KAKO SE TRGUJE?

‘Stranci kompliciraju, a otkrit ću vam tko su nam najdraži klijenti. U jednom danu kupe dvije vile, svaka košta 500.000 eura!‘

 IVAN MARIĆ/
Godišnje se na području Istre, Rijeke i Kvarnera, posredstvom agencije Dogma nekretnine, proda 50-ak luksuznih kuća za odmor. Ovo su njihova zapažanja

Bio je to još jedan "običan" dan na poslu. Klijenti, naši ljudi iz dijaspore, došli su u Hrvatsku, na području Istre i Kvarnera, pogledati nekoliko kuća za odmor. Obišli su ih pet, od kojih su im dvije ušle u uži izbor, ali nisu znali koju odabrati. Tijekom razmišljanja slučajno ih je nazvao poslovni partner iz Njemačke - također naš čovjek - te im, nakon što je čuo gdje su i što rade, poručio da odmah odaberu jednu, a drugu će kupiti on. I tako su u istom danu "otišle" dvije luksuzne vile u vrijednosti od 500.000 i 550.000 eura. Na ovaj način, prilično jednostavno, kupuje dijaspora. "Pravi stranci" imaju puno kompleksniji proces kupnje nekretnine.

Prepričava nam to Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, dok razgovaramo o tržištu nekretnina na području Istre, Rijeke i Kvarnera s naglaskom na segment luksuznih vila i kuća za odmor.

image

Branko Papeš, agencija Dogma nekretnine

DOGMA NEKRETNINE

Prema njegovom iskustvu, strancima u širi krug na početku ulazi do deset vila, zatim biraju uži izbor, pa se predomisle i žele pogledati još njih pet. I tako nekoliko puta. Kada zaista odaberu dvije vile, idu u detaljno razgledavanje, svojevrsnu inspekciju koja zna potrajati nekoliko sati, a ponekad se vraćaju i sljedeći dan. Traže na uvid svu moguću dokumentaciju i urbanističke planove, a nakon što se sve to riješi slijedi izrada neophodnih ugovora. Tu tek kreću pravi problemi. Ugovore šalju odvjetnicima u matične zemlje gdje su pravne regulative i proces kupoprodaje nekretnina drugačiji pa traže razne izmjene, uknjižbu novog vlasnika kao preudvjet za isplatu kupoprodajne cijene... Cijeli se proces oduži na nekoliko mjeseci, a kupoprodaja je neizvjesna do samog kraja. U velikom postotku se čak ni ne realizira.

Ipak, na području Istre, Rijeke i Kvarnera, posredstvom agencije Dogma nekretnine, proda se 50-ak luksuznih vila, od kojih desetak za milijunske cijene.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ/KORIDOR 27

Luksuzna novogradnja površine 220 kvadrata deset minuta od grada Krka prodaje se po cijeni od 1.450.000 eura

image
RAJAN MILOŠEVIĆ/KORIDOR 27

- Istra i Kvarner mnogim su kupcima najbliže i najdostupnije morsko odredište. Možemo reći da su to najrazvijenija i najdinamičnija tržišta luksuznih nekretnina u Hrvatskoj koja su desetak godina ispred ostatka Hrvatske u smislu razine gradnje i uređenja nekretnina. Imamo kupce koji traže blizinu mora, ali sve je više upita za unutrašnjost Istre koja je kao destinacija napravila velik iskorak i postala prepoznatljiva kao iznimno atraktivna destinacija koja nudi i velik broj popratnog kvalitetnog sadržaja, od restorana i vinarija do uljara - komentira Papeš.

Dodaje kako se to tržište, nakon nekoliko godina popriličnog rasta cijena i broja kupoprodaja, stabiliziralo. Bilježe se gotovo identični, zadovoljavajući rezultati u usporedbi s istim periodom prošle godine, no primjećuju se i neki novi trendovi.

image
DOGMA NEKRETNINE

Višestruko nagrađivani arhitekt Zoran Bodrožić transformirao je dvije postojeće građevine u jedinstvenu nekretninu od 126 kvadrata. Nalazi se u Bujama, a cijena je 675.000 eura

- Stabilno tržište odgovara svim ozbiljnim sudionicima na tržištu. U segmentu luksuznih vila i kuća za odmor klijenti znaju što hoće, educiraniji su i prilično realni u smislu očekivanja. Kad se odlučuju za kupnju nekretnina, imaju pripremljenu listu pitanja i njima bitnih karakteristika koje odabrana nekretnina mora zadovoljavati. Ovakav stav i zahtjevi kupaca nameću prodavateljima potrebu da se tome prilagode - kaže Papeš i dodaje da kupci za svoj novac traže određenu razinu kvalitete gradnje i uređenja nekretnina. To su, ističe, prepoznali i investitori.

- Najbrže se i najlakše prodaju kvalitetno građene vile, gdje se pazilo i na uređenje interijera i detalje te se pokušalo kupcima dati pravu vrijednost za novac. Za razliku od prije pet ili deset godina, takvih investitora sada je sve više. Sve češće investitori angažiraju dizajnere interijera i svoje vile prije stavljanja na tržište zaista urede tako da izgledaju privlačno i poželjno. Investitori su shvatili da je poželjno da su njihove nekretnine kvalitetnije građene i uređenije od konkurentskih - komentira.

image
IVAN MARIĆ/

Kuća od 357 kvadrata s okućnicom od 1502 kvadrata pet kilometara od Motovuna, ima preljevni bazen, natkriveni jacuzzi, vrtnu kuhinju, dječje igralište... Cijena je 1.800.000 eura

image
IVAN MARIĆ/

Što se tiče cijena, one su u prethodnom periodu rasle više od deset posto na godišnjoj razini, a ove su godine porasle u skladu sa stopom inflacije. Uspoređujući ovu godinu s prijašnjima, Papeš ističe da je najveća razlika u iznosima koji su kupci spremni izdvojiti za nekretninu i odakle dolaze.

- Imamo više realizacija kupoprodaja skupljih nekretnina, s cijenama višim od 500.000 eura. Najtraženije su kuće za odmor s bazenima u Istri, gdje se cijene kreću od 450.000 do 800.000 eura, ali imamo i upita za milijunske nekretnine. Za razliku od prijašnjih godina, kada nam je većina upita dolazila iz Slovenije, Austrije i Njemačke, ove godine bilježimo malo manji interes s tih tržišta, ali zato prilično veću količinu upita imamo iz Poljske, Češke, BiH i Srbije. Od pandemije koronavirusa najveći interes iskazuje dijaspora iz regije - kaže Papeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 18:03