"Vruće" zanimanje

Svi žele raditi ovaj posao! Svakih 40 dana održavaju se ispiti, a za svaki zaprime oko 160 prijava

 /SHUTTERSTOCK

Posljednjih nekoliko godina, konkretnije od početka pandemije covida-19, interes za polaganjem stručnog ispita za agenta za posredovanje u prometu nekretninama u znatnom je porastu. Da je to postalo "vruće" zanimanje potvrđuju i brojke koje su nam ustupili iz Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Stručni ispit za agenta za posredovanje u prometu nekretninama održava se prosječno svakih 40 dana, s time da se u kolovozu ne održava, tako da ih imamo oko deset godišnje, a za svaki od njih zaprimimo otprilike 160 prijava - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i direktor agencije za posredovanje u prometu nekretninama Kastel. Od tih 160 prijavljenih, dodaje, na sam ispit izađe prosječno 100 kandidata, a između 40 i 60 ih ga uspješno i položi. Prema toj računici, ispada da ovaj ispit godišnje prođe između 400 i 600 kandidata.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Njima se potom izdaje potvrda o položenom stručnom ispitu za agenta posredovanja u prometu nekretnina, odnosno postaju agenti. Jedan zaposlenik na puno radno vrijeme s ovom potvrdom, tvrtka ili obrt registrirana za uslužne djelatnosti posredovanja u poslovanju nekretninama i polica osiguranja od odgovornosti za štetu tri su obvezna uvjeta da bi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo rješenje ili, kako to kažu u struci, licencu za obavljanje ove djelatnosti, kojom se u posljednje vrijeme želi baviti sve više ljudi.

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak za obavljanje posla agenta za posredovanje u prometu nekretninama, kakvo se inače traži kod mnogih poslodavaca i struka, trenutačno nije potrebno, ali i to će se mijenjati.

image
/SHUTTERSTOCK

- To je promjena koja treba ući u Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, već postoji prijedlog za nju i vjerujemo da će se uskoro i realizirati - kaže Ranilović te dodaje da ubrzanje uvođenja ove promjene u Zakon u Udruženju poslovanja nekretninama pozdravljaju. Kao trenutačno jedinom regulatoru kontinuirane ispravnosti poslovanja u prometu nekretninama, a prema navedenom Zakonu, Hrvatskoj gospodarskoj komori svi upisani u Registar posrednika dužni su jednom godišnje, i to do kraja tekuće godine, dostaviti dokumentaciju iz koje proizlazi da nisu prestali postojati zakonski uvjeti za obavljanje tog posla. Takvih je trenutačno u Registar upisano 1048.

Inače, da bi kandidati pristupili ispitu potrebne su najmanje srednja stručna sprema, prijava za polaganje stručnog ispita za agenta posredovanja u prometu nekretnina koja se može ispuniti i online putem Digitalne komore te dokaz o uplati troškova polaganja stručnog ispita koji iznose 146 eura plus PDV. Upitali smo i koliko je ovakav ispit zahtjevan.

- Stručni ispit za posrednika se polaže iz sljedećih poglavlja, odnosno pet područja: trgovačka društva i ugovori, stvarna prava na nekretninama i zemljišne knjige, porezi, financijsko poslovanje i marketing, prostorno uređenje i gradnja. Polaznik mora prvo položiti pismeni ispit, a ako položi pismeni, može pristupiti usmenom ispitu, na kojem se nalazi pet ispitivača za svako pojedino područje - pojašnjava dalje Ranilović postupak te dodaje da se nikako ne radi o "formalnom rješavanju testa", nego da je gradivo opsežno i potrebno je izdvojiti određeno vrijeme da ga se kvalitetno usvoji.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Stručna literatura sažeta je u posebni udžbenik od oko 250 stranica, koji također izdaje Hrvatska gospodarska komora, a da bi kandidatima olakšala usvajanje gradiva i pristup potrebnim informacijama, na svojim stranicama objavljuje i ispitna pitanja te im pruža i online edukaciju za ispit kojoj je moguće pristupiti putem registracije na Digitalnoj komori. Ako polaznik, pak, ne položi tri ili više područja, ispit pada u cijelosti, a ako ne položi samo jedno ili dva, može ići na popravni ispit samo iz tih područja, koji se dodatno plaća 29,20 eura plus PDV po području.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim što provode stručne ispite i edukacije, u Komori redovno apeliraju na same agencije i pojedince da se pridržavaju pravila da bi s tržišta s pravom izgurali one koji narušavaju ugled struke i štete kako kupcima tako i prodavateljima nekretnina. Iz Udruženja pozivaju sve da prije kupoprodaje jednim klikom provjere s kim imaju posla. - Imenik agenata u prometu nekretnina, koji na temelju Zakona vodi HGK, javno je dostupan na stranicama Komore. U njega upisujemo sve agente kojima je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo rješenje o upisu, a kojih je trenutačno 4159, i svi mu mogu pristupiti te tako provjeriti rade li s agentom koji je položio stručni ispit - podsjeća Ranilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2024 08:43