BESPRAVNA GRADNJA

Vlasnik kuće koja se urušila na plaži mora platiti kaznu, mještani revoltirani: ‘Ovo je nečuveno, djeca nam se igraju po staklu!‘

 /SHUTTERSTOCK

Trebala je to biti njegva "kuća iz snova" i završila je tako ali ne kao nekretnina koju je oduvijek želio, već kao najgora noćna mora. Joshu VanEmmeriku more je, naime, urušilo kuću na litici, a potom ga je savezna država Havaji tužila za nered koji je na plaži ostao nakon urušavanja.

Iako su bili zgroženi prizorom urušavanja koji su ovjekovječili i na Instagramu, mještani su revoltirani i krhotinama i dijelovima drva, betona, stakla te nasipanih vreća koje je more razvuklo po javnoj plaži, radi čega su se obratili lokalnim vlastima koje su, pak, svu krivnju svalile na samog vlasnika.

- Ovo je plaža na kojoj se igra moja kći. Doslovno je prekrivena razbijenim stakom - rekao je mještanin Kevin Emery u svom videu koji je podijelio na Instagramu.

Vlasnik sporne ruševine inače je i vlasnik bara u Kailui i već je prošle godine dobio kaznu od javnih vlasti u pozamašnom iznosu od 77 tisuća dolara zbog nepoštivanja propisa o kontroli erozije kod sporne nekretnine, a koji su uključivali i nepoštivanje propisa o gradnji, piše NY Post.

image
INSTAGRAM

Sada od njega zahtjevaju da ukloni ostatke ruševina i počisti nered koji je nastao kao posljedica urušavanja bespravne nekretnine, na čije je uklanjanje na vrijeme bio upozoren. VanEmmerik je, inače, kuću kupio za milijun dolara 2021. godine, upućen na mogućnost erozije dijela plaže na kojoj se nalazi. Nakon što ju je preuredio, pokušao ju je prodati za 2,5 milijuna dolara. Prije nego što je pala u ocean, pala joj je i tražena cijena, i to na 2 milijuna dolara.

Sve plaže na Havajima do oznake plime javno su vlasništvo, a ova otočna savezna država odlučna je u namjeri da vlasnike nekretnina primora da odgovaraju za nered koji na tom vlasništvu uzrokuju njihove nekretnine.

image
INSTAGRAM

- Privatni zemljoposjednici riskiraju kada dopuštaju da njihovi objekti budu tako blizu obale - upozorila je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Danica Swenson za tamošnji medij Hawaii News Now.

Mišljenja lokalaca podijeljena su, a jednako okrivljuju i VanEmmerika i lokalne vlasti. Prvog za dogradnju nekretnine na spornom mjestu, a druge za zakašnjelu reakciju u smislu donošenja strožih kasni i propisa, ali i preuzimanja obveze sanacije do naplate štete od samog vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 13:58