KAKO DO STANA?

Velika usporedba Zagreba, Ljubljane, Beograda i Sarajeva: Od kvadrata od 11.000 eura do ‘bagatele‘!

Zagreb, Beograd, Ljubljana, Sarajevo

 PROFIMEDIA/
Istražili smo i usporedili cijene, ali i izazove za kupce prve nekretnine u glavnim gradovima susjednih zemalja

Građani Zagreba za svoj su prosječni godišnji dohodak, odnosno zbroj svih 12 prosječnih plaća u godini, tijekom 2023. mogli kupiti malo manje od šest četvornih metara stana u svom gradu, objavljeno je u nedavnoj publikaciji Ekonomskog instituta Zagreb koja je analizirala podatke o cijenama i priuštivosti nekretnina u Hrvatskoj.

Ovom statistikom Zagreb nije uzeo titulu najmanje priuštivog grada za život u Hrvatskoj jer je u njemu, kad je riječ o većim gradovima, mladim obiteljima ipak lakše kupiti nekretninu nego u Splitu ili Dubrovniku, u kojima je za jedan četvorni metar potrebno izdvojiti više od 30 posto godišnjeg dohotka. Provjerili smo kakvo je stanje u glavnim gradovima u zemljama u okruženju kada je riječ o cijenama kvadrata, ali i troškovima života općenito, kako bismo dobili sliku gdje je mladima lakše ili teže otpočeti samostalni život.

image

Zagreb

NINO MARCUTTI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/NINO MARCUTTI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

ZAGREB

Medijalna cijena stana u Zagrebu u prošloj godini iznosila je 2285 eura po četvornome metru, no raspon traženih cijena je velik, a radi se o rasponu od 1400 do čak 7000 eura po kvadratu za novosagrađene stanove na najboljim lokacijama u gradu Najveći se broj nekretnina, kako doznajemo, realizira u rasponu od 1800 do 2800 eura po kvadratu, a valja istaknuti i da je u posljednje dvije godine uočen smanjen broj kupoprodaja pa se tako, ako usporedimo prvu polovicu ove godine s prvom polovicom prošle godine, uočava pad od 6,4 posto.

- Ponuda nekretnina u Zagrebu svakako nije zadovoljavajuća, posebno za platežno slabije skupine kupaca, ali i za one iz srednje klase. Grade se prije svega stanovi za kupce dubljeg džepa i zasad još uvijek pronalaze kupce. Zbog takve situacije stanovi su sve manje priuštivi običnom sloju građanstva, a posebno mladim ljudima i višebrojnim obiteljima. Budući da je velik dio stanova u turističkom najmu, porasle su i najamnine jer je prisutan i velik nedostatak stanova za dugoročni najam, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i direktor agencije Kastel.

Prema podacima koje nam je ustupio, ukupno je prošle godine bilo 18.507 transakcija svih nekretnina, od čega se 9823 transakcije odnose na kupnju stanova. Iako ti podaci govore da je zagrebačko tržište nekretnina u padu, i dalje svjedočimo rastu cijena kvadrata koji je 2023. u odnosu na 2022. godinu bio rekordnih 18 posto.

image

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK-u i direktor agencije Kastel

Davor Pongračić/Cropix

- Treba napomenuti da tražene cijene rastu bitno više nego realizirane, dok zapravo u prvoj polovici ove godine uočavamo i bitno usporavanje rasta ostvarenih cijena, kaže Ranilović, dodavši da se mlade obitelji, zbog visokih cijena u samom Zagrebu, sve više okreću stanovanju na periferiji grada ili u okolnim naseljima.

image

Ljubljana

NEALE CLARK/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA/NEALE CLARK/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA

LJUBLJANA

Prosječne cijene stambenih nekretnina u Ljubljani među najvišima su u Sloveniji te i dalje rastu. Srednja cijena premašila je 4300 eura po kvadratu, stanovi u tamošnjim oglasima kreću se od 5000 eura po kvadratu naviše, dok su novogradnje još skuplje. Ako se promatra dulje razdoblje, primjerice 10 godina, četvorni metar stana u Ljubljani poskupio je oko 120 posto, a trend pada zasad se ne nazire. Potražnja je uglavnom usmjerena na manje jednosobne ili dvosobne i stanove u blizini centra i infrastrukture.

- Tržište nekretnina u Ljubljani trenutno je vrlo dinamično, ali istovremeno i pod pritiskom zbog velike potražnje i ograničene ponude. Cijene su u stalnom porastu već nekoliko godina, posebice u centru grada i poželjnijim kvartovima poput Viča, Bežigrada i Šiške. Ovu povećanu potražnju dodatno potiču strani investitori i migracija ljudi iz drugih dijelova Slovenije, rekla nam je Brina Sotlar iz ljubljanske agencije za nekretnine Baza.

Najjeftiniji stanovi u Ljubljani, uglavnom stariji i za renoviranje te locirani na periferiji grada, koštaju oko 3000 eura po kvadratu. S druge strane, luksuzni stanovi u centru ili novije nekretnine s vrhunskim materijalima postižu cijene do 8000 eura po kvadratu ili više. Vrlo slično kao u Zagrebu, rekli bismo.

image

Teja Majcen, pomoćnica direktorice agencije Baza iz Ljubljane

BAZA REAL ESTATE

- Cijene su vrlo visoke u usporedbi s prosječnim primanjima. Mnogi se mladi stoga odlučuju na iznajmljivanje stanova ili čak preseljenje u predgrađa, gdje su cijene nešto niže, dodaje Teja Majcen, pomoćnica direktorice Baza, a osim u predgrađu, zbog visokih cijena u samoj Ljubljani mlade obitelji sve više razmatraju gradove poput Maribora ili Kopra.

image

Beograd

ALLOVER IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/ALLOVER IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

BEOGRAD

U glavnom gradu Srbije prosječna cijena kvadrata stana kreće se između 2200 i 2500 eura, a najskuplji kvadrat prošle godine prodan je za nevjerojatnih 11.475 eura na lokaciji Beograd na vodi. Upravo je ovaj luksuzni projekt tijekom proteklih nekoliko godina pokrenuo beogradsko tržište nekretnina, posebice u dijelu takozvanog Savskog amfiteatra, gdje cijene prije izgradnje ovog kompleksa nisu prelazile 2600 eura po kvadratu. Najniže cijene stanova u prigradskim su naseljima, a prema podacima koje nam je ustupio Aleksandar Opsenica, direktor Rebeca, najveće regionalne nekretninske konferencije, ni na tim lokacijama nisu niže od 1300 eura po kvadratu.

- Ako govorimo o kupnji prvog stana, ponuda nekretnina nije zadovoljavajuća. Kada usporedimo sve kriterije koji utječu na odluku o kupnji prve nekretnine, od ukupnih mjesečnih prihoda obitelji do raspoloživih stanova na ciljanoj lokaciji, rezultati su i više nego slabi te su nužne stambene subvencije, kakve su u Srbiji za mlade bračne parove bile na snazi od 2006. do 2010., da država plaća kamatu prvih pet godina kredita, kaže Opsenica i dodaje da uz sadašnje ograničene budžete, mlade obitelji u Beogradu trebaju pronalaziti dodatne poslove, ali i imati ‘pomoć obitelji‘ da bi mogli kupiti željenu nekretninu.

image

Aleksandar Opsenica, direktor Rebeca, najveće regionalne nekretninske konferencije

REBEC

Iako je i u Beogradu broj realiziranih prodaja u 2023. godini manji od onog u 2022., točnije prodano je čak 5347 stanova manje, trend pada cijena nije niti u najavi, a zanimljivo je i da je tamo većina stanova kupljena gotovinom.

- Što se tiče statistike koja pokazuje kupovinu iz kredita, uočen je drastičan pad kreditnih kupaca od 2018. do 2023. godine na samo 16 posto od ukupnog broja transakcija, iznosi Opsenica.

image

Sarajevo

CHRISTIAN KOBER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA/CHRISTIAN KOBER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA

SARAJEVO

Od svih glavnih gradova koje smo analizirali cijene su najniže u Sarajevu, no tržište tamo nije toliko aktivno. U drugom kvartalu 2024. godine, prema ustupljenim nam podacima portala Nađi stan, kvadrat je prosječno koštao 1714 eura.

Prodaja novih stanova u drugom kvartalu 2024. u Sarajevu se povećavala, u tom je razdoblju prodano 59 novih stanova ukupno, što je za 13,5 posto više od broja prodanih stanova u istom razdoblju prošle godine, kada su prodana 52 nova stana po prosječnoj cijeni od 1697,5 eura po kvadratu. Ipak, u prošloj godini je u odnosu na 2022. zabilježen pad prodaje stanova u Sarajevu od 16 posto.

Iako oko 20 posto viša nego u ostatku Federacije, prosječna plaća u Sarajevu koja iznosi oko 789 eura nije dovoljna za jednostavno rješenje stambenog pitanja. Vlada Kantona Sarajevo osnovala je zato i Fond za izgradnju stanova, koji uskoro kreće s izgradnjom stambene zgrade za mlade na Ilidži, jednoj od pristupačnijih lokacija u Sarajevu.

image

Elvedin Lagarija, direktor Fonda za izgradnju stanova Kantona Sarajevo

Fonda Kantona Sarajevo

- Nažalost, ne možemo govoriti o pristupačnosti stambenih nekretnina za većinu građana. Kao kompanija u vlasništvu Vlade Kantona Sarajevo pokušavamo dati adekvatan odgovor na ovo pitanje nuđenjem pristupačnijih cijena stanova za određene kategorije, među kojima su i mladi, na način da, osim povoljnijih cijena nudimo i beskamatno kreditiranje, što zajedno sa subvencijama Vlade KS daje značajne uštede za krajnje korisnike, rekao nam je Elvedin Lagarija, direktor Fonda.

Usporedba sa Zagrebom prema podacima Numbea

  • Ljubljana 14,2 posto skuplji troškovi života, 39,4 posto skuplja najamnina
  • Beograd 6,2 posto jeftiniji troškovi života, 14 posto skuplja najamnina
  • Sarajevo 21,7 posto jeftiniji troškovi života, 51 posto jeftinija najamnina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 07:26