značajna ušteda

Klima uređaji veliki su žderači struje: ovako ih postavite i smanjite račun do 50 posto!

 /SHUTTERSTOCK

Ovih dana teško se može izdržati bez klima uređaja. Vani je sparno, jako vruće i praktički nepodnošljivo. Svi traže bilo kakav način za rashladiti se, a većini je prvi odabir - boraviti u klimatiziranom prostoru. No, nije sve tako jednostavno. Logično, kada klima uređaj radi po cijeli dan, a kod nekih i noć - to znači i veće račune, piše N1. Kako to izbjeći?

Ovo je nekoliko načina racionalnog i optimalnog korištenja klima uređaja - kako se rashladiti, ali i uštedjeti struju. Kako bi prostor bio udoban, stručnjaci savjetuju da temperaturu klime postavite na 24-25 Celzijevih stupnjeva. Također je poželjno pažljivo odabrati način rada uređaja. Ako pravilno postavite klima uređaj, možete značajno smanjiti potrošnju električne energije i račune.

image
ROMAIN DOUCELIN/AFP/PROFIMEDIA/ROMAIN DOUCELIN/AFP/PROFIMEDIA

Nadalje, jedan od najčešćih razloga zašto klima uređaj troši više električne energije je preniska postavljena temperatura. Statistike pokazuju da većina korisnika klima uređaje postavlja na 21 do 23 Celzijeva stupnja. Ipak, stručnjaci i portali koji se bave bijelom tehnikom savjetuju da se klima uređaj namjesti na 24 ili 25 stupnjeva, tvrdeći da će i zbog te male razlike u temperaturi u sobi biti ugodno, ali da je štednja struje u tom slučaju sigurna.

Računi se tako mogu umanjiti za čak 10 do 25 posto. Stručnjaci također upozoravaju da treba pripaziti gdje ćete postaviti termostat. Taj dio uređaja vrlo je osjetljiv na toplinu koju emitiraju televizori, računala i drugi električni uređaji, pa se klima uređaj preporučuje ugraditi dalje od njih jer će u protivnom kompresor raditi duže.

Za razliku od starijih klima uređaja koji su imali samo osnovne funkcije hlađenja, odnosno imali su tri opcije hlađenja - nisko, srednje i visoko, noviji klima uređaji imaju više opcija načina rada. Bez obzira radi li se o standardnim klima uređajima, prozorskim modelima ili prijenosnim klima uređajima, svaki ima način hlađenja (Cool Mode).

U ovom načinu rada, AC kompresor radi na postavljenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara toj razini. To znači da potencijal uštede električne energije ovisi o temperaturi na kojoj se koristi klima uređaj, kao što naziv govori, znači da radi samo ventilator, dok je kompresor isključen.

image
/SHUTTERSTOCK

Tako se postižu značajne uštede radne snage. Međutim, ova metoda ne dopušta dodatno hlađenje prostora. Suhi način je posebno koristan za gradove koji su bliže moru i imaju visoku razinu vlage u zraku. No, izvrstan je i za korištenje u kontinentalnoj klimi u danima kada je vlaga u zraku visoka. Stručnjaci kažu da se zahvaljujući ovoj opciji uklanja višak vlage i zrak u prostoriji postaje zdraviji. Ujedno - ovom metodom štedi se energija, jer ventilator i kompresor rade na nižim brzinama.

Prema riječima stručnjaka, redovito čišćenje klima uređaja ima višestruku važnost. Prema istraživanju, jedinica gubi u prosjeku 5 posto svoje učinkovitosti godišnje ako se ne održava - što dovodi do bržeg trošenja i habanja. Neučinkovit rad također dovodi do povećanja troškova električne energije jer je potrebno više vremena za postizanje zadane temperature.

Filtri skupljaju prašinu i druge štetne tvari, pa ako se ne čiste, protok zraka je smanjen. Stoga je potrebno pažljivo pranje svaki mjesec. Održavanje također uključuje angažiranje stručnjaka. Predsezonski servis klima uređaja uključuje detaljnu provjeru cijele vanjske i unutarnje jedinice, a po potrebi i punjenje freonom, piše Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2024 13:48