Prema majstoru

"Bivši sam majstor i ovo je uradi sam vještina koju bi svi trebali znati"

 ARTURSFOTO/GETTY IMAGES
Rijetki poznaju ove metode! Trikovi sa silikonom koje koriste samo profesionalci pogledajte u videu

Nakon godina rada u građevinarstvu radeći stolarske, vodoinstalaterske i elektroinstalaterske poslove, Chris Deziel je postao part-time majstor. Ovih dana više piše o kućnim popravcima nego što ih obavlja, ali još uvijek u svom automobilu drži osnovne alate kako bi mogao obaviti popravke kada je to potrebno: neke bežične električne alate, čekić, odvijač... i pištolj za brtvljenje. To je alat za kojim poseže kad god radi projekte koji uključuju bojanje, popravke kupaonice, brtvljenje praznina u podnim pločama, oko vrata i prozora, pa čak i lijepljenje stvari. Brtva ima mnoštvo namjena.

Bez obzira želite li uštedjeti novac pa jednostavnije kućanske popravke obavljate sami ili uživate u uradi sam projektima za vaš dom kao biste ga unaprijedili, kad-tad ćete morati napuniti pištolj za brtvljenje. Alat je jednostavan za korištenje, ali može napraviti pravi nered ako ga koristite na pogrešan način. U većini slučajeva, koristit ćete akrilni lateks, silikon ili brtvilo za pločice i fuge, rekao je za apartmenttherapy.com.

image
PHOTOVS/GETTY IMAGES

Akrilna brtvila

Glavna značajka akrilne brtve je da se može bojati. Koristi se za popunjavanje praznina u podnim pločama, kućištima vrata i prozora i drugim vrstama unutarnjih obloga prije bojanja. Najčešće je u bijeloj boji ili boji badema. Neki akrilni proizvodi su silikonizirani, ali se još uvijek mogu bojati (provjerite na deklaraciji).

Silikonska brtva

Silikonska brtva je vodootporna i ne može se bojati. Koristite ju za brtvljenje praznina oko instalaterskih elemenata i obloge u područjima gdje je prisutna voda, kao što su kupaonice, kuhinje i praonice rublja. Najčešće boje su prozirna, bijela i bademasta.

Masa za brtvljenje pločica i fuga

Masa za brtvljenje pločica i fuga praktičan je proizvod koji vam omogućuje krpanje puknute fuge između pločica bez uklanjanja i zamjene fuge. Dostupna je u brušenim i nebrušenim varijantama i u cijelom nizu boja.

image
VADYM PLYSIUK/GETTY IMAGES

Odabir pravog pištolja za brtvljenje

Većina proizvoda za brtvljenje koje koristite u kući dolazi u tubama od 300 ml, a za njih je dizajniran standardni pištolj za brtvljenje koji možete pronaći u svakoj specijaliziranoj trgovini.

Standardni pištolj za brtvljenje nije skup i u njega je ugrađena standardna cijev za brtvljenje, za razliku od jumbo pištolja dizajniranog za jumbo cijevi. Ima okidač i klip, kao i svi pištolji za brtvljenje, a poluga s oprugom pomiče klip trenjem kada povučete okidač.

Skuplji pištolji imaju nazubljene klipne šipke koje su poželjnije za velike poslove brtvljenja jer razvijaju veću silu. Međutim, manji standardni pištolj je lagan i prikladan za većinu poslova običnih DIY majstora.

Kako otvoriti tubu i puniti pištolj za brtvljenje

Brtva je zapečaćena unutar cilindrične brtvene cijevi folijom na izlaznom kraju i pomičnim diskom na drugom kraju. Kada probušite brtvu, umetnite cijev u pištolj za brtvljenje i povucite okidač, klip pištolja pomiče disk naprijed, tjerajući brtvljenje u dugačku, suženu mlaznicu.

image
FAHMI AZIZ NURRAHMAN/GETTY IMAGES

Prije upotrebe nove tube, trebate odrezati vrh mlaznice nožem kako biste napravili otvor. Skalpel čini čistiji rez od trimera koji se isporučuje s nekim pištoljima za brtvljenje i potrebno je manje truda.

Ovaj rez treba napraviti pod kutom od 30 do 45 stupnjeva, što pomaže u usmjeravanju brtve u prazninu koju ispunjavate. Ako napravite ravni rez, brtva ima tendenciju prelijevanja oko vrha otvora i ostavlja dodatni materijal tamo gdje ga ne želite.

Nakon toga, zabijte čavao (7 cm) kako biste probušili foliju na cijevi. gurnem ga do kraja da probušim foliju na cijevi. Čavao neće napraviti nikakvu štetu.

Stručni savjet: Budući da je mlaznica sužena, što je rez dalje od vrha, to će otvor biti veći. Općenito, rezanje oko 2 cm od vrha ostavlja otvor koji proizvodi kuglicu koja može ispuniti većinu praznina bez šupljina ili prelijevanja. Odrežite dalje od vrha ako vam je potrebna veća mlaznica, ali budite oprezni: ako rupu napravite prevelikom, čeka vas puno čišćenja.

Evo kako napuniti pištolj za brtvljenje.

1. Počnite s potisnom polugom.

Pronađite polugu za guranje na stražnjoj strani pištolja i pritisnite je kako biste je odvojili od klipa.

2. Povucite šipku unatrag koliko god možete. Ako imate pištolj s urezanom šipkom, okrenite šipku za 90 stupnjeva kako biste odvojili zareze od poluge i olakšali povlačenje šipke, a zatim vratite šipku u početnu orijentaciju kada završite.

3. Ubacite cijev za brtvljenje u pištolj. Ako ne pristaje, vjerojatno niste dovoljno povukli klip. Mora biti u ravnini sa stražnjom stranom pištolja.

4. Povucite okidač za pomicanje klipa. Osjetit ćete otpor kada klip dodirne brtvu unutar cijevi. U ovom trenutku, povucite okidač jednom ili dva puta pažljivije dok ne vidite da materijal ulazi u mlaznicu, a zatim stanite. Imajte pri ruci krpu da uhvatite brtvu koja izađe.

Rijetki poznaju ove metode! Trikovi sa silikonom koje koriste samo profesionalci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2024 15:13