KORAK PO KORAK

Kako ispravno očisititi indukcijsku ploču štednjaka? Ovo nikako ne smijete raditi

 /SHUTTERSTOCK

Indukcijske ploče za kuhanje s ravnim staklenim površinama za kuhanje i bakrenim grijaćim spiralama ispod popularan su izbor u kuhinjama. To je dijelom zato što se staklene ploče za kuhanje lako čiste. Nema plamenika, rešetki, zavojnica ili tava koje treba čistiti, samo ravnu staklenu površinu, piše Better Homes and Garden.

Međutim, indukcijske ploče za kuhanje zahtijevaju rutinsko održavanje kako bi se osiguralo da izgledaju i rade najbolje što mogu. Neka sredstva za čišćenje i alate treba izbjegavati kako bi se spriječilo oštećenje staklene površine.

Prije početka

Iako se indukcijske ploče za kuhanje lako čiste, potrebno je obrisati ploču nakon svake upotrebe; ako štednjak koristite više puta dnevno, dovoljno je obrisati staklenu površinu nakon pripreme posljednjeg obroka u danu. Brisanje indukcijske ploče za kuhanje nakon upotrebe pomaže u sprječavanju nakupljanja ostataka od kuhanja koji se s vremenom mogu zapeći na staklenoj površini, što zahtijeva dubinsko čišćenje. To izbjegnite brisanjem ploče štednjaka vlažnom spužvom ili krpom od mikrovlakana kada se potpuno ohladi.

Za tjedno čišćenje koristite sredstvo za pranje posuđa ili specijalizirano sredstvo za čišćenje ploče za kuhanje kako biste očistili i ulaštili staklenu površinu za kuhanje. Ako je potrebna dodatna snaga čišćenja, pošpricajte staklenu površinu destiliranim bijelim octom prije brisanja. Višenamjenska sredstva za čišćenje i sredstva za čišćenje stakla koja sadrže amonijak mogu ostaviti tragove ili zamućenja na staklenim indukcijskim pločama za kuhanje, stoga ih je najbolje preskočiti u korist sredstva za pranje posuđa ili destiliranog bijelog octa, koji uklanjaju masnoću i druge naslage bez ostavljanja tragova ili zamućenja.

Uklonite mrlje i zagorene ostatke

Započnite s uklanjanjem zagorene hrane i ostataka od prskanja ulja alatom za struganje sigurnim za staklo. Držite oštricu pod kutom od 30 do 40 stupnjeva i pažljivo ostružite ostatke s ploče za kuhanje polaganim, čvrstim potezima. Držite strugač pod niskim kutom i izbjegavajte prejak pritisak koji može napuknuti staklo.

Ako je nakupina tvrdokorna, namočite problematično područje sredstvom za čišćenje ploče za kuhanje, deterdžentom za posuđe ili destiliranim bijelim octom na nekoliko minuta prije struganja kako biste uklonili mrlje. Također možete otkriti da rad na površini koja je topla na dodir - ali ne i vruća - može olakšati uklanjanje zagorjele hrane i ostataka kuhanja.

Kao alternativu alatu za struganje, upotrijebite najlonsku spužvu za ribanje koja ne ogrebe kako biste sigurno izribali staklenu površinu.

Očistite staklenu površinu

Nanesite sredstvo za čišćenje ploče za kuhanje, sredstvo za pranje posuđa ili destilirani bijeli ocat na staklenu površinu za kuhanje i obrišite je čistom, suhom krpom od mikrovlakana. Obrišite površinu ravnim linijama koje se preklapaju kako biste bili sigurni da je cijela površina čista.

Osušite i ispolirajte staklenu površinu

Upotrijebite suhu krpu od mikrovlakana za sušenje i poliranje površine kako biste spriječili mrlje i uklonili sve ostatke sredstava za čišćenje koji mogu promijeniti boju i mrlje na površini kada se zagrijavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 08:45