CIJENA ‘PRAVA SITNICA‘

Imaju stražare, liftove, umjetna jezera, salone za okupljanje i privatna kina. Ovo je 10 najskupljih nekretnina na svijetu

Buckinghamska palača u Londonu najskuplja je nekretnina na svijetu

 /SHUTTERSTOCK

Pri kupnji nekretnine u većini transakcija za "obične smrtnike" među najvažnijim značajkama je cijena. Potom dolaze tlocrt, izgled, interijer, mogućnosti preuređenja i druge važne karatkeristike, no neke nekretnine nadilaze sve te standardne kriterije. Radi se o onima najskupljima na svijetu, koje osim jedinstvene lokacije, raskoši, ali i povijesnog nasljeđa, gotovo uvijek imaju i posebnu priču. Njihovi vlasnici najbogatiji su pojedinci na svijetu, a indijsko izdanje Forbesa donosi detaljnu listu od 10 najskupljih nekretnina na svijetu. Pa krenimo redom, odnosno od najskuplje.

Buckinghamska palača

Rezidencija britanske kraljevske obitelji je najskuplja je nekretninana svijetu. Vrijednost joj je procijenjena na 4 milijarde i 900 milijuna američkih dolara. Ona je ujedno i administrativno sjedište britanskog monarha i simbol je britanske monarhije i prestiža stoljećima. Izgrađena 1705. godine, palača je tijekom godina doživjela nekoliko obnova i proširenja. Palača ima uređene vrtove i prepoznatljivi balkon na kojem se kraljevska obitelj pojavljuje u javnosti u posebnim prilikama. Specifičnim uređenjem ističu se raskošne privatne sobe, impresivna zbirka umjetnina i prostorije za održavanje svečanosti. Popularna je i kao turistička atrakcija gdje posjetitelji mogu svjedočiti poznatojceremoniji smjene straže te istražiti povijest i baštinu britanske monarhije.

Antilia

Antilia je neboder od 27 katova u Mumbaiju u Indiji. Smatra se jednom od najskupljih nekretnina na svijetu, s procijenjenom vrijednošću od dvije milijarde američkih dolara. U vlasništvu je Mukesha Ambanija, jednog od najbogatijih ljudi u Indiji. Neboder je pravo remek djelko moderne arhitekture, koji ima razne luksuzne sadržaje, uključujući tri heliodroma, garažu za 168 automobila, nekoliko bazena, kazalište pa čak i "snježnu sobu". Gornje etaže imaju visećim vrtove koji štede energiju, a jedinstveni dizajn uključuje motive poput cvijeta lotusa i sunca, a u samoj gradnji nije se nimalo štedjelo jer su korišteni i materijali poput kristala, mramora i sedefa. Antilia je, inače, prilikom izgradnje bila predmet javne rasprave, ali i svojevrsnog zgražanja, zbog vrlo izraženog kontrasta u odnosu na siromaštvo kojim je okružena.

image
JOHN MICHAELS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/JOHN MICHAELS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Vila Leopolda

Smještena na francuskoj rivijeri u naselju Villefranche-sur-Mer, Villa Leopolda raskošna je povijesna vila na kojoj zastaje pogled svakog posjetitelja, a čija je vrijednost vrtoglavih 750 milijuna američkih dolara. Izvorno u vlasništvu belgijskog kralja Leopolda II., vila je izgrađena za njegovu ljubavnicu, Caroline Lacroix, a kasnije je služila kao vojna bolnica tijekom Prvog svjetskog rata. Američki arhitekt Ogden Codman Jr. dvadesetih godina prošlog stoljeća pretvorio ju je u pravo graditeljsko remek djelo.

Danas je vila poznata po raskošnim interijerima koje su dizajnirali Renzo Mongiardino i Mica Ertegün i prostranom zemljištu od čak 50 hektara s kojeg se pruža prekrasan pogled na Mediteran.

Vila Les Cedres

Vila Les Cèdres, čija je vrijednost procijenjena na 450 milijuna američkih dolara također je smještena Francuskoj rivijeri. Riječ je o povijesnom i luksuznom imanju, izgrađenom 1830. godine. Nakon što je i nju kupio belgijski kralj Leopold II. renovirao ju je i nazvao "Les Cèdres". Ima čak 18 tisuća kvadrata koji uključuju 14 spavaćih soba, veliku knjižnicu s rijetkim knjigama i plesnu dvoranu. Ovo imanje kroz godine je bilježilo mnoge ugledne vlasnike, uključujući obitelj Marnier-Lapostolle, kreatore likera Grand Marnier.

image
JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA

Palača Bulles

Poznata i kao "Palača mjehurića", Les Palais Bulles jedna je od najskupljih nekretnina na svijetu. Nalazi se u blizini Cannesa u francuskoj, a vrijedi 420 milijuna američkih dolara. Projektirao ju je mađarski arhitekt Antti Lovago 1989. godine, a prvobitno je bila izgrađena za francuskog industrijalca Pierrea Bernarda. Kasnije ju je kao kuću za odmor kupio poznati modni dizajner Pierre Cardin. Rezidencija od 1200 kvadrata ima dvorane za prijeme, panoramski salon, ​​amfiteatar na otvorenom s 500 sjedećih mjesta, 10 spavaćih soba te više bazena i vodopada. Ima futuristički dizajn poput mjehurića s međusobno povezanim sobama, terasama i panoramskim pogledom na more.

Penthouse Odeon Tower

Smješten u Monaku, Odeon Tower Penthouse je luksuzni stan koji nudi prekrasan pogled na Mediteran i grad. Izgrađen je između 2009. i 2015. godine, a procijenjena vrijednost mu je 330 milijuna američkih dolara. Ova se nekretnina prostire na 3500 kvadrata raspoređenih na 5 etaža, ima privatni lift, amfiteatar na otvorenom s 500 sjedala i brojne luksuzne pogodnosti, uključujući bazen na krovu i privatno kino. Iako vrlo luskuzan i uređen sa stilom, ovaj je penthouse naišao na brojne kritike radi svog vizualnog utjecaja na okolni krajolik, pa čak i sjene koju svopjom visinom od 170 metara stvara na nekretine u susjednom gradu Beausoleilu.

Four Fairfield Pond

Four Fairfield Pond imanje smješteno u Hamptonsu na Long Islandu u New Yorku, vrijedi 220 milijuna američkih dolara. Izgrađeno 2003. godine, ovo raskošno imanje sadrži čak 29 spavaćih soba i 39 kupaonica, a ključuje luksuzne sadržaje kao što su kuglana, teniski teren i više bazena. Vlasnik ove vrijedne nekretnine je Ira Rennert, poznati američki financijer.

18-19 Kensington Gardens (Palača Nour)

Kensington Gardens 18 - 19 prestižna je adresa smještena u Kensingtonu u Londonu. Ova ekskluzivna ulica, poznata je i kao "Billionaires Row", jer se u njoj nalaze neke od najskupljih nekretnina na svijetu. Ulica je kroz godine bila dom brojnih diplomatskih misija, ali i imućnijih privatnih stanara. pricijenjena vrijednost zgrade je 222 milijuna američkih dolara.

Zgrade u ovoj ulici mješavina su talijanskog stila i stila kraljice Ane. Sama ulica je prvobitno izgrađena četrdesetih godina 19. stoljeća na dijelu zemljišta Kensingtonske palače.

Vila u Malibuu u vlasništvu Beyonce i Jay-Z-a

Beyoncé i Jay-Z, planetarno popularni glazbeni par, našli su se među vlasnicima najskupljih nekretnina na svijetu. Njihova vila u Malibuu vrijedi 200 milijuna američkih dolara, a radi se o ljetnikovcu koji na jedinstven način spaja suvremeni dizajn s prirodnim nasljeđem. Vila nosi ekoliški "predznak", napravljena je od održivih materijala i koristi energetski učinkovitu tehnologiju. Kuću je prije njih posjedovao i izgradio William Bell, jedan od najvećih kolekcionara umjetnina na svijetu. Bellu je trebalo gotovo 15 godina da izgradi potpuno betonsku strukturu, koju je dizajnirao slavni japanski arhitekt Tadao Ando.

Imanje Ellison

U vlasništvu Larryja Ellisona, suosnivača Oracle Corporationa, ovo prostrano imanje od 200 milijuna američkih dolara nalazi se u Woodsideu u Kaliforniji. Poznato je po svom impresivnom dizajnu u japanskom stilu. Prostrano imanje ima više zgrada, vrtova i drugih luksuznih sadržaja poput umjetnog jezera i prostranih vrtova u japanskom stilu, koji stvara mirno i estetski ugodno okruženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 09:23