Cijela generacija je naučila kako se pravilno postavlja stol, ali ne od Marthae Stewart, nego od Julie Roberts u filmu “Zgodna žena”!
Pogledajte simpatični isječak iz filma!
Ne znamo kako vi, ali nama se tu i tamo dogodi (u žurbi) da se zbunimo pri postavljanju stola. No, čestim se postavljanjem vrlo lagano može pronaći vlastiti model pa ćete ući u rutinu koju više nikad nećete zaboraviti jednom kad je svladate. Bez obzira na to slažete li se ili ne, mi mislimo da ovaj članak može biti sasvim koristan i da može pomoći mnogima da više ne griješe i da nauče postaviti stol za večeru koji pritom treba izgledati dobro i organizirano.
U nastavku pogledajte kako se postavlja stol svakodnevno, a kako u posebnim prigodama.
P. S. Vremenske oznake (sati) bi vam trebale pomoći da točno odredite pozicije predmeta na stolu.
1. Ležerno postavljanje – ovako se svakodnevno postavlja stol i slijedi samo nekoliko jednostavnih pravila
Tanjur – na sredini
Vilica – s lijeve strane na 9:00
Nož i žlica – na desnoj strani na 3:00 s time da nož treba biti okrenut s unutarnje strane (oštrica treba biti okrenuta prema tanjuru)
Čaša/e – na gornjoj desnoj strani na 1:00
Ubrus ili salveta – ispod vilica, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjur ili pokraj vilice
2. Elegantno postavljanje
Temelji se na postavkama ležernog postavljanja stola, a prati smjer koji ste započeli s vanjske strane i kreće se prema unutra (prema tanjuru) tijekom obroka.
Tanjuri – u sredini s najmanjim složenim na vrhu. Na ovaj način svaki korišteni tanjur možete ukloniti, a ostaju vam čisti. Tanjur za kruh postavlja se na vrh lijevo (na 10:00) s nožem ili vilicom koja stoji na njemu.
Pogledajte video!
Pribor za jelo – vilice na lijevu stranu (na 9:00) s time da najmanja dolazi s vanjske strane (za salatu), a zatim vilica za glavno jelo (ribu, meso ..). Nož se postavlja na desnu stranu sa žlicama (na 3:00), s time da prvo s vanjske strane dolazi žlica za juhu, a potom žlica za voće.
Ako postoji desert, desertna žlica i vilica se postavljaju na vrh (na 12:00).
Čaše – za crveno ili bijelo vino (ili oboje) su smještene na gornjoj desnoj strani (na 1:00) s vodom. Obično se na gornjoj desnoj strani postavljaju čaše za vodu i vino, ali svojim gostima možete pružiti više mogućnosti, ako želite, a zatim uklonite ono što ne koriste.
Ubrus – iako možda poželite postaviti ubrus ispod vilice s lijeve strane, ispravno je zapravo da je on na tanjuru. Bilo kako bilo, samo nemojte staviti salvetu u čašu za vino i pokušajte od nje napraviti labuda.
VEZANI ČLANAK: VIDEO Evo kako složiti salvete za blagdanski stol!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....