I TO JE MOGUĆE

Isključivanje ovih kućanskih uređaja zapravo će vas više koštati, nego što ćete uštedjeti

 /SHUTTERSTOCK

Ako kućanske aparate često isključujete iz struje kako biste izbjegli visoke račune, morate znati da ta praksa nekima od njih može biti i štetna. Ne samo da nećete uštedjeti novac, već ćete vjerojatno imati i dodatne troškove popravka ovih uređaja.

Prema portalu topnewsy.pl, poseban oprez savjetuje se za ova tri uređaja: OLED televizore, Wi-Fi rutere i inkjet pisače, a trošak rada svakog od njih je samo nekoliko eura godišnje.

Isključivanje ovih uređaja može imati neugodne posljedice

Zbog izvrsne matrice, OLED televizor je obično skup. Stoga bi bilo bolje ne oštetiti ga. Do takvih neugodnih posljedica može doći ako ga redovito isključujete iz struje. Malo ljudi zna da OLED televizor u stanju mirovanja povremeno aktivira način rada koji "održava" uređaj. Zahvaljujući procesima koji tada teku, može trajati duže. Ako slučajno isključite televizor u ovom trenutku, to može dovesti do kvara.

Što se tiče routera, svako isključivanje iz struje dovodi do prekida internet veze i rekonfiguracije, što oduzima puno vremena i energije. Osim toga, pružatelj internetskih usluga može smanjiti brzinu ako otkrije sistemske pogreške i protumači ih kao probleme s propusnošću.

Za pisač, svako ponovno pokretanje troši dodatnu snagu i tintu za čišćenje glava. To stvara troškove. Stoga je bolje držati pisač uvijek uključenim i izvršiti resetiranje i čišćenje svakih nekoliko mjeseci.

Tražite li način uštede električne energije, znajte da najviše troši indukcijska ploča za kuhanje. Ove informacije donosi izvješće koje je pripremilo Poljsko društvo za naftu i plin (PGNiG). U ovom slučaju isključivanje je nemoguće, ali vrijedi izbjegavati kuhanje na najvišim postavkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 15:48