SEZONA PLIJESNI

Kako biste izbjegli stvaranje plijesni u domu samo održavajte ovu temperaturu u prostoriji

 

 

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi domovi diljem naše zemlje posebno su osjetljivi na plijesan u zimskim mjesecima jer visoka razina vlage u zraku pruža idealne uvjete za rast, posebno u područjima gdje kuće nisu dobro prozračene. Plijesan je uvijek lakše spriječiti nego liječiti, stoga je sada idealno vrijeme da poduzmete svoje mjere protiv gljivica, prenosi The Sun.

Prema jednom stručnjaku, trebali biste obratiti posebnu pozornost na svoju spavaću sobu.

"Izbijanje plijesni može biti jako komplicirano za rješavanje, posebno u vašem ormaru gdje se odjeća može nepopravljivo uništiti", rekao je Nic Shacklock iz Online Bedrooms za The Express i dodao, "To je čest problem s kojim se treba nositi u zimskim mjesecima jer niže temperature pomiješane s toplinom u zatvorenom prostoru mogu rezultirati viškom vlage u zraku."

Prema Nicu, postoji idealna temperatura na kojoj bi vaša spavaća soba trebala biti kako biste spriječili pojavu plijesni. Kako biste spriječili izbijanje bilo gdje u prostoriji, preporučuje održavanje stalne temperature između 17 i 19 stupnjeva. To je zato što plijesan lako raste u hladnijim prostorijama koje pate od visoke vlažnosti. Zauzvrat, to se može proširiti vašim domom i izazvati ovu pojavu i u drugim prostorijama.

Nic je podijelio još četiri trika za zaustavljanje plijesni i rasta spora.

Prvo je preporučio ugrađivanje ventilacijskih otvora u ormare kako bi "pomogli u raspodjeli protoka zraka i smanjili vlagu" Ovaj savjet je posebno koristan za ugradbene ormare postavljene izravno na stražnju stijenku, jer ovaj utor može postati leglo plijesni.

Drugo, Nic je potaknuo na često otvaranje prozora. Puštanje svježeg zraka ne samo da će poboljšati kvalitetu zraka, već i smanjiti kondenzaciju koja uzrokuje plijesan.

Treće, obratio je pozornost na omiljeni prirodni trik - korištenje bijelog octa.

"Mješavina bijelog octa i destilirane vode može pomoći da se riješite plijesni koja se već počela stvarati", rekao je Nic.

Na kraju je upozorio da odjeća uvijek treba biti suha prije nego što je objesite u spavaćoj sobi. Čest razlog zašto se plijesan stvara u ormarima i komodama je to što je odjeća još uvijek vlažna kada se odlaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 13:29