BITNA PROVJERA

I soda bikarbona ima rok trajanja! Jednostavan test za provjeru kada više nije za upotrebu i zašto je to važno

 /SHUTTERSTOCK
Kako znati je li vam se soda bikarbona pokvarila?

Ova moćna namirnica može izgubiti svoju snagu, ali postoji jednostavan način da provjerite je li vrijeme da je zamijenite.

Svi smo barem jednom zurili u onu kutiju na stražnjoj strani hladnjaka pitajući se je li još uvijek za korištenje ili kvari li se soda bikarbona? Da, ova moćna namirnica, neophodna za slatke i slane kulinarske pripreme, pranje rublja, dezodoriranje i još mnogo toga, gubi svoju učinkovitost kada ostari. Srećom, postoji jednostavan način da odredite treba li vašu sodu bikarbonu zamijeniti ili ne - a postoje i brojni načini da potrošite sodu bikarbonu nakon što više nije korisna za kuhanje i pečenje, piše marthastewart.com.

image
/SHUTTERSTOCK

Što je soda bikarbona?

Kao što joj naziv govori, soda bikarbona koristi se u receptima za pečenje. To je prirodni kemijski spoj koji djeluje kao dizač, što znači da pomaže dizanju tijesta i tijesta dok se peku. Budući da je soda bikarbona alkalna, reagira s bilo kojim kiselim sastojkom u istom receptu, poput soka od limuna ili octa, što stvara ugljični dioksid koji pekarskim proizvodima daje snagu. Soda bikarbona također je tajna najhrskavijih premaza za prženu piletinu i kolutiće luka.

Zašto je važno koristiti svježu sodu bikarbonu

Što je soda bikarbona svježija, to je učinkovitija u kuhanju. Ako je staro, vaša peciva neće biti lagana i pahuljasta koliko biste željeli, što znači ravnije palačinke i gušće kolačiće. Nakon što se otvori kutija sode bikarbone, ona ima rok trajanja od oko šest mjeseci do godinu dana. Ako nađete neotvorenu kutiju, još uvijek može biti dobra čak i ako joj je istekao rok valjanosti (obično oko 18 mjeseci od trenutka kada je pakirana).

image
/SHUTTERSTOCK

Kako znati je li se soda bikarbona pokvarila

Svježa soda bikarbona izgleda poput sode bikarbone koja je izgubila snagu, ali postoji jednostavan način da provjerite ima li vaša soda bikarbone još uvijek snagu:

Žličicom uspite malu količinu sode bikarbone u zdjelicu (ne morate mjeriti ni dodavati puno).

Dodajte nekoliko kapi kisele tekućine, poput soka od limuna ili octa.

Ako počne odmah i snažno prštiti, soda bikarbona će i dalje biti dobra za recepte. Ako nije, izgubila je moć dizanja i treba ju zamijeniti novom, neotvorenom kutijom.

Čuvanje sode bikarbone

Držite sodu bikarbonu na hladnom i suhom mjestu, poput zatvorene smočnice—i čak i ako je pravilno skladištite, nemojte čekati zauvijek da je zamijenite.

image
/SHUTTERSTOCK

Korištenje stare sode bikarbone

Iako više nije korisna za pečenje, još uvijek možete koristiti sodu bikarbonu koja se pokvarila za brojna čišćenja po domu:

Odličan je dezodorans hladnjaka.

Koristite sodu bikarbonu kao sredstvo za čišćenje kuhinjskih i kupaonskih površina (napravite pastu od tri dijela tople vode i jedan dio sode bikarbone).

Soda bikarbona je učinkovito sredstvo za čišćenje pećnice.

Također posvjetljuje rublje.

Samo to jasno označite kako biste znali da je to soda bikarbona za čišćenje—i nemojte koristiti sodu bikarbonu kojoj je istekao rok trajanja za pečenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 13:01