NEPOŽELJNI GOSTI

Kako se riješiti miševa i spriječiti njihov povratak

 

Ako su jedini miševi koje možete podnijeti Jerry i Stuart Mali, i to samo dok se nalaze unutar ekrana, onda su savjeti koje ćete upravo pročitati kao stvoreni za vas. Ovi nepoželjni mali gosti obožavaju glodati parkete i namještaj te za sobom ostavljati tragove izmeta. Zaista ih je teško uhvatiti, pogotovo bez staromodnih mišolovki. Ako su se već uselili u vaš dom, donosimo vam korake koje trebate poduzeti da ih se riješite, a nijedan ne uključuje mišolovku.

Kako miševi žive?

Kako biste ih uhvatili, trebate razumjeti način na koji oni žive u domovima, što ih privlači i koliko ih potencijalno ima. Miševi obično žive u grupama. Najčešće doba dana kada izlaze po hranu je večer. Iako nekima zaista na prvu izgledaju slatko, ne želite s njima dijeliti svoj životni prostor i hranu jer sa sobom nažalost nose razne viruse i bakterije. Također, dok tijekom noći izlaze u pohod na vašu hranu, ne paze gdje obavljaju nuždu. Stoga, osim po hrani i izglodanom namještaju, njihovu prisutnost ćete primijetiti i prema sitnom izmetu.

U svakom slučaju, čim primijetite da dijelite svoj dom s ovim malim stvorenjima, prvi (i hitni) koraci uključuju veliko čišćenje, a tek onda tjeranje miševa iz doma. U suprotnom se možete zaraziti, a oni će se početi razmnožavati. U nastavku vam donosimo sve korake koje trebate poduzeti u borbi protiv ovih malih štetočina.

Bacite svu hranu za koju sumnjate da je došla u doticaj s miševima

Obavezno nosite rukavice i u jednu vreću za smeće bacite svu hranu za koju mislite da je mogla biti u bilo kakvom doticaju s miševima, čak i onu hranu za koju niste u potpunosti sigurni. Ispraznite i kante za smeće, a zatim ih dezinficirajte i isperite vrućom vodom. Ubuduće, smeće obavezno iznosite svaka dva dana kako biste spriječili da se miris koji privlači miševe širi po vašem domu.

Pospremite svu hranu

Razne sjemenke, začine i ostatke namirnica te već spremljenu hranu pospremite na sigurno mjesto. Pri tome nemojte koristiti plastične vrećice, nego se odlučite za posude za pohranu hrane koje se dobro mogu zatvoriti ili staklenke. Također, dok u potpunosti ne otjerate miševe iz svog doma, tako zaštićenu hranu pospremite u kuhinjske ormariće i hladnjak.

Pokrpajte sve rupe u domu

Prosječan miš može se bez problema provući kroz rupu koja je velika kao jedna kovanica. Stoga dobro pregledajte prozorska okna, ulazna i balkonska vrata. Ako naiđete na rupu, za prvu ruku je možete zaštiti kartonom i čvrstom ljepljivom trakom.

Pobrinite se za kuhinjske površine, posuđe, police i kuhinjske krpe

Ako sumnjate na to da su miševi hodali i po vašim kuhinjskim ormarićima, obavezno izvadite svo posuđe i pribor za jelo te ga operite u perilici za posuđe. Ako nemate perilicu, pribor za jelo namačite u vrućoj vodi s deterdžentom, a ostalo posuđe dobro operite s novom spužvom, vrućom vodom i deterdžentom. Također, kada izvadite svo posuđe, dezinficirajte sve površine u kuhinji, uključujući i police unutar kuhinjskih ormarića. Ako sumnjate i na kuhinjske krpe, operite ih na minimalno 60 stupnjeva.

Pokupite mišji izmet

Nemojte ga usisavati ili mesti jer postoji opasnost da dođe u zrak te da ga udahnete. Za pravilno čišćenje mišjeg izmeta potrebna vam je maska za lice koju možete nabaviti u bilo kojoj ljekarni, gumene rukavice, dezinfekcijske vlažne maramice i vrećica. Stavite masku i rukavice te s maramicama pokupite izmet. Odmah ga stavite u vrećicu. Nakon što ste gotovi, također bacite rukavice i masku, zatim dobro zatvorite vrećicu i bacite je. Površinu s koje ste sakupili izmet još jednom dezinficirajte i temeljito operite ruke sve do ispod laktova.

Koristite prirodna sredstva za odvraćanje miševa

Nakon svih prethodnih koraka biste već trebali primijetiti manje mišje aktivnosti u svom domu, budući da im, nakon što ste sve očistili i pospremili hranu, nije ostalo ništa što bi ih privlačilo u vaše kuhinjske ormariće. Međutim, za svaki slučaj u svoju kuhinju možete uklopiti nekoliko tegli metvica. Osim što će dobro izgledati, miris metvice tjera miševe. Također, možete skuhati čaj od metvice i staviti ga u bočicu sa sprejem. Tom tekućinom pošpricajte sve rubove u kuhinji, budući da je to mjesto kojim se najviše vole kretati.

Nemojte koristiti mišolovke i otrove za miševe

Ubijanje bilo kojih životinja prvenstveno nije dobro za naš ekosustav, a korištenje otrova za miševe može biti opasno i za nas. Stoga radije nabavite kaveze koji funkcioniraju kao klopke za miševe, postavite čokoladi koja će namamiti unutra i to je to.

Nabavite mačku

Ako cijelo vrijeme imate problema s miševima, a ništa od rješenja ne upali, savjetujemo vam da nabavite mačku. Miševi se ne bi trebali niti približavati prostorima koje su pod vladavinom ovog ljubimca.

Izvor: idealhome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:15