TRŽIŠTE LUKSUZNIH KUĆA U HRVATSKOJ

"U Hrvatsku dolazi puno bogatih gostiju ali se ne vraćaju zbog loše usluge i (pre)visokih cijena. Za vile preko 1000 eura po danu najma potrebno je osigurati i concierge uslugu"

Villa Antoan, Dubrovnik

 www.luva-villas.com
Pričali smo s Ivanom Jelaskom, direktorom agencije Luva Villas, specijaliziranom za najam luksuznih vila s bazenima u Hrvatskoj

Najam luksuznih vila u svijetu je veliki trend i mnogima način da zasluženi godišnji odmor provedu bezbrižno i u lijepom okruženju. No, tko si to može priuštiti i kakva je ponuda, pogotovo u Hrvatskoj? O tome pričamo s Ivanom Jelaskom, direktorom agencije Luva Villas koja je specijalizirana za najam luksuznih vila s bazenima i jedna od rijetkih hrvatskih agencija koja pokriva područje cijele Hrvatske.

- Što se tiče potražnje za luksuznim vilama u 2023. u odnosu na 2022., mi bilježimo porast broja rezervacija, no velik broj vlasnika se žali na manji broj rezervacija i niže prosječne ostvarene cijene. Rekli bismo da je s jedne strane razlog povećana ponuda luksuznih vila na tržištu, a s druge značajno više cijene. Neki vlasnici su stavili nerealno visoke cijene po principu - ako prođe, prođe, ako ne, spuštat ćemo last minute. Međutim, luksuzne vile se, za razliku od ostalih vrsta smještaja, rijetko rezerviraju last minute. Luksuzne vile i kuće s bazenima najčešće rezerviraju veće grupe ljudi i teško im je uskladiti se oko termina, lokacije i slično, te se upravo zato i rezervacije ovog tipa smještaja rade dosta unaprijed. Veliki broj traženih kuća već u drugom mjesecu ima oko 70% popunjenost top sezone (srpanj i kolovoz) - objašnjava Ivan Jelaska.

image

Villa Antoan, Dubrovnik

www.luva-villas.com
image

Villa Antoan, Dubrovnik

www.luva-villas.com

Dodaje da, što se tipa gostiju tiče, najčešće su to obitelji s djecom ili više parova, no ima slučajeva i da samo jedan par rezervira cijelu luksuznu vilu za sebe. Također, jako veliki broj gostiju dolazi na odmor s kućnim ljubimcima, tako da kuće koje dopuštaju boravak kućnih ljubimaca imaju mnogo veće šanse za rezervacije.

- Na primjer za jednu kuću smo ove godine propustili dvije velike rezervacije jer vlasnik nije čak ni uz doplatu htio primiti kućne ljubimce - otkriva Ivan.

image

Ivan Jelaska, direktor agencije Luva Villas

www.luva-villas.com

Što se nacionalnosti tiče, kaže, i dalje najviše gostiju dolazi iz Austrije i Njemačke, ali dosta ih je bilo i iz Švicarske i Velike Britanije. Što se lokacija tiče, i dalje je Istra najtraženija, a osim toga većina gostiju traži kuće uz more ili blizu mora, puno je manja potražnja za kućama u unutrašnjosti. Od sadržaja osim bazena najčešće traže da bazen ima opciju grijanja, jacuzzi i fitness opremu - ističe.

Kod skupljih vila, od preko 1000 eura za dan, često zna biti upita za dodatnim uslugama kao što su najam brodova, privatni kuhar i slično.

image

Villa Antoan, Dubrovnik

www.luva-villas.com

-Neke od najskupljih vila iz naše ponude su Villa Antoan, koja se nalazi prvi red do mora blizu Dubrovnika, ima direktan pristup moru i concierge uslugu na raspolaganju. Ova vila ima pet spavaćih soba s vlastitim kupaonicama, vanjski bazen neposredno uz more, saunu s pogledom na more, prostrani dnevni boravak i lift. Sama pozicija uz more gostima osigurava i veliku privatnost jer je iznad vile magistrala pa nema kuće neposredno iznad, a ni s lijeve ni s desne strane kuće nisu blizu građene. Gosti mogu naručiti privatnog kuhara, dadilju, privatnog trenera, iznajmiti brod ili što god požele. Tu je i Villa Heaven I koja se nalazi prvi red do mora na Hvaru, a pored Ville Heaven se nalazi i sestrinska Villa Heaven II pa se tako mogu rezervirati obje vile za velike grupe ljudi.

image

Villa Heaven, Hvar

www.luva-villas.com
image

Villa Heaven, Hvar

www.luva-villas.com

Cijene obje vile u top sezoni kreću se i preko 5000 eura za jednu noć - opisuje Ivan i dodaje kako do sada nisu imali nekih prečudnih zahtjeva gostiju, većinom su to bili privatni kuhar, vodič, trener, najam brodova, rezervacija restorana i slično.

- Imali smo zanimljivu situaciju kada nas je jedan gost zamolio za pomoć oko pripreme da zaprosi svoju djevojku, pa smo s lokalnim restoranom dogovorili da im se ostavi više prostora oko stola i da dođu pjevači koji su otpjevali njihovu omiljenu pjesmu - prisjeća se.

Nastavlja kako se pojam luksuz danas malo preširoko koristi; ako kuća ima bazen, ne znači odmah da je luksuzna vila. Ne postoji točna definicija što to sve neka kuća mora imati da bi bila luksuzna vila, ali okvirno govoreći, mora imati barem 250 metara kvadratnih, minimalno 1000 metara kvadratnih okućnice, vanjski bazen, svaka spavaća soba mora imati vlastitu kupaonicu i krevete minimalno 180 cm širine, bez pomoćnih ležajeva, biti dizajnerski uređena i slično. Svaki dodatni sadržaj, kao što su jacuzzi, sauna, fitness oprema, teniski teren i slično, je samo plus i u konačnici podiže vrijednost same nekretnine, a shodno tome i cijenu najma. Uređenje je jako bitan faktor, kao i profesionalne slike, jer to je prva stvar koja vas privuče prilikom pretrage na internetu. Neke kuće su vlasnici sami uređivali s namještajem iz IKEA-e bez profesionalnih dizajnera, no takve kuće ne mogu postizati cijene kao one s dizajnerskim namještajem.

image

Villa Heaven, Hvar

www.luva-villas.com

Jelaska ističe i da mikrolokacija igra jako veliku ulogu kod luksuznih vila. Najviše se traže vile neposredno uz more ili da su na povišenom dijelu te da imaju neometan panoramski pogled. Osim toga velik broj gostiju želi imati privatnost tijekom odmora pa biraju vile koje imaju veliki ograđeni posjed i da nemaju susjednih kuća u neposrednoj blizini.

- Također, što je veća cijena najma, to su, logično, i veća očekivanja gostiju. Osim samog izgleda vile, uređenja, ono što se još očekuje s višim cijenama su privatnost, u smislu da je kuća zaklonjena od susjednih kuća i neželjenih pogleda te dodatni sadržaji. Osim bazena, najviše se traže jacuzzi, fitness oprema i teniski teren. Za vile preko 1000 eura po danu najma potrebno je osigurati i concierge uslugu, da gosti mogu uz doplatu imati privatnog kuhara, najam brodova i slično - pojašnjava Ivan.

U Istri se, dodaje, nalazi najveći broj vila za odmor, ali najluksuznije i ujedno najskuplje vile nalaze se u Dubrovniku. Dubrovnik ima vrhunski status na svjetskoj razini i privlači bogate goste koji dolaze zrakoplovima i nije im problem potrošiti mnogo novca, dok u Istru gosti većinom dolaze automobilima i traže miran obiteljski odmor.

- Što se tiče toga koliko mi kao zemlja nudimo, smatramo da nudimo prvenstveno predivnu obalu i kristalno čisto more. Što se usluge u ugostiteljstvu tiče, smatramo da postoji premalo mjesta s vrhunskom uslugom, a previše s prosječnom i lošom uslugom. Dodatni problem je što upravo ova mjesta s prosječnom i lošom uslugom najčešće imaju nerealno visoke cijene. Svaki gost, koliko god novca imao, uvijek gleda omjer cijene i kvalitete u svemu i ako ne bude zadovoljan, više se neće vraćati, pogotovo kod restorana gdje je velika konkurencija. Iz primjera luksuznih vila vidimo da Hrvatska ima jako puno bogatih gostiju kojima nije problem potrošiti puno novca, ali za to očekuju vrhunsku uslugu u svakom pogledu - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 09:05