ZA SVAKI SLUČAJ

Iznenađujući razlog zbog kojeg biste uvijek trebali držati svoje brašno u hladnjaku

 /SHUTTERSTOCK

Jedna žena ostala je užasnuta nakon što je otvorila svoje brašno i otkrila neugodna otkriće. Kada je krenula raditi blagdanske poslastice, shvatila je da je njezino dobro spremljeno brašno postalo dom sitnim kukcima.

Korisnica društvene mreže @tiktokkiddydoc - odmah je snimila gadno otkriće.

"Spremala sam se za pravljenje blagdanskih kolača i primijetila sam nekoliko smeđih mrlja u brašnu, a kad sam podignula poklopac, te su stvari gmizale po brašnu. Što se događa? Ovo je hermetički zatvoren spremnik, kako ove stvari dospijevaju ovamo?"

Njezin je video prikupio više od 118.000 lajkova, a ljudi su se brzo javili s idejama kakvi su to kukci.

Očigledno je da se ovdje radilo o grinjama od brašna (poznati i kao psocidi) sićušni su smeđi ili crni insekti koji žive u suhoj hrani, uključujući šećer.

Prema Flour Millersu: "Oni nisu uzrokovani lošom higijenom - psocidi se mogu pronaći u najčišćim ormarima i najčišćim kuhinjama. Više vole živjeti na tamnim, toplim i vlažnim mjestima – kao što su nabori ambalaže za hranu. Žive oko 6 mjeseci za koje vrijeme ženka može položiti do 100 jaja. Oni ne šire bolesti, ne grizu i ne oštećuju imovinu. Brojnost psocida može se brzo povećati u ljeto i ranu jesen kada su uvjeti topliji. Psocidi se hrane širokim spektrom prehrambenih proizvoda - uključujući brašno - kao i mikroskopskim plijesnima koje se razvijaju u vlažnim uvjetima."

Kako ih spriječiti?

Neki su ljudi predložili čuvanje brašna u hladnjaku kako se to više ne bi dogodilo.

Također biste uvijek trebali stavljati brašno u hermetički zatvorene posude, a prostor u smočnici održavati dobro prozračenim jer se grinje razmnožavaju u vlažnim uvjetima. I smočnice bi također trebalo često čistiti kako biste se riješili odbačene hrane ili hrane kojoj je istekao rok trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 13:30