100% PRIRODNO

Izbijelite rublje bez ikakvog rizika po zdravlje - nije soda bikarbona ni ocat

 /SHUTTERSTOCK

Bijele plahte, ručnici, košulje, krpe... Svi oni s vremenom izgube onu lijepu snježnobijelu boju kakvu su imali kao novi. Na tržištu postoji mnogo kemijskih sredstava za izbjeljivanje, no ako ste od onih kojima su draža prirodna, onda je ovo pravi savjet za vas.

image
/SHUTTERSTOCK

Za vraćanje izvorne boje dovoljan vam je - jedan limun. Naime, sok od limuna je odličan izbjeljivač, a s njim ujedno nema rizika od pretjeranog izbjeljivanja i oštećivanja tkanine, što se može dogoditi kad koristite kemijska sredstva za izbjeljivanje. Postupak je sljedeći: Zagrijte na štednjaku tri i pol litre vode do ključanja. Tada u nju ulijte pola čaše svježe ocijeđenog soka limuna. Promiješajte pa ubacite odjeću da odstoji u otopini najmanje jedan sat, a najviše preko noći ako je riječ o teškom slučaju.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad izvadite odjevni predmet, nemojte proliti vodu s limunom. Ulijte je direktno u bubanj perilice za rublje i operite kao i inače.

Inače, poznato je da ako odjeću ostavite da se suši na suncu, ona blijedi. Izgleda kao da je Sunce zapravo najbolji prirodni izbijeljivač, koji čak može pomoći izbijeliti i razne mrlje. Naime, jake sunčeve ultraljubičaste zrake razbijaju kemijske veze u mrljama, pa tako one ili izblijede ili potpuno nestanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 19:45