PREKRETNICA

Zabilježen je značajan pad prodaje nekretnina u Zagrebu: ‘I cijene su bitno manje nego što sugeriraju oglasi‘

Ilustracija

 Vanesa Pandzic/Cropix
Dubravko Ranilović komentira podatke o zabilježenim trendovima u prvih šest mjeseci ove godine

Nestašica stanova na tržištu dugoročnog najma u Zagrebu, prisutna posljednjih godina, najmoprimce ipak nije preusmjerila prema kupnji vlastitih kvadrata. Sasvim je suprotno, ako je zaključiti iz podataka o kupoprodaji nekretnina u prvoj polovini 2024. godine. U njoj je, naime, prema podacima Porezne uprave, zabilježen čak 6,4 posto manji broj transakcija u odnosu na isti period prošle godine. I 2023. godine se u Zagrebu trgovalo manje nego 2022. godine, i to za 6,1 posto, a unatoč ovim brojkama, cijene unazad dvije godine i dalje rastu. Tako je, primjerice, rast traženih cijena na zagrebačkom tržištu nekretnina u prošloj godini u odnosu na pretprošlu bio rekordnih 18 posto.

- Treba napomenuti da tražene cijene rastu bitno više nego realizirane, dok zapravo u prvoj polovini ove godine uočavamo i bitno usporavanje rasta ostvarenih cijena - kaže Dubravko Ranilović, direktor i suvlasnik agencije za nekretnine Kastel te predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

image

Dubravko Ranilović, direktor i suvlasnik agencije za nekretnine Kastel te predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Rezultat je to manjka kvalitetne ponude stanova u Zagrebu, prvenstveno onih rabljenih, za kojima je u prvoj polovini godine bitno pala i potražnja, dok je potražnja za novogradnjom, unatoč manjem padu, i dalje značajna.

- Medijalna cijena stana u Zagrebu u 2023. godini iznosila je 2285 eura po kvadratnom metru, što je bitno manje nego što je to dojam kada gledate oglašene cijene. To pokazuje da su tražene cijene nekretnina, ponajviše rabljenih, bitno veće od cijena po kojima se kupoprodaje realiziraju - kaže Ranilović.

A osim nesrazmjera oglašenih i realiziranih cijena nekretnina, velik je i raspon cijena u Zagrebu, prvenstveno ovisno o lokaciji, a potom i o starosti i stanju samog stana. One se trenutačno kreću od 1400 eura po metru kvadratnom pa sve do 7000 eura po kvadratu za novosagrađene stanove na najboljim lokacijama u gradu.

- Cijene iznad navedenih su iznimka te ih ne treba navoditi, baš kao što su iznimka i transakcije nekretnina kojima je cijena ispod 1200 eura po kvadratu za stan u Zagrebu, iako ima i takvih - pojašnjava Ranilović te dodaje da se najveći broj nekretnina realizira u rasponu od 1800 do 2800 eura po kvadratu.

Osim što se prije svega nalaze na rubnim dijelovima grada, najjeftinije nekretnine mogu se naći i na traženijim mikrolokacijama ako se radi o nekomfornim stambenim jedinicama, koje se ponajviše nalaze u neodržavanim stambenim kućama.

- Stanje nekretnine sve je bitniji faktor za potencijalne kupce, posebno nakon poskupljenja cijene gradnje, odnosno i cijene adaptacije stana ili kuće - pojašnjava Ranilović nove trendove i dodaje da se tržište nekretnina u Zagrebu, baš kao i u cijeloj Hrvatskoj, konačno nalazi na prekretnici te ostaje vidjeti koliko će novonajavljeni Nacionalni plan stambene politike i izmjene poreznih zakona utjecati na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2024 08:49