BOLJE SPRIJEČITI

Feng shui kaže da radni stol postavljen na ovaj način donosi nesreću u poslu: Radije napravite ovo

 IN4MAL/GETTY IMAGES

Feng shui je popularan koncept dizajna koji dolazi s nekoliko smjernica — jedna od njih je da radni stol nikada ne smijete postaviti prema zidu. Zapravo, to je jedna od osnova feng shuija u domu. Ali za nas s ograničenim prostorom, ponekad se moraju učiniti ustupci. Dobra stvar je što postoje neka rješenja za ovaj uobičajeni problem koja vam mogu pomoći da na najbolji način iskoristite svoju radnu situaciju bez potpunog napuštanja koncepta feng shuija.

image
ANON-TAE/GETTY IMAGES

Društvo Feng Shui definira praksu ovako: - Feng shui je umjetnost i filozofija dizajniranja skladnog okruženja temeljena na kineskom razumijevanju (i kineskoj metafizici) o tome kako su ljudi povezani s bliskom okolinom i kako ona utječe. Cilj prakse je maksimiziranje pozitivne energije okoline tako da vas podržava, a ne iscrpljuje. Ako mislite da ovo zvuči pomalo nategnuto, niste jedini. Feng shui je kontroverzna tema mnogih stručnjaka koji još uvijek raspravljaju o njegovoj valjanosti.

Jedna studija provedena na Nacionalnom tajvanskom sveučilištu za znanost i tehnologiju otkrila je da su subjekti izloženi feng shui okruženju zapravo proizveli više pozitivnih emocija od onih koji su bili izloženi okruženju koje nije u skladu s feng shui ideologijama. Ipak, studije poput ove su još uvijek relativno subjektivne, i dok je feng shui svakako koristan koncept za istraživanje pri preuređenju, kršenje pravila i odabir stola okrenutog prema zidu zapravo bi mogla biti najbolja opcija za vaš ured.

image
ALMAJE/GETTY IMAGES

Dakle, što je sa stolom?

Prema praksi, okrenutost stola prema zidu može ograničiti vaš potencijalni rast — jer niste svjesni većine prostora iza sebe. Iako je idealno premjestiti ga na mjesto koje više odobrava feng shui, alternativa je dodati ogledala ispred stola ako ste ograničeni s mogućnostima jer tako barem proširujete pogled. Ove feng shui ideje za kućni ured mogle bi učiniti vašu radnu zonu uravnoteženom.

Ali ponekad ste - poput vašeg stola - smješteni uza zid, a sjedenje točno tamo gdje "ne biste trebali" mogao bi zapravo biti jedini izbor za vas. Srećom, još uvijek možete isprobati neke feng shui savjete koji vam mogu pomoći da to zaobiđete. Kao što smo gore spomenuli, jedan od najboljih načina za borbu protiv ove postavke je ogledalo, ali također možete ukrasiti svoj zid stvarima kao što su fotografije, inspirativni citati, umjetnička djela, a u većem opsegu čak i rasvjetom ili novom bojom zida možete poboljšati situaciju.

Druga mogućnost je ispunjavanjem sobe biljkama. Feng shui učenja sugeriraju da biljke simboliziraju rast i napredak, a njihovo unošenje u prostor može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Postoje čak i određene biljke koje se preporučuju, a neke od njih su biljka žad, drvo novca... Osim toga, dobivate prirodno filtriranje zraka.

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES

Postoje li prednosti stola okrenutog prema zidu?

U konačnici, možda nećete imati drugog izbora osim okrenuti stol prema zidu, ali nije sve loše. Ako je vaš radni stol okrenut prema zidu jedini način da bude upotrebljiv i da ne gubi prostor, onda tu zapravo ne možete ništa učiniti. U nekim prostorima može biti estetski najugodniji i najsmisleniji u pogledu dizajna. Osobito ako svoj radni stol ne koristite prečesto, možda ćete htjeti dati prioritet svom ukupnom prostoru — osobito ako radite s ograničenim prostorom.

Okrenuti se prema zidu također vam može pomoći da se fokusirate. Ako imate prozor s pogledom ili možete vidjeti prostranstvo svoje sobe, može vas lakše omesti ono što se događa vani ili nered koji ste možda ostavili za sobom. Postavljanje stola uza zid također je korisno ako imate radni stol ili morate biti blizu utičnice. Ne samo da ćete biti bliže izvoru struje, nego se nećete morati brinuti oko skrivanja ili preskakanja žice - i iako to možda nije prijateljski prema feng shuiju, ponekad je praktičniji odgovor najbolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 14:41