta, kojega će svojim novoizgrađenim kompleksom, manje opteretiti klasičnim urbanim zagađenjem, osmislili su koncept kvarta u kojem automobili jednostavno - nisu potrebni.

image

Naselje je pažljivo osmišljeno kako stanovnici nebi imali potrebe za automobilima

CULDESAC
image

Nisu izostavljeni ni umjetnički detalji na stambenim jedinicama koji daju poseban šarm

CULDESAC
image

Plansko naselje za cilj ima ponuditi kvalitetniju varijantu svakodnevice

CULDESAC
image

Zajednica u Culdesacu ima i prostore na otvorenom za druženje i razonodu

CULDESAC

Sav promet motornim vozilima dislociran je izvan ovog urbanog naselja u kojemu su jedina prometala bicikli i romobili, a kako bi stanovnicima ovakav život bio što pristupačniji, unutar samog naselja smješteni su svi objekti koji bi im mogli zatrebati - trgovina, restoran, teretana, pekarnica, praonica... i štošta drugo.

Prvo ovakvo naselje smješteno blizu Phoenixa nakratko je postalo dom i slavnom američkom financijskom blogeru Peteu Adeneyju, poznatijem po blogu Mr. Money Moustache, koji je od prosinca u Culdesacu živio sa svojim sinom tinejdžerom čak četiri mjeseca kako bi stekao puni dojam.

- Rade odličan posao pružajući više načina za kretanje, tako da tamo zaista možete živjeti bez posjedovanja automobila – stanica lake željeznice na uglu je četvrti, tu su i e-bicikli, a malo dalje dostupna je čak i stanica za dijeljenje automobila gdje je moguće posuditi novi električni Chevrolet Bolt - svoje je oduševljenje Pete podijelio s portalom Realtor.com.

- Sam Culdesac je stvarno lijepo uređen sa sjajnom arhitekturom, dvorištima i vrtovima. Kao ljubitelj fitnessa, posebno sam cijenio teretanu u sklopu objekta, koja je najbolji i najkompletniji objekt koji sam ikada vidio u stambenom naselju - dodao je Adeney. Osim što ovakvo naselje svoje stanovnike drži u boljoj formi, troškovi života osjetno su manji, ističe ovaj financijski bloger te radi toga i vjeruje u budućnost ovakvih naselja.

image

Interijeri stambenih jedinica praktični su i moderno opremljeni za potrebe suvremenog života

CULDESAC
image

Teretana za žitelje Culdesac naselja u intenzivnim je bojama

CULDESAC
image
CULDESAC

Culdesac naselje je tijekom prošle godine dobilo prvih 140 stanovnika, a plan im je do 2025. godine imati 1000 stanovnika u 760 stambenih jedinica. Ovakav koncept stanovanja posebno privlači i studente, koji ionako uglavnom ne posjeduju automobile pa im naselje koje ima "sve pri ruci" itekako odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2024 14:49