BORBA PROTIV ISELJAVANJA

Slikoviti istarski grad derutne će objekte prodavati mladima po povoljnijim uvjetima, prednost će imati liječnici, profesori, policajci...

 Danijela Kovačević/
Osnovni je kriterij da građani nemaju riješeno stambeno pitanje, a kupci će imati obvezu staviti objekt u funkciju za stanovanje u roku od dvije godine

Grad Vodnjan u južnoj Istri, smješten desetak kilometara sjeverno od Pule, odlučio je revitalizirati gradske nekretnine uputivši javni poziv za kupnju nekretnina na području starogradske jezgre Vodnjanštine.

Iako Hrvatska ima jednu od najstarijih populacija u Europi, danas bilježi kronično nisku stopu nataliteta i iseljavanje u druge zemlje EU. Podaci popisa stanovništva pokazali su da se gradsko stanovništvo Vodnjana smanjilo za oko pet posto od 2011. do 2021. Kako bi se borio protiv toga, grad pokušava revitalizirati svoju staru povijesnu jezgru, uključujući glavnu ulicu kojom su se nekada nizale trgovine i male tvrtke prije ere trgovačkih centara.

Grad se nalazi u ruralnom području okruženom prekrasnim krajolikom i slikovitim pogledima. Mjesto i okolica obiluju brojnim maslinicima, a ovdašnje maslinovo ulje poznato je po izvrsnoj kvaliteti. Do Drugog svjetskog rata područje Vodnjana bilo je dio Italije i bilo je naseljeno većinom etničkim Talijanima. Nakon Drugog svjetskog rata grad, talijanski Dignano, završio je u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji i slijedi veliki istarski egzodus. Odlaskom etničkih Talijana s hrvatskog priobalja grad je desetljećima patio od manjka stanovništva. Prema popisu stanovništva 2011., područje Grada Vodnjan - Dignano imalo je 6119 stanovnika, a prema popisu iz 2021. imalo je 5838 stanovnika. Samo naselje Vodnjan 2011. imalo je 3613 stanovnika, a 2021. godine 3133 stanovnika. Uz to, evidentan je višedesetljetni trend iseljavanja domicilnog stanovništva iz stare jezgre na periferiju naselja.

image
Goran Safarek/Getty Images
image
Xbrchx/Getty Images

Suočeni s padom broja stanovništva, gradska uprava Vodnjana od 2021. godine kontinuirano provodi razne mjere kako bi spriječila ili bar ublažila opći trend iseljavanja i depopulacije stanovništva.

Grad Vodnjan - Dignano tako je 15. travnja 2024. uputio javni poziv za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području starogradske jezgre Vodnjanštine, u koji je uvrstio 14 inicijalnih nekretnina s mogućnošću da građani predlože i druge nekretnine u gradskom vlasništvu, a koje nisu u upotrebi, za koje bi imali interes. Tijekom 30 dana pristigla je čak 141 ponuda (od čega pet izvan roka).

image
Danijela Kovačević/
image
Danijela Kovačević/
image
Danijela Kovačević/

Po obradi i analizi iskazanih interesa, krenulo se u izradu modela za poticanu kupnju gradskih nekretnina te u izradu Odluke o prodaji nekretnina na području starogradske jezgre Vodnjanštine. Prijedlog Odluke je na javnom savjetovanju do 11. rujna 2024. Nakon obrade pristiglih prijedloga, Odluka će se uputiti gradskom vijeću, a po usvajanje slijedi raspisivanje natječaja za prodaju nekretnina.

"Grad Vodnjan - Dignano suočen je s iseljavanjem stare jezgre kao i brojni slični povijesni gradovi. Istovremeno, mladi sve teže dolaze do vlastitog stambenog prostora. Kako u starogradskoj jezgri ima veliki broj nekretnina koje su u gradskom vlasništvu ili suvlasništvu, a nisu u funkciji i nužno ih je obnoviti, tako se i nameće logika ustupanja nekretnina po povoljnim uvjetima osobama koje su ih spremne urediti za život te nastaviti živjeti u Vodnjanu ili se ovdje trajno nastaniti. Ideja je građanima po povoljnim uvjetima omogućiti nekretninu u kojoj će živjeti i u kojoj će izgraditi svoj dom. Osnovni kriterij je da građani nemaju riješeno stambeno pitanje. Prema prijedlogu odluke, najpovoljniji ponuditelj s kojim Grad zaključi ugovor o prodaji imaju obavezu u roku od 2. godine obnoviti građevinu i staviti je u funkciju za stanovanje, zatim prijaviti prebivalište na adresi nekretnine, kao i svi članovi uže obitelji", rekao nam je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

image

Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana

Privatni arhiv
image
Danijela Kovačević/

"Prema prijedlogu Odluke pravo podnošenja ponuda i sudjelovanja na javnom natječaju imaju fizičke osobe koje prema važećim propisima Republike Hrvatske mogu stjecati vlasništvo nekretnina u RH i koje nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje. Za sudjelovanje na javnom natječaju ponuditelji ne uplaćuju jamčevinu. Budući da je svrha prodaje nekretnina i poticanje stanovanja, kao najpovoljnija ponuda smatrat će se ona koja ostvari najveći broj bodova na temelju sljedećih kriterija: Solventnost ponuditelja i supružnika/izvanbračnog druga, prebivalište na području Grada za ponuditelja i supružnika/izvanbračnog druga, broj članova domaćinstva, zaposlenje (najviše bodova za zaposlenje u tvrtki na području Grada), stambeni status, invaliditet ili tjelesno oštećenje te poteškoće u razvoju podnositelja zahtjeva i/ili člana obiteljskog domaćinstva kao i vrsta zanimanja (prednost zdravstvenim i prosvjetnim djelatnicima, policajcima, vatrogascima...)", objašnjava gradonačelnik te dodaje da što se tiče cijene, kupoprodajna cijena nekretnina utvrdit će se po procjeni ovlaštenog sudskog vještaka. Gradsko vijeće može odlučiti da kupoprodajna cijena bude i veća od procjene.

image
Danijela Kovačević/

Kako doznajemo, reakcije građana na razradu modela poticanja stanovanja jako su dobre. Dobar je bio i odaziv tijekom otvorenog poziva za iskaz interesa, a i nakon toga gradska uprava dobivala je podršku i upite o što skorijoj provedbi odluke i raspisivanju natječaja. Interesa za staru jezgru ima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 11:07