RIJEČ STRUČNJAKA

Je li ova stara metoda održavanja vaše posteljine tajna kvalitetnog sna?

 /SHUTTERSTOCK

Za one koji to još nisu isprobali, možda bi bilo vrijedno razmisliti o prednostima koje prozračivanje posteljine može donijeti kod poboljšanja kvalitete sna. Portal "Livingect" odlučio je za mišljenje pitati trenericu spavanja Carlu Gasie iz brenda Sleepopolis. Prema njezinim riječima, provjetravanje posteljine neophodno je za zdravlje. Profesionalka je dala činjenično opravdanje za svoje mišljenje, prenosi DailyWrap.

Pritom su bitni čimbenici izloženost posteljine sunčevoj svjetlosti i svježem povjetarcu koji pomažu u uklanjanju vlage i neugodnih mirisa uzrokovanih znojenjem tijekom spavanja. Redovitim provjetravanjem uklanjaju se i prašina, grinje te ostaci kože i dlake. To zauzvrat znači bolju kvalitetu sna i može pomoći u borbi protiv kožnih problema, poput akni. Ako patite od kožnih bolesti, redovito prozračivanje posteljine je nužnost.

Preporuča se raširiti posteljinu na stolicu ili stalak za sušenje na balkonu. Dio posteljine koji je u dodiru s tijelom trebao bi biti na vrhu. Ako nema balkona, alternativa je prozorska daska. Bitno je i vrijeme izlaganja. Najbolje je to učiniti navečer ili u zoru - hladan zrak ubrzava proces provjetravanja.

Problem se javlja kada živimo u blizini prometne ulice ili tijekom renoviranja u susjedstvu. U takvim slučajevima treba pažljivo razmotriti izlaganje posteljine vani. Tada je posteljinu bolje izložiti suncu tako da samo malo otvorite gornji prozor.

Ako nema drugih opcija, trebate se odlučiti za često pranje kao primarni oblik njege posteljine. Međutim, ovaj se postupak također mora pridržavati odgovarajućih smjernica.

Preporučuje se redovito pranje posteljine

Stručnjaci preporučuju tjedno pranje posteljine kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija i gljivica te izbjegli alergeni. Međutim, to bi moglo biti prečesto za mnoge ljude. Ako često pranje posteljine nije moguće, važno je da se ne zaboravite istuširati prije spavanja, ukloniti šminku i izbjegavati puštanje kućnih ljubimaca u krevet. Ostaci krzna mogu izazvati alergijske reakcije.

Kod pranja posteljine također je važno obratiti pažnju na podatke na etiketi. Nepridržavanje preporuka proizvođača može oštetiti materijal ili promijeniti njegova svojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 08:01