Kako organizirati kuhinju?

Premala radna ploha, a prevelik hladnjak i otok

Ako je vaša kuhinja nefunkcionalna, zbijena i neprohodna, ne služi svojoj svrsi. Primjerice, ako su kuhinjski elementi prenisko, samo skupljaju prašinu. Bolje je rješenje ako su do stropa jer se na taj način dobiva puno više prostora za odlaganje namirnica i stvari, ali i mnogo više vremena koje bi se inače potrošilo na čišćenje. Istodobno je potrebno imati što više radnih ploha, ne samo kada se namirnice vade iz hladnjaka, nego i kada se jelo vadi iz pećnice. Školski gledano, kuhinja počinje od hladnjaka, nakon kojeg dolazi radna ploha za odlaganje, zatim sudoper za čišćenje, opet radna ploha za pripremu hrane te pećnica, a po mogućnosti još jedna radna ploha za odlaganje ili općenito za manje aparate koji se često koriste. Međutim, divovski aparati poput hladnjaka ili elemenata kao što je kuhinjski otok mogu “progutati” prostor i baciti u sjenu sve ostale, a važno je znati da se hladnjak kupuje prema potrebi kućanstva i broju ukućana, jer inače zjapi prazan i zapravo nepotrebno troši energiju. Što se tiče kuhinjskog otoka, generalni je savjet da se o njemu, ako je kuhinja manje površine, uopće i ne razmišlja. Također, stručnjaci kažu da nije poželjno ni pretjerivanje s aparatima u boji metala. Ipak, možda najčešće pogreške odnose se na nekvalitetno organiziranu rasvjetu i ventilaciju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 13:20