ZA ONE NAJTEŽE MRLJE

Kada više ne znate kako biste se riješili prljavštine u svojoj pećnici poslužite se kamenom

 LIAL/SHUTTERSTOCK

Kada hrana kaplje s posude za pečenje i padne na dno vaše pećnice, to signalizira da vas čeka naporno čišćenje. Čini se da je prljavštinu nemoguće ukloniti, pogotovo nakon što se zapeče na površini pećnice, ulje može biti jednako teško očistiti. Vjerojatno pribjegavate raznim trikovima za čišćenje pećnice kako biste se riješili ovih mrlja, no jeste li ikada pokušali upotrijebiti kamen plovućac?

Kathy Cohoon, voditeljica u Two Maids, otkrila je za House Digest da možete koristiti ovaj kamen za čišćenje prljavštine u pećnici sve dok poduzmete mjere opreza da spriječite ogrebotine. "Kamen plovućac može biti učinkovit alat za čišćenje za uklanjanje čvrste, zapečene prljavštine iz pećnice, ali zahtijeva oprez", rekao je Cohoon. "Iako je odličan za ribanje tvrdokornih mrlja, postoji rizik od grebanja površine pećnice, pogotovo ako je napravljena od mekšeg materijala poput emajla."

Stručnjakinja je podijelila da kamen plovućac ne bi trebao nužno biti vaš prvi izbor za alat za čišćenje pećnice — smatrajte ga posljednjim sredstvom koje treba razmotriti u borbi protiv posebno tvrdokorne prljavštine. Čak i tada, i dalje morate biti oprezni kako biste izbjegli nanošenje štete korištenjem kamena.

U ovom se trenutku vjerojatno pitate kako doista očistiti svoju pećnicu kamenom plovućcem bez ostavljanja ogrebotina. Srećom, Kathy Cohoon je podijelila svoje stručne savjete kako bi vam pomogla da ovo uspješno izvedete. Objasnila je da biste trebali nanijeti malo vode i na kamen i na mjesto u pećnici koje ćete čistiti kako bi abrazivni alat nježnije ribao. Prema Cohoonu, to će smanjiti vjerojatnost da će kamen ogrebati vašu pećnicu.

Osim pećnica, plovućac je odličan za korištenje na raznim drugim kućanskim površinama. "Na primjer, dobro djeluju na WC školjkama za uklanjanje mrlja od tvrde vode i na betonskim ili kamenim površinama za rješavanje tvrdokorne prljavštine", rekla je Cohoon ekskluzivno za House Digest. Nažalost, postoje i mnogi materijali koji ne mogu podnijeti abrazivnost kamena plovućca. Cohoon je otkrila da to uključuje staklo i nehrđajući čelik, među ostalim površinama. Ovi materijali su vrlo osjetljivi na ogrebotine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 14:51