URADI SAM

Kako samostalno postaviti pločice u kupaonici? Donosimo vam sve što trebate znati o tome

 Andrea Davis/Unsplash
Iako se u početku ovaj zadatak može činiti zastrašujućim, s pravim alatima i pripremom prilično je jednostavan

U posljednje vrijeme smo se jako često susretali s izjavama, naših prijatelja i poznanika koji preuređuju ili grade svoje domove kako je izrazito teško pronaći keramičara, a k tomu još i jednog dobrog koji će imati ispravan omjer cijene i usluge. Saznali smo također da se zbog toga ljudi jako često odlučuju sami postaviti pločice u svome domu. Stoga smo se malo bacili na istraživanje i pronašli vodič kako možete biti majstor u svom domu i saznali za vas sve što trebate znati za samostalno postavljanje pločica u kupaonici.

Iako zvuči pomalo nestvarno, ali prekrasna kupaonica može biti utočište u koje ćete pobjeći od stresa svakodnevnog života, znate i sami da malo što može zamijeniti vruću kupku u pravo vrijeme, a još kad je u predivnoj kupaonici... Postavljenje novih ili zamjena starih pločica u potpunosti može transformitrati prostor koji ako želite može postati vaša osobna oaza. Iako se u početku ovaj zadatak može činiti zastrašujućim, s pravim alatima i pripremom postavljanja pločica u kupaonici prilično je jednostavan projekt.

image
Tom Bowman/Livingetc

Prvo što trebate odlučiti je kakav izgled želite i odabrati pločice za kupaonicu. Ovih dana postoji čitav svijet mogućnosti, od onih u raznim boja koje daju odvažnu izjavu, do zaigranih pločica s uzorcima ili elegantno ručno izrađenih pločica. Kada odabirete pločice, ne zaboravite voditi računa o tome koje fuge bi se najbolje slagale s pločicama.

Ako prvo morate ukloniti stare pločice, trebat će vam čekić za razbijanje pločica i dlijeto za uklanjanje pločica i žbuke. Ako imate problema s uklanjanjem žbuke, možda je lakše zamijeniti podlogu odnosno postaviti novu. Nakon što uklonite stare pločice, spremni ste za početak zabavnog dijela!

Kako prenosi Livingetc, Tom Bowman, direktor prodaje britanske marke pločica Bert & May, nedavno je popločao vlastitu kupaonicu. Tom nije nije htio biti škrt pa je podijelio fotografije i savjete kako i vi to sami možete učiniti.

image
Tom Bowman/Livingetc

Možete li sami popločati kupaonicu?

Da! Ali pobrinite se da pravilno napravite pripremu. Imajte sve potrebne materijale pri ruci i uzmite si vremena. "Vi ste glavni i odgovorni radnik u svojoj kući, imajte to na umu i ne požurujte konačni rezultat", kaže Bowman. „Nisam profesionalac i postavio sam pločice na većinu površina u svojoj kući - i sve izgleda sjajno! Uvijek potičem naše kupce da prihvate izazov, jer su onda obično puno zadovoljniji krajnjim rezultatom.

Što vam sve treba za postavljanje pločica?

"Što se tiče materijala, uvijek bih preporučio obavezno postavljanje podloge prije nego krenete s postavljanjem pločica", kaže Bowman. „Također bih preporučio kvalitetno fleksibilno ljepilo za pločice i Mapei injekcijsku masu u boji koja odgovara vašem izboru pločica. Za konačnu završnu obradu i brtvljenje koristimo Fila proizvode. " Za postavljanje pločica trebat će vam osnovni alati za popločavanje, uključujući kantu, gletericu, spužvu i kutnu brusilicu s dijamantnim diskom ili rezač pločica s vodom. Razmaknice za pločice također su ključne kako biste osigurali ravnomjerni razmak vaših pločica, a libela će osigurati da sve bude u ravnini.

image
Tom Bowman/Livingetc

Gdje početi s postavljanjem pločica u kupaonici?

Prvo što je potrebno učiniti je točno izmjeriti prostor - kao što kažu, "Dvaput mjerite, jednom režite". Također osigurajte da su vaš prostor i pločice čisti, jer ne želite da se pijesak ili prljavština zaglave ispod pločica. "Važno je rasporediti pločice u prostoru tako da možete vidjeti kako će se uklopiti i izmjeriti kako biste osigurali ujednačene ili logične rezove na pločicama", kaže Bowman. “Uvijek razmišljajte o tome kada uđete u prostoriju i onda se pobrinite da pločice budu u skladu s tim. Sam početak postupka ovisi o obliku pločica. Često se predlaže da započnete u sredini prostorije - a to je zasigurno razumno ako imate prostranu sobu ili neravan zid. Ja sam krenuo od najvidljivijeg kuta i zida s tim da sam prethodno već izmjerio sve - ističe Tom. Bilo bi dobro da kad započnete postavljati pločice, krenete s punim pločicama, a one koje treba rezati ostavite za kraj i rubove.

image
Tom Bowman/Livingetc

Što je prvo, zidovi ili podovi?

"Uvijek bih prvo preporučio zidove, ako je moguće", kaže Bowman. “Ali, instalacija sanitarne opreme to ne dopušta uvijek. Ako započnete s podom, pločice će biti izložene riziku od oštećenja ili mrlja tijekom ostalih dijelova projekta."

image
Tom Bowman/Livingetc

SAVJETI ZA POSTAVLJANJE PLOČICA U KUPAONICI

1. "Ako živite u kući i to vam je jedina kupaonica, razmislite o slijedu projekta", savjetuje Bowman. "Odjednom ćete možda moći raditi samo na dijelovima kako biste osigurali da može koristiti WC ili tuš."

2. Ako je to vaš prvi projekt polaganja pločica, koristite veće pločice - manje je pločica za polaganje, a i manje fugiranja.

3. Naručite više pločica nego što vam je potrebno, tako da ćete imati rezervne dijelove u slučaju da ih slomite ili vam zatrebaju u budućnosti. Preporučujemo da svojoj narudžbi dodate 10% više nego što je potrebno za popunjavanje prostora.

4. Iznajmljivanje opreme često je isplativije od kupnje.

5. Pustite da se pločice osuše 24 sata prije početka injektiranja.

6. Umjesto fuge upotrijebite epoksid kako biste sakrili prljavštinu, ili koristite sive fuge, a ne bijele ili crne.

7. Konstantno čistite otopinu za fugiranje s pločica kako biste izbjegli mrlje - i nemojte bacati ostatke žbuke u umivaonik ili sudoper. Umjesto toga, isperite kante vani.

8. Postavite silikon na rubove uz lajsne i ostale materijale.

9. Napokon, ne zaboravite zabrtvit pločice kako biste zaustavili plijesan i duže ih održavali svježima.

10. "Ako vaš proračun to dopušta, idite na podno grijanje", preporučuje Bowman. “Jako dobro funkcionira s cementnim pločicama i daje tako divnu toplinu nogama. Postoje neke izvrsne mogućnosti „uradi sam“ i za ovo."

Tom Bowman inače je direktor prodaje u www.bertandmay.com gdje možete potražiti više inspiraciija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 13:37