PROBLEMATIČNI PRIDOŠLICE

Stanovnici ogorčeni ‘Stalno trube jedni drugima po noći, bude nas i ne možemo spavati‘

 JASON HENRY/AFP

Autonomni taksiji, odnosno automobili bez vozača tvrtke Waymo koji su na ulicama San Francisca u opticaju već neko vrijeme, počeli su stvarati neočekivane probleme. Iako bi, dok su sparkirani i čekaju novu narudžbu vožnje ovi automobili, popularno zvani "robotaksiji" trebali mirovati, to se ne događa. Na parkiralištu jednog naselja, koje je ova tvrtka zakupila kako bi se vozila mogla smjestiti dok nisu u vožnji, umjesto da miruju, robotaxiji trube jedni drugima čitavu noć i tako uznemiruju susjedstvo.

Budući da su ovi automobili programirani da trube kad im se drugi automobili u prometu približe, čine to bez reda i načina i na spornom parkiralištu, i to čim se drugi robotaxi približi kako bi se sigurno smjestio i čekao iduću vožnju. Jedan od stanara susjedne ulice, Randol White, o ovom je problemu progovorio za CBS news i potvrdio kako čuje trubljenje tijekom noći.

image
PATRICK T. FALLON/AFP/PROFIMEDIA/PATRICK T. FALLON/AFP/PROFIMEDIA

- Nedavno sam čuo trubu u 4 sata ujutro, a moj ih je susjed čuo više za redom u pola pet, što nas je probudilo - kazao je White za CBS News i dodao kako bi scena bila smješna da se nije događala upravo u vrijeme kad svi spavaju. O narušavanju kvalitete stanovanja u ovoj inače mirnoj i poželjnoj četvrti San Francisca oglasila se i sama tvrtka Waymo, koja je obećala dodatno poraditi na problemu te da su nedavno ažurirali softver koji bi trebao smanjiti ovakvu buku.

- Nedavno smo predstavili korisnu značajku koja pomaže u izbjegavanju sudara pri malim brzinama trubljenjem ako nam se drugi automobili previše približe dok nam se kreću unatrag - rekli su iz ove tvrtke u izjavi za CBS News i dodali da sjajno funkcionira u gradu, ali nisu očekivali da će se to tako često događati i na parkiralištima.

image
PRIVATNA ARHIVA/

Waymova usluga prijevoza autonomnim vozilom trenutno je dostupna svima koji preuzmu aplikaciju tvrtke u Phoenixu, San Franciscu i Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 16:43