KADA DJELOVATI

Je li bolje čistiti pećnicu dok je zagrijana ili kada se ohladi? Evo što kaže stručnjak

 BRIZMAKER/GETTY IMAGES

Uklanjanje zagorjele hrane iz pećnice jedan je od najtežih zadataka čišćenja kuhinje jer se čini da je ove tvrdokorne mrlje nemoguće ukloniti. Kao rezultat toga, mnogi ljudi isprobavaju različite metode kako bi si olakšali posao. Na primjer, neki radije čiste pećnicu dok je još vruća, dok drugi čekaju da se ohladi kako bi uklonili prljavštinu. Dakle, koja je od ovih metoda čišćenja najbolja? Jon Cronin, osnivač i vlasnik tvrtke Glimmer Cleaning Co., podijelio je svoj stručni odgovor za House Digest. Prema Croninu, metoda koju biste trebali odabrati ovisi o vašem cilju čišćenja.

"Čišćenje zagrijane pećnice uklanja masnoću i ostatke hrane dok su mekani, što olakšava brisanje", objasnio je. "Međutim, zahtijeva oprez zbog vrućine. Čišćenje hladne pećnice, s druge strane, savršeno je za dubinsko čišćenje. Možete koristiti kemijska sredstva za čišćenje ili prirodna rješenja bez opasnosti od opeklina", kaže Cronin.

Ako ste u nevolji i jednostavno morate brzo ukloniti hranu koja je pala na dno vaše pećnice, razmislite o tome da to učinite prije nego se pećnica potpuno ohladi. U tom slučaju bolje je čistiti zagrijanu pećnicu jer će se hrana lakše obrisati. S druge strane, teško je dubinski očistiti sve zaprljane komponente vaše pećnice kada su još tople na dodir. Morate uzeti vremena da se svi dijelovi dovoljno ohlade kako biste ih mogli očistiti bez opeklina. Zbog toga je dubinsko čišćenje pećnice tek nakon što se potpuno ohladi sigurniji izbor.

Ako trebate očistiti pećnicu dok je još vruća, morate poduzeti nekoliko dodatnih koraka kako biste bili sigurni da je posao obavljen sigurno i temeljito. Jon Cronin je točno opisao kako biste trebali čistiti pećnicu dok je još zagrijana. Preporučuje da počnete tako da u pećnicu stavite zdjele prikladne za pećnicu napunjene vodom i octom. Sljedeći korak stručnjaka je "zagrijati pećnicu na nisku temperaturu 15 do 20 minuta kako bi se omekšala prljavština." Posude punjene octom stvorit će paru koja čisti vašu pećnicu i otpušta one zagorene mrlje od hrane kako bi se lakše uklonile.

Nakon što uklonite zdjele i isključite pećnicu, možete upotrijebiti nježnu četku za čišćenje kako biste istrljali te mrlje. Prije nego što uđete unutra, provjerite je li pećnica još topla, ali ipak dovoljno hladna na sigurnoj temperaturi. Razmislite o korištenju rukavica za pećnicu i za zaštitu ruku. Na kraju temeljito osušite pećnicu vlažnom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2024 16:00