BRZO, ALI EFEKTNO

Impresionirajte svoje goste ovim trikom za toaletni papir: Jednostavno rješenje koje ćete poželjeti da ste znali ranije

 KNAPE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Znamo, kupaonica nije poznata kao najsvježija prostorija u kući. Zapravo, ako se pravilno ne čisti i održava, može postati prilično odvratna. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako bi ova soba bila iznimno čista i mirišljava. Najvažnije je, naravno, nastaviti s redovitim čišćenjem. Svakodnevno pospremanje i redovita dubinska dezinfekcija kupaonice ključni su za svjež prostor.

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES

Neugodne mirise u našem domu često pokušavamo sakriti različitim kupovnim parfemima za kuću, no ponekad su najjednostavnija sredstva i najefektnija! Na primjer, u bočicu u koju ste stavili drvene štapiće za miris umjesto nove doze nekog parfema, stavite alkoholni ocat. Ne samo da je puno povoljnije rješenje nego je i korisno zbog svoje moći eliminiranja mirisa. Kiselina u octu dovoljno je jaka da razlaže molekule neugodnog mirisa u zraku te ih neutralizira. Karakterističan miris octa ispunit će nakratko vašu prostoriju, a potom ćete ovim sredstvom tjednima moći kontrolirati miris u svojoj kupaonici. No to nije sve. U ovom članku vam donosimo još neka uradi sam metode osvježenja, koje vam mogu pomoći da sigurno kontrolirate mirise tako da vaša kupaonica postane mjesto u koje ćete zapravo rado ulaziti. Osim toga, ovi su recepti jednostavni, ne uzimaju puno vremena i ne moraju se stalno obnavljati.

image
KNAPE/GETTY IMAGES

Kapnite eterično ulje u rolu toaletnog papira

Jedan od najboljih načina da prostorija u žurbi zamiriše jest korištenje eteričnih ulja. Eterična ulja se dobivaju iz raznih biljaka i mogu imati zdravstvene prednosti osim svog izvrsnog mirisa. Iako ćete na ovom popisu pronaći nekoliko različitih opcija za korištenje eteričnog ulja, ovo je jedno od najlakših. Umjesto kupnje skupog difuzora, možete jednostavno koristiti svoju rolu toaletnog papira!

Sve što trebate učiniti je nanijeti dvije do tri kapi vašeg omiljenog mirisa na unutarnju stranu role toaletnog papira. Karton će upiti ulje i postupno otpustiti miris. Ponovite ovo svaki put kada postavljate novu rolu.

Jedna od prednosti korištenja eteričnog ulja na roli toaletnog papira je ta što svaki put kad je pomaknete da biste dobili papir, miris će se osloboditi u zrak. Možete koristiti lagane mirise poput citrusa ili svježe čiste mirise poput metvice ili eukaliptusa. Ili, ako želite najdugotrajnija ulja, odlučite se za pačuli, vetiver ili sandalovinu koja odlično mirišu nekoliko dana.

@nottheworstcleaner Throwback to my favorite toilet bombs that make the bathroom smell so fresh🙊 #cleaningtiktok #lifehacks #fypシ ♬ Coffee Shop - Late Night Luke

Napravite bombicu za WC školjku

WC je izvor mnogih neugodnih mirisa u kupaonici. Dakle, pronaći način da osvježite vodu u WC-u može biti brz način da cijela soba bolje miriše. Iako na tržištu postoji nekoliko proizvoda za jednostavno čišćenje, također možete napraviti svoju vlastitu bombicu za WC školjku od mješavine četiri sastojka. Jedna od prednosti ovoga projekta jest da točno znate što ulazi u bombu. Mnogi proizvodi kupljeni u trgovini sadrže jake kemikalije koje mogu biti otrovne. Međutim, vlastita izrada osigurava sigurne proizvode koji su ujedno i učinkoviti.

Da biste napravili vlastite toaletne bombe, uzmite veliku zdjelu. Kako biste stvorili bazu koja će stvoriti onaj gazirani učinak čišćenja, pomiješajte šalicu sode bikarbone i 1/2 šalice limunske kiseline. Zatim pomiješajte žličicu octa i 3 žlice vode i dodajte u prah da dobijete grudastu pastu. Na kraju dodajte oko 20 kapi eteričnih ulja ili ekstrakata po vašem izboru kako biste stvorili svoj prepoznatljivi miris. Čvrstu smjesu stavite u silikonske kalupe za muffine ili kalupe za led i stavite ih u zamrzivač. Nakon što se stvrdnu, možete ih držati u dobro zatvorenoj Ziploc vrećici s ostalim proizvodima za čišćenje. Stavite jedan u WC školjku kad god je treba osvježiti i pustite da se otopi.

image
OLHA LUKANOVA/GETTY IMAGES

Natopite pamučne blazinice eteričnim uljem

Ako ne želite dodavati eterična ulja u rolu toaletnog papira, druga je mogućnost da koristite zdjelicu s pamučnim blazinicama kao difuzor. Za razliku od vašeg toaletnog papira, ovu zdjelicu možete postaviti bilo gdje u kupaonici kako biste bili sigurni da su svježi mirisi fokusirani tamo gdje ih trebate. Ova metoda je nevjerojatno jednostavna i može trajati nekoliko dana bez ikakve brige s vaše strane. Eterična ulja su posebno dobra za to jer vam određeni mirisi mogu pomoći u stvaranju raspoloženja. Limun ima čist i osvježavajući miris, idealan za toaletne sobe. Međutim, lavanda može učiniti da se osjećate opušteno i smireno, idealno za opuštanje.

Kako bi ovo uspjelo, dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog ulja u nekoliko pamučnih kuglica ili krugova. Ili, možete napraviti mješavinu dodavanjem različitih eteričnih ulja svakom od njih. Još jedan način da se ovaj vrh još više rastegne je da se s pomoću pamuka izvuče posljednja tekućina iz praznog eteričnog ulja. Samo ju stavite unutra, pustite da upije ostatke ulja preko noći, a zatim ga izvucite ujutro. Bez obzira na to kako nanosite ulje, stavite natopljeni pamuk u neporoznu staklenku ili zdjelu kako biste izbjegli mrlje.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES

Koristite bombicu za kupanje pod tušem

Razgovarali smo o toaletnim bombama, ali bombe za kupanje također mogu dovesti do osvježavanja kupaonice, čak i ako nemate vremena za dugo namakanje. Mogu se koristiti čak i kada se na brzinu tuširate kako bi cijela kupaonica mirisala poput SPA toplica. Dakle, želite li kupiti gotovu bombu za tuširanje ili napraviti vlastitu, evo prekrasnog mirisnog prečaca.

Jednostavno stavite bombu u mrežastu vrećicu i objesite je na glavu tuša. Dok se voda prelijeva preko nje, pustit će miris, osvježavajući kupaonicu. Ili, za intenzivniju infuziju mirisa, samo zdrobite bombu za kupanje u blizini odvoda i pustite da miris ispuni prostor dok se ispirete. Jedna stvar koju treba imati na umu je da biste trebali koristiti cjedilo za odvod kako biste bili sigurni da veliki komadi na kraju ne začepe odvod.

image
DOWNLOAD IT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Osvježite kantu za smeće

Nakon WC-a, kanta za smeće obično je sljedeći krivac za neugodne mirise u kupaonici. Kupaonski otpad može sadržavati proizvode za žensku higijenu, maramice i druge proizvode neugodnog mirisa. Također često sadrži papirnato smeće poput maramica, koje se mogu ovlažiti u prostoriji i početi smrdjeti. Srećom, možete upotrijebiti svoje uradi sam sredstvo kako bi i kanta za smeće mirisala svježe! Jednostavno staviti pamučni jastučić natopljen eteričnim uljem ispod vrećice.

Međutim, to nije zamjena za čišćenje. Za vrhunsku svježinu, zamijenite vrećicu čim se počne puniti ili zaudarati i obrišite kantu dezinficijensom prije dodavanja nove vrećice.

image
EMIL LITOV/GETTY IMAGES

Bacite češnjak u WC školjku kako biste neutralizirali mirise

Jedan od najunikatnijih sastojaka koji može očistiti vaš WC je svježi češnjak. Iako ovaj savjet može zvučati neobično, djeluje! Studija Chestera J. Cavallita zapravo pokazuje antibakterijska i antifungalna svojstva češnjaka. Dakle, ima smisla da je odličan za dezinfekciju vaše WC školjke.

Kako biste upotrijebili kuhinjsku namirnicu u ovu svrhu, htjet ćete baciti nekoliko djelomično zgnječenih režnjeva u WC školjku. Ostavite ih da se namaču preko noći. Ujutro ih uklonite i upotrijebite WC četku da izribate stranice školjke. Iako njihovo uklanjanje nije najugodniji zadatak, potrebno je izbjeći začepljenje cijevi. Također je vrijedno napomenuti da miris češnjaka nije uvijek povezan sa svježinom. Samo ga upotrijebite za uklanjanje neugodnih mirisa prije dodavanja ugodnijih mirisa.

image
WHYFRAMESTUDIO/GETTY IMAGES

Pospite sodu bikarbonu po prostirci za kupanje

Prostirke za kupanje često se zanemaruju kada se radi o tome da vaša kupaonica izgleda i miriše. Međutim, svaki put kada nakon tuširanja stanete na prostirku i kapnete vodu, osiguravate toplo, vlažno okruženje u kojem se mogu razmnožavati bakterije. Stoga, ako želite svježu kupaonicu, potrebna vam je kupaonska prostirka čistog mirisa. A jedan od najboljih načina da to postignete je korištenje sode bikarbone. Mnogi loši mirisi dolaze od tvari koje se smatraju kiselinama. Soda bikarbona je pak baza, pa stvara kemijsku reakciju koja u potpunosti neutralizira kiseline.

Sve što trebate učiniti je posuti debeli sloj sode bikarbone na prostirku i ostaviti da odstoji najmanje sat vremena ili preko noći. Nakon što je prašak odstajao, otresite ga i operite kao i obično. Još jedna mogućnost ako želite brzo osvježenje prostirke bez pranja je da nanesete sodu bikarbonu i zatim je usisajte nakon sat ili dva.

image
FABRIKACR/GETTY IMAGES

Redovito dubinski čistite WC

Iako svojoj kupaonici možete dodati bilo koji broj eteričnih ulja i agruma, neugodni mirisi neće nestati bez dubinskog čišćenja. No, postoji jedna kemikalija koja može biti od posebne pomoći za dezinfekciju i uklanjanje neugodnih mirisa jednom zauvijek. Ako kupaonicu svakih nekoliko mjeseci obrišete izbjeljivačem kako biste uistinu dezinficirali površine, to bi trebalo pomoći da je održite nevjerojatno svježom. Nakon što miris izbjeljivača nestane, krenite s eteričnim uljima ili korama citrusa kako biste ga zamijenili ugodnim mirisom.

Najvažnija stvar koju treba napomenuti prije početka je da se izbjeljivač ne smije koristiti u kombinaciji s drugim proizvodima jer može izazvati opasne reakcije. Dakle, kada ste spremni za čišćenje, držite se izbjeljivača samo za jedno čišćenje. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da je to vrlo jaka kemikalija. Budite oprezni kada ga koristite na gumenim brtvama ili lomljivim površinama. Umjesto toga, razrijedite ga vodom i njime očistite pločice tuš kabine, WC školjku i umivaonik. Za dodatnu sigurnost nosite rukavice i masku tijekom rada.

image
/SHUTTERSTOCK

Stavite sodu bikarbonu na dno kante za smeće

Soda bikarbona jedan je od najsvestranijih proizvoda. Obavlja fantastičan posao razbijanja prljavštine i masnoće, ali također smanjuje neugodne mirise. Zapravo, studija koju su proveli Qamaruz-Zaman, Kun i Rosli pokazala je da samo 50 grama sode bikarbone može smanjiti neugodne mirise do 70 %! To ju čini izvrsnim alatom za održavanje vaše kupaonice dodatno svježom.

Kako biste iskoristili blagodati sode za uklanjanje mirisa, pospite sloj na dno kante za smeće prije nego što stavite novu vrećicu. Ako ste ikada vidjeli da netko drži otvorenu kutiju sode bikarbone u hladnjaku, princip je isti. Neutralizirat će loše mirise i ostaviti prostoriju svježom.

Ako trebate obrisati kantu dok mijenjate vrećicu, možete dodati još malo sode bikarbone, a zatim poprskati octom. To stvara kemijsku reakciju koja će nabubriti i olakšati čišćenje vaše kante za smeće. Nakon što je sve čisto, dodajte još malo sode bikarbone ispod nove vrećice za kontinuirani čisti miris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 13:23