TOPLI DOM

Kako odabrati drvo za ogrijev? Ovu pogrešku nemojte nikada napraviti jer će vas skupo koštati

 /SHUTTERSTOCK

Drvo za ogrjev ozbiljna je mjesečna stavka u zimskim mjesecima za mnoga kućanstva. Zato je jako važno koje drvo ili pelete odabrati, jer ispravnim odabirom možete uštedjeti dosta novca. Evo savjeta kako. Kvaliteta drva ovisi o brojnim faktorima poput čvrstoće, vlažnosti i količine kore. Da bi imalo visoku kalorijsku vrijednost, po kojoj se računa kvalitet drva, ono smije imati najviše 20 posto vlage. Da bi se to postiglo, potrebno ga je sušiti pet do šest mjeseci prije ogrjevne sezone.

image
/SHUTTERSTOCK

Također, treba znati da što je drvo čvršće, bolje gori. Primjerice, kubni metar bukve ima 30 posto veću kalorijsku vrijednost od mnogih četinjača. Nikada kao glavno drvo za ogrjev nemojte koristiti jelu, smreku, bor ili čempres. Naime, oni spadaju u meka drva i sadrže visok postotak smole, zbog čega imaju nižu kalorijsku vrijednost. Smola pri gorenju stvara puno dima i prlja dimnjak, a cjepanice od ovih vrsta drva brzo gore. Preporučuje se da ih koristite samo za potpalu.

image
/SHUTTERSTOCK

Najbolje vrste drveta za ogrjev su hrast, bukva, bagrem i grab. One zbog svoje čvrstoće imaju veliku kalorijsku vrijednost, stvaraju malo dima i dugo drže toplinu. Ista stvar vrijedi i za pelet - ako većinski sadrži neko od nabrojenih drva, dugo će i kvalitetno gorjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:58