NIJE PREPORUČLJIVO

Aluminijska folija je beskrajno svestrana, ali ovo nikako nemojte raditi s njom

 /SHUTTERSTOCK
Postoji nekoliko upitnih namjena folije, ali ova priča govori o stvarima koje nikako ne biste trebali raditi

Aluminijska folija je čudesan izum. Njome možete zamotati ostatke, pokriti zdjelu koju treba malo staviti u hladnjak, obložiti lim za pečenje, očistiti posudu i još mnogo toga. Zbog svega ovoga i vi vjerojatno imate kutiju ili možda čak i više njih svom domu. Iako je folija sjajna stvar za čuvanje namirnica, postoji nekoliko stvari koje ne biste trebali raditi s njom.

Postoji nekoliko upitnih namjena folije (naime, neki ljudi brinu oko kuhanja hrane u foliji), ali ova priča govori o stvarima koje nikako ne biste trebali raditi. Evo pet stvari koje treba preskočiti kada je u pitanju vaša rola aluminijske folije.

image
Unsplash

Nemojte ju stavljati u mikrovalnu

Ovaj je vjerojatno najočitija zabrana, ali mali podsjetnik ne može škoditi - nikada, ni pod kojim okolnostima, ne stavljajte ništa s folijom u mikrovalnu. Za razliku od papira ili stakla, elektromagnetski valovi ne mogu proći kroz metal, pa se odbijaju - što bi moglo rezultirati iskrama i plamenom koji bi mogli oštetiti vašu pećnicu ili, još gore, izazvati požar.

Ne pecite kolačiće na njoj

Iako možete koristiti foliju da obložite lim za pečenje za, recimo, hrskavu slaninu u pećnici, to nije najbolja podloga za vaš lim ako radite kolačiće. Oblaganje pleha za kolačiće aluminijskom folijom može uzrokovati brže kuhanje dna kolačića, što u konačnici rezultira neravnomjernim pečenjem. Umjesto toga upotrijebite papir za pečenje, silikonsku prostirku za pečenje ili stvarno dobar sprej koji se ne lijepi.

image
Unsplash

Nemojte njome oblagati dno svoje pećnice

U teoriji, obložiti dno vaše pećnice aluminijskom folijom kao sredstvom protiv mrlja od kapanja i prolijevanja zvuči dobro. U praksi, nije nikako dobra odluka. Kako biste izbjegli moguća oštećenja pećnice, ne preporučujemo korištenje aluminijske folije za oblaganje dna pećnice.

Nemojte je koristiti za kiselu hranu

Kisela hrana može stupiti u interakciju s aluminijem i, nakon nekoliko dana, erodirati foliju. Za ovu hranu bolje je koristiti plastičnu foliju ili čak staklene posude. Također: ako hranu zamotajete folijom, znajte da je to samo privremeno rješenje, jer burrito umotan u foliju nije hermetično zaštićen.

image
Unsplash

Nemojte ju bacati nakon jedne upotrebe

Aluminijska folija se može potpuno ponovno upotrijebiti ako je dovoljno čista i nije previše zgužvana. (Možete je čak oprati ručno ili staviti u perilicu posuđa na gornju rešetku.) Zašto ne biste dobili dodatnu priliku za korištenje? Također, aluminijska folija se gotovo uvijek može reciklirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:21