Sjajna stvar

Kako vam obično plastično posuđe može promijenit život... Iznenadit ćete se!

 MARCINM111/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Pametni načini za prenamjenu plastičnog pribora za jelo u kući

Ako ste prilikom pospremanja kuhinjskih ladica naišli na veliku kolekciju plastičnog pribora za jelo, nemojte ga bacati. Prema Habits of Waste, godišnje se samo u Sjedinjenim Državama baci 40 milijardi plastičnih vilica, žlica i noževa, a to posuđe doprinosi onečišćenju koje zagađuje vodu i okoliš. Umjesto odlaganja u otpad, otkrijte kako ove plastične komade za jednokratnu upotrebu pretvoriti u višenamjenske predmete koje možete koristiti u cijelom domu.

Iako su nezamjenjivi kada jedemo u uredu ili smo u pokretu, plastični pribor zapravo je još jedino poželjan izbor kada priređujemo zabavu na otvorenom. Međutim, ono je vodootporno, prilično izdržljivo za određene zadatke i lako se oblikuje, što ga čini vrlo svestranim. Zapravo, može vam postati dobar pomagač u domu, ali i u dvorištu za zadatke poput čišćenja, uređenja, renoviranja i vrtlarenja. Ovi trikovi koje vam donosimo kreativni su načini za prenamjenu neželjenog pribora koji vam može biti od koristi u domu i oko kuće, čime ćete uštedjeti novac.

image
NADYA SO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vrtni kolci

Plastični noževi i vilice mogu vam pomoći u vašem vrtu. Pribor za jelo iskoristite za vaše sadnice ili slabe biljke kojima je potrebna dodatna podrška. Zabodite nož u zemlju, pazeći da ne oštetite korijenje, i naslonite zelenilo na dršku. Također možete spojiti više noževa zajedno kako biste stvorili dugački kolac koji je savršen za penjanje vinove loze. Vilice također pomažu, ali trebate ukloniti srednje zupce kako bi biljke mogle rasti kroz sredinu vilice.

image
STOCKROCKET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mini vrtni alat

Plastično posuđe vam može poslužiti kao mini vrtni alat. Žlica je lopata, nož je perlator, a vilica je grablja. Žlicom zagrabite zemlju, vilicom posadite sjeme, a nožem izbušite rupe u zemlji kako biste je učinili rahlom, a vaše biljke dobile više zraka i vode. Iako nije najučinkovitija oprema za obrađivanje hektara zemlje, prikladne su veličine za vašu vrtnu kutiju na prozorskoj dasci, uzgoj sadnica i prekrasnih sobnih biljaka.

image
VI-MART/GETTY IMAGES

Oznake biljaka

Važno je pratiti biljke u svom vrtu kako bi svaka vrsta dobila pravu njegu, a plastični pribor za jelo može pomoći u tome. Napišite naziv biljke na dršku pribora trajnim markerom i stavite je u posudu za usjev ili blizu nje u vrtu kako biste stvorili simpatičnu etiketu. Osim toga, alkoholom možete ukloniti tintu markera i nastaviti koristiti istu plastičnu ambalažu godinama.

image
ELEONOR2439/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za odvraćanje štetočina

Još jedan način na koji možete koristiti plastične vilice u svom vrtu je sredstvo za odvraćanje od štetočina. Jednostavno postavite pribor okrenut prema gore između biljaka kako biste ih zaštitili od životinja koje bi mogle koristiti vaš vrt kao toalet ili bife. Oštri kolci stvorit će prepreku koju neće prijeći jer se ne žele ubosti. Ovaj trik najbolje funkcionira za stvorenja poput rakuna, gusjenica, kornjaša, vjeverica i ptica.

image
KATERYNA KUKOTA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Žlica za spremnike

Plastične žlice možete držati u različitim spremnicima, uključujući veliku vrećicu hrane za kućne ljubimce ili ptičjeg sjemena, kutiji deterdženta u prahu, staklenki gnojiva ili bilo kojoj posudi u vašoj kuhinji, poput šećera. Stavite žlicu u posudu ili zalijepite za vrećicu, staklenku ili kutiju kako se ne bi izgubila. Svaki će predmet imati svoju žlicu koju možete uvijek iznova koristiti.

@sandysleiman1 Candle holders out of plastic spoons? all u need: plastic spoons glue perfume bottle cap jar cover spray paint any cokor of ur choice #homedecor #homemade #homedesign #homedecordiy #homedecor4you #homedecorideas #homeaccessories #candleholder #candleholderdiy #homeideas ♬ لحن جميل ياخدك إلى عالم أخر - جانبي الأيسر

Svijećnjak

Ako se vični DIY projektima, pretvorite te žlice za jednokratnu upotrebu u zapanjujući dekor. Plastično posuđe može postati prekrasan stalak za svijeće, ali također ćete trebati: poklopac od staklenke, super ljepilo, boju u spreju, škare i čep za bocu. Prvo izrežite drške žlica, a zatim zalijepite poklopac boce na sredinu vrha poklopca staklenke. Zatim pričvrstite glave žlica oko poklopca i napravite drugi red. Na kraju, obojite svoju kreaciju bojom koju volite i dodajte svoju svijeću.

image
MUKHINA1/GETTY IMAGES

Nož za čišćenje i renoviranje

Iako možda niste znali da vam je potreban sve dok se nešto nije prolilo po vašem tepihu, plastični nož može biti od velike pomoći. Struže prljavštinu s tepiha, tvrdog drva, radnih ploča, namještaja, podnih ploča i više, bez oštećenja površine. Ove noževe također možete koristiti za nanošenje smjese za gletanje prilikom popunjavanja zidnih rupa i dovršetka drugih projekata obnove. Komplet od tri nožića za kit može koštati gotovo 10 eura, ali s priborom za jelo koji se gomila u vašim kuhinjskim ladicama, imate stalnu zalihu besplatno.

image
YACOBCHUK/GETTY IMAGES

Miješalica za boju

Vaše plastične vilice, žlice i noževi također mogu poslužiti za miješanje boje. Međutim, ovo je posuđe najbolje za manje limenke, jer s većim spremnicima riskirate da se utopi u velikoj kanti boje. Osim toga, nakon što završite s projektom, uronite plastiku u limenku da označite koliko je boje preostalo, a zatim ostavite pribor zalijepljen na limenku kao indikator boje i razine. Možete čak i napisati naziv boje na pribor prije nego što ga pričvrstite na limenku.

image
LEX20/GETTY IMAGES

Za čišćenje pukotina

Prljavština se lako može nataložiti u malim pukotinama u vašem domu. Srećom, tanki i savitljivi sastav plastičnog pribora čini ga izvrsnim rješavanjem za teško dostupna područja. Očistite oko slavina, podnih dasaka, prozorskih dasaka i još mnogo toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 18:14