Koliko ste puta imali osjećaj da je krumpir počeo klijati odmah nakon što ste ga kupili? Samo da kažemo, razumijemo vašu frustraciju jer to zna biti baš jako nezgodno. Čak i kada se čuva na suhom i tamnom mjestu, to je normalan proces koji se ne može spriječiti, no stručnjaci kažu da ga možemo odgoditi, a potrebno je samo pametnije ga pohraniti. Internetom već neko vrijeme kruži savjet da krumpir držite s jabukama kako ne bi prebrzo proklijao. Kako objašnjavaju stručnjaci, jabuke ispuštaju plin eten (prije zvan etilen), koji krumpiru ne dopušta brzo klijanje.
No, kako je poznato da skladištenje jabuka s drugim voćem i povrćem može dovesti do njihovog brzog kvarenja, postoji i tvrdnja da će čuvanje jabuka s krumpirom izazvati upravo suprotan učinak, prenosi Krstarica.
Pa, što je onda istina? Osmotjedni eksperiment proveden u popularnoj emisiji America‘s Test Kitchen pokazao je da su krumpiri pohranjeni s jabukom nakon tog razdoblja ostali čvrsti i bez klica, za razliku od onih pohranjenih bez jabuke. Krumpir bez ovog ploda bio je mekan, smežurao se i proklijao.
Dakle, ne samo da će jabuka odgoditi klijanje krumpira, nego će on ostati svjež, a kad ga prerežete, bit će sočan, čvrst i vlažan. Hoćete li isprobati?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....