Često se zanesemo prilikom kupovine pa doma dođemo s vrećicama prepunim zdravih namirnica za koje imamo milijun ideja. Međutim, ubrzana svakodnevnica nam često ne dopušta iskoristiti te namirnice u tako kratkom vremenu u kojem smo planirali.
I onda nema goreg osjećaja nego vidjeti da one savršene domaće šparoge koje smo jedva pronašli na tržnici više nisu upotrebljive. Isto vrijedi i za borovnice, jagode i banane - voće s kojim najčešće izlazimo iz prodavaonice.
Stoga vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih ćete uspjeti dulje očuvati svježinu vaših namirnica.
Šparoge
Trenutno omiljena ukusna i nutritivno bogata proljetna namirnica za koju je prava šteta ako dođe do situacije u kojoj je više ne možete upotrijebiti. U većini slučajeva ih ne izvadimo iz plastične vrećice, a bez zraka i vlage nakon nekoliko dana otvrdnu i više nisu upotrebljive. Zato čim ih kupite, izvadite ih iz vrećice i stavite u čašu s vodom. Voda će zadržati svježinu šparoga još barem tjedan dana dulje nego što bi inače preživjele.
Borovnice
Ako ih kupujete u prodavaonici, nemojte ih ostavljati u hladnjaku u plastičnim kutijicama s kojima dolaze. Na taj način do njih dopire previše vlage i brže strunu. Umjesto toga ih uronite u mješavinu 4 čaše vode i jedne čaše jabučnog octa, zatim iscijedite u cjediljki i tako ih stavite u frižider. Zrak koji cirkulira oko njih održat će ih svježima minimalno tjedan dana.
Jagode
Najveća pogreška koju napravimo s jagodama je skidanje listova, što znači da brže istrunu. Umjesto toga, ostavite listove na jagodama, napravite mješavinu vode i jabučnog octa i ponovite cijeli postupak kao i s borovnicama. Jabučni ocat jagode i borovnice čuva od stvaranja plijesni.
Celer
Isto kao i sa šparogama, pogreška koju odmah napravimo je to što ih ostavimo u plastičnim vrećicama. Kada ga donesete kući, odmah ga izvadite iz plastične vrećice i zamotajte u aluminijsku foliju. Tako će sačuvati svježinu čak i do naredna dva tjedna.
Banane
Banane rastu u skupinama i najčešće ih takve i kupimo te smjestimo u zdjelu s ostalim voćem. Kada iz skupine banana otkinemo jednu, one počinju puštati svoj prirodni plin etilen koji pospješuje njihovo sazrijevanje, ali upravo zbog njega brže istrunu. Zato kada otkinete jednu bananu, vrh omotajte s papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Na taj ćete način spriječiti etilen i održati banane svježima još barem tjedan dana.
Izvor: ehow.com
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....