STRUČNJAKINJA OTKRIVA

Dodajte ovaj prirodni sastojak u perilicu rublja i vaši će ručnici biti mekani kao prije: više neće biti tvrdi i grubi, postat će pahuljasti

 /SHUTTERSTOCK

Svi volimo da su nam ručnici mekani i mirisni, zar ne? No, s vremenom oni postaju jako kruti i grubi na dodir. Kako to riješiti?

Liz Eichholz, stručnjakinja u Weezie Towels, objašnjava da ručnici često gube svoju mekoću zbog nakupljanja ostataka na tkanini, što se često događa kada se koristi previše omekšivača.

- Ručnici su upijajući, što znači da su posebno skloni skupljanju ostataka sapuna i omekšivača koji se tijekom pranja ne isperu pravilno. Ove nakupine mogu smanjiti apsorpciju tijekom vremena i dovesti do "hrapavog osjećaja" - objasnila je.

Najbolji način da oživite ručnike i ponovno ih učinite mekima je, kaže Liz, da ne koristite komercijalne proizvode, već jednostavno ocat, kojeg vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.

- Često preporučujemo ocat kada je u pitanju njega ručnika. Iako se može činiti prilično čudnim, ocat sadrži kiselinu koja razgrađuje ostatke sapuna zalijepljene u tkanini ručnika kako bi ponovno pravilno upijao vodu - istaknula je ova stručnjakinja i dodala da ono što čini bijeli ocat izvrsnim je to što se potpuno ispire u perilici rublja, ne ostavljajući tragove, što ga čini brzim i lakim rješenjem za obnavljanje ručnika.

image
/SHUTTERSTOCK

- Korištenje octa kao dijela rutine njege ručnika iznimno je učinkovito, a također je ekološki prihvatljivo, netoksično i isplativo. To je prirodna alternativa komercijalnim omekšivačima koji često sadrže kemikalije koje mogu oštetiti vaše ručnike i okoliš - rekla je, a prenosi Alo.

Kako ponovo omekšati tvrde i grube ručnike?

Za početak stavite ručnike u perilicu na vruće pranje bez deterdženta ili bilo čega drugog, kako bi omekšali postojeće ostatke u tkanini. Kada je pranje gotovo, ostavite ručnike u perilici i dodajte jednu šalicu octa u ladicu za deterdžent. Započnite novo pranje i kada završite pokrenite dodatno ispiranje kako biste bili sigurni da su preostali ostaci octa temeljito isprani. Sušite ručnike kao i obično, objesite ih vani ili u sušilici, ali izbjegavajte korištenje visoke temperature jer to može oštetiti tkaninu.

Nakon što se ručnici osuše, trebali bi biti mirisni, mekani i pahuljasti, baš kako ste htjeli.

- Nakon svega, važno je ubuduće izbjegavati pretjeranu upotrebu deterdženta i omekšivača kako ne biste ponovno oštetili ručnike. Također, izbjegavajte pretrpavanje perilice jer bi rublje trebalo imati dovoljno prostora da se može temeljito oprati. Jedan od najboljih načina da osigurate da ručnici ostanu mekani je izbjegavanje sušilica rublja - zaključila je Liz Eichholz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 09:02