Kako dolazi toplije vrijeme, tako se sve više okrećemo pripremi hrane na otvorenom. Bilo da imate prostran vrt, manju terasu ili minijaturni balkon, svatko može odabrati roštilj po svojoj mjeri i uživati u pripremi slasnog mesa i ribe ili sočnog povrća na grillu. Kako bi vaše jelo s roštilja postalo prava delicija, potrebno je obaviti dobru pripremu, a pritom ne mislimo samo na dobar odabir mesa i začina, već i na dobar odabir roštilja. Za one koji još nisu nabavili svoj primjerak, donosimo detaljan vodič o tome kako odabrati roštilj po svojoj mjeri te o čemu sve treba voditi računa pri kupovini, a u tome smo potražili pomoć stručnjakinja iz tvrtke Pevec, Ane Ivković i Srebrenke Bogdanić. Za početak je važno razlikovati vrste roštilja.
Stotine vrsta i modela
– Ako razmišljate o kupnji roštilja, naći ćete se u mnogim nedoumicama što se tiče izbora mogućnosti. Naime, postoje stotine različitih vrsta koje možete izabrati. Uz standardne roštilje na ugljen možete pronaći i plinske roštilje, zatim betonske kamine i pečenjare i, naravno, električne roštilje svih vrsta i veličina. Pri kupnji roštilja ima nekoliko čimbenika koji će na kraju biti presudni, to su zasigurno troškovi, jednostavnost korištenja, aroma i prenosivost – kaže Ana Ivković te dodaje da većina ljudi u posljednje vrijeme brine o cijeni, što je i logično. – Ako je cijena glavni čimbenik, roštilj koji trebate kupiti je onaj na ugljen.
Njima se kreću cijene od oko 80 kuna za malu osnovnu jedinicu pa do oko 640 kuna za roštilj većih dimenzija. Plinski roštilji su sljedeći najniži u cijeni, počevši od oko 670 kuna za osnovnu jedinicu. Najskuplje su betonske pečenjare koje se postavljaju u dvorištima, ali one imaju dosta širu primjenu u pripremi hrane od samog roštiljanja – napominje Ana. Što se tiče jednostavnosti korištenja, najlakši roštilj za korištenje je vjerojatno plinski roštilj. A u ponudi se mogu naći različiti plinski roštilji.
Birajte one čija je ploča od čeličnog vatrootpornog kotlovinskog lista debljine 5 mm, a koja omogućuje dobro raspoređivanje temperature po cijeloj površini i ima zaobljenu i visoku ploču za izbjegavanje prskanja, kućište od nehrđajućeg čelika. Plinski roštilj također mora imati jake podesive plamenike pod pločom. Ovisno o modelu imaju jedan, dva ili tri plamenika koji stvaraju visoku temperaturu za pečenje. Još jedna od prednosti ovih roštilja je što neki od modela dolaze u kombinaciji s kuhalom pa možete istovremeno kuhati i peći na roštilju. Sljedeći kriterij za odabir je aroma mesa, a Ana Ivković kaže da je za tu stavku najbolji izbor kamin na drva ili roštilj na ugljen.
Vrtni kamin je hit
– Na tržištu postoji veliki izbor gotovih kamina na drva u različitim veličinama, stilovima i cijenama. Prema načinu izvedbe možete odabrati: monolitni, montažni i polumontažni. Materijali koji se koriste su kombinacije kamena, betona, šamota ili kamene obloge. Koji tip odabrati ovisi o veličini raspoloživog mjesta za smještaj kamina. Udaljenost od kamina do mjesta za sjedenje ne bi smjela biti manja od 1,5 m.
Vrtni kamin može biti sastavni dio vrta, terase, pergole… – nabraja Ana Ivković. Nakon drva, ugljen je sljedeća najbolja opcija u aromi. Za roštilje na ugljen treba samo malo više znanja, usavršeniju tehniku te nešto opširniju pripremu. Kome se ne bi probudio apetit uz prepoznatljiv i zavodljiv miris dima, odabrane začine i pečeno meso. Ana Ivković kaže kako ne postoji jednostavan odgovor na pitanje kako izabrati najbolji tip roštilja, ali imajući na umu sljedeća tri faktora, lakše je razviti ideju o tome koji je vaš idealan izbor. Ta tri faktora su: veličina, pogodnosti i tip pečenja.
Promislite o veličini
– Za koju ćete se veličinu odlučiti najviše ovisi o tome za koliki broj ljudi vam je roštilj potreban te o tome koliki vam je vrt ili površina terase. Naravno da ako nemate vrt, odabir mora biti roštilj na struju ili plin. Zatim pogodnosti: koliko često želite koristiti roštilj i koliko vremena želite provesti roštiljajući. Razlog zašto su roštilji na plin vrlo popularni u posljednje vrijeme je taj što imaju mnogo prednosti, zadovoljstvo je roštiljati, a ujedno ne trošite mnogo vremena za pripremanje ili čišćenje nakon roštiljanja. Što se tiče tipa pečenja, odabir je individualan – objašnjava.
Ploča periva u perilici
Što se tiče inovacija u trendovima, postoji asortiman roštilja na drveni ugljen koji ujedinjuju okolinu i okus pečenja na ugljen s praktičnosti plina bez komplikacija uz malo potrošenog vremena za paljenje. Nova tehnologija smanjuje vrijeme zagrijavanja do 10 minuta, a jednostavan pritisak na gumb potreban je za uspješno paljenje. Tu su i manji i jednostavniji električni roštilji. – Prednosti električnih roštilja su svakako dimenzije i lakše rukovanje – kaže Srebrenka Bogdanić iz Peveca i dodaje da se oni mogu koristiti i u zatvorenom prostoru.
– Korištenje u kući ili na balkonu olakšava pripremu hrane i održavanje roštilja. A svakako treba izabrati onaj čija ploča se može prati u perilici posuđa – savjetuje. Nakon svakog dobrog druženja i fine hrane slijedi čišćenje. Ako vam čišćenje roštilja nije omiljeni posao, potražite specijalne čistače roštilja koji čiste i skidaju naslage masnoća s roštilja, pećnica, plamenika, tepsija, napa i tava.
U galeriji pogledajte najbolju ponudu roštilja iz domaćih trgovina.
Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....