Jedna žena ostala je užasnuta nakon što je otvorila svoje brašno i otkrila neugodna otkriće. Kada je krenula raditi blagdanske poslastice, shvatila je da je njezino dobro spremljeno brašno postalo dom sitnim kukcima.
Korisnica društvene mreže @tiktokkiddydoc - odmah je snimila gadno otkriće.
"Spremala sam se za pravljenje blagdanskih kolača i primijetila sam nekoliko smeđih mrlja u brašnu, a kad sam podignula poklopac, te su stvari gmizale po brašnu. Što se događa? Ovo je hermetički zatvoren spremnik, kako ove stvari dospijevaju ovamo?"
@tiktokkiddydoc What the hell? #baking #insects ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator
Njezin je video prikupio više od 118.000 lajkova, a ljudi su se brzo javili s idejama kakvi su to kukci.
Očigledno je da se ovdje radilo o grinjama od brašna (poznati i kao psocidi) sićušni su smeđi ili crni insekti koji žive u suhoj hrani, uključujući šećer.
Prema Flour Millersu: "Oni nisu uzrokovani lošom higijenom - psocidi se mogu pronaći u najčišćim ormarima i najčišćim kuhinjama. Više vole živjeti na tamnim, toplim i vlažnim mjestima – kao što su nabori ambalaže za hranu. Žive oko 6 mjeseci za koje vrijeme ženka može položiti do 100 jaja. Oni ne šire bolesti, ne grizu i ne oštećuju imovinu. Brojnost psocida može se brzo povećati u ljeto i ranu jesen kada su uvjeti topliji. Psocidi se hrane širokim spektrom prehrambenih proizvoda - uključujući brašno - kao i mikroskopskim plijesnima koje se razvijaju u vlažnim uvjetima."
Kako ih spriječiti?
Neki su ljudi predložili čuvanje brašna u hladnjaku kako se to više ne bi dogodilo.
Također biste uvijek trebali stavljati brašno u hermetički zatvorene posude, a prostor u smočnici održavati dobro prozračenim jer se grinje razmnožavaju u vlažnim uvjetima. I smočnice bi također trebalo često čistiti kako biste se riješili odbačene hrane ili hrane kojoj je istekao rok trajanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....