Kada voćke puste korijen

Topla zima idealna je za sadnju zbog vlage

U kontinentalnom dijelu Hrvatske još uvijek nema niskih temperatura i tlo nije zaleđeno, stoga je moguće iskoristiti postojeće uvjete za sadnju voćaka. Iako je među ljudima uvriježeno mišljenje da se voćke sade isključivo u proljeće, pogodnija doba godine su jesen i topla zima. Razlog za to je dovoljna količina vlage i dovoljno toplo vrijeme da bi se korijen voćke bolje proširio u zemlju. Ako pak sadimo voćku u proljeće, moramo razmišljati o mogućnosti da se niske temperature mogu zadržati čak do travnja, zbog čega, ako sadimo voćku u tom periodu, voćka ima svega tri mjeseca za razvoj korijena prije početka sušnog razdoblja u srpnju. Zbog toga je pogodnija jesensko-zimska sadnja jer produžujemo period za razvoj korijena u zemlji i voćka je u proljeće spremna za “buđenje”.

1 Obradite korijen

Za sadnju sam upotrijebio kod nas pomalo zaboravljenu vrstu, a iznimno otpornu na bolesti i niske temperature. Riječ je o sadnici vinogradarske breskve, koja je nekada bila vrlo popularna u voćnjacima i vinogradima kontinentalnog dijela Hrvatske. Prije početka svake sadnje potrebno je obraditi korijen tako da odstranimo škarama bočno korijenje, koje je ozlijeđeno, kako na tim mjestima ne bi dolazilo do truljenja, koje bi moglo usporiti razvoj korijena u zemlji

2 Iskopajte jamu

Nakon toga dolazi najteži dio posla, iskapanje same jame u koju ćemo položiti korijen. Jama se iskapa u obliku kocke. Širina i dubina mogu biti od 40 do 100 centimetara, ovisno o veličini sadnice i korijena. Poželjno je da ta jama bude što većih dimenzija jer se na taj način zemlja razrahli i pripremi korijen da se lakše proširi. Prilikom iskapanja u dubinu potrebno je razdvojiti slojeve zemlje na dva dijela tako da se površinski dio (finiji sloj zemlje) stavi na jednu stranu, a dubinski dio na drugu stranu

3 U pripremljenu jamu stavite sadnicu

U iskopanu jamu stavimo kompost koji smo pomiješali s površinskim dijelom iskopane zemlje. Umjesto komposta može se staviti stajski gnoj, međutim nikako ne smije biti svjež, već mora odstajati nekoliko godina kako bi se neutralizirao da uzrokuje oštećenje korijena i biljke. U tako pripremljenu jamu stavimo sadnicu, zagrnemo je s dubinskim dijelom iskopane zemlje i dobro ugazimo. Iznimno je važno dobro ugaziti jer s obzirom na to da zemlja reagira na promjenu temperature, može doći do podizanja i “izbacivanja” korijena iz rahle zemlje. Također je bitno da voćka bude zakopana u zemlju na pravoj dubini, što se može provjeriti tako da štihaču položimo horizontalno uz korijenov vrat, koji mora biti ispod njezine razine

4 Učvrstite voćku

Nakon što smo posadili voćku, potrebno ju je učvrstiti. Za to koristimo štapove od bambusa koji su čvrsti i lagani, ali možemo i neke druge, te špage pomoću kojih se učvršćuje i izravnava buduće stablo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 17:26