PRAVI ODABIR

Koja vrsta drva je najbolja i najsigurnija za ogrijev u vašoj peći? Znanstvenici srušili stare mitove o borovini

 /SHUTTERSTOCK

Ako vam je cilj da vas monteri peći na drva i starije generacije ismijavaju, samo izgovorite sljedeće riječi: "Sasvim je u redu ložiti bor u modernoj peći na drva." Uskoro ćete dobiti riječ objašnjenja koja se uvijek iznova ponavlja u ovim argumentima - kreozot: to je naslaga nepotpuno izgorjelih čestica na unutarnjoj strani dimnjaka vaše peći koja se može, pod pravim okolnostima, zapaliti (i u krivim okolnosti, spali kuću). Argument da spaljivanje bora uzrokuje više kreozota bio je ortodoksno gledište toliko dugo da su te dvije stvari u glavama nekih ljudi neraskidivo povezane. Ova se predodžba, začudo, ne čini posebno istinitom. Svako drvo može proizvesti kreozot, ali ako ga pravilno sagorijevate, nećete proizvesti dovoljno da biste se trebali brinuli. Stvarni problemi kada je u pitanju proizvodnja kreozota su zeleno drvo, zastarjele peći i nefleksibilna gledišta, prenosi Hunker.

Trojstvo ortodoksnih uvjerenja o izbjegavanju kreozota je (1) da biste trebali spaljivati ​​samo tvrdo drvo, (2) spaljivati ​​ga suho i (3) spaljivati ​​ga na velikim vrućinama. Uvriježeno mišljenje kaže da će mokro drvo proizvoditi kreozot, ali suho drvo gori toplije i proizvodit će zanemarive količine.

image
ALEKSANDR TITOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prema pisanju na portalu stručnjaci ne vole mokro drvo iz dva razloga. Prvo, isparavanje vode (čak 50 posto težine zelenog drva) apsorbira toplinu, tako da vaše mokro drvo za ogrjev ne može gorjeti tako istim intenzitetom kao što bi gorjelo suho. Drugo, budući da nije toliko vruće, kada plinovi uđu u dimnjak i dođu do točke rosišta, voda (i drugi plinovi) se kondenziraju na unutarnjoj strani cijevi. Zbog vlage se čestice dima bolje lijepe. Način da se to zaobiđe je spaljivanje suhog drva, koje ima manje od 20 posto sadržaja vode, a bliže 10 posto kad god je to moguće.

Dakle, ukratko, ako imate zeleno drvo? Trebali biste ga rascijepiti i ostaviti i to drvo 6-12 mjeseci prije nego što ga bacite u svoju peć na drva. Ono što nije važno, u smislu sigurnosti ili kreozota, jest je li vaša hrpa drva borovina ili nešto tvrđe. Tvrdo drvo, meko drvo — nije važno dokle god je suho.

Prastari mit da tvrdo drvo gori toplije od borovine? Nije istina

Međutim, gori li tvrdo drvo toplije od borovine? Guglate li, brzo ćete saznati da da. Stručnjaci, roboti za umjetnu inteligenciju i snobovski prodavači peći na drva svi se slažu da da, a čini se da su svi u zabludi prema pisanju Hunkera. Najbolje istraživanje o ovoj temi zapravo dolazi od srednjoškolskog profesora koji je napravio prilično besprijekornu studiju koja pokazuje, kao i druga istraživanja, da bor gori jednako kao - a možda i malo toplije od - topole i hrasta.

Uobičajena tvrdnja da tvrdo drvo gori toplije vjerojatno je rezultat činjenice da tvrdo drvo proizvodi više BTU-a. Ovo je artefakt mjerenja drva za ogrjev prema volumenu, a ne težini i masi. Tvrdo drvo (ili, točnije, gušće drvo) općenito proizvodi više toplinske energije, ali ne uvijek po kilogramu. Ako, na primjer, usporedite BTU učinak suhog crvenog hrasta u odnosu na suhi bor, vidjet ćete da bor proizvodi manje energije po volumenu, ali oko 15,8% više BTU-a po kilogramu drva.

Evo gdje dolazimo do argumenta za tvrdo drvo umjesto mekog, ali ne radi se o kreozotu ili sigurnosti - samo o dugovječnosti. Budući da borovina toplije i brže gori, vjerojatno nije idealna opcija ako pokušavate napuniti peć za grijanje preko noći. Uz to, primjena ovog drugog pristupa - pod pretpostavkom da zatvarate zaklopku kako biste stvorili tihi plamen koji gori tijekom noći - sam po sebi će stvoriti kreozot, čak i ako se radi o crvenom hrastu.

image
/SHUTTERSTOCK

Zanemarite zastarjele savjete o boru: Novije peći bolje gore

Kreozot nastaje hladnijim plamenom i nepotpunim izgaranjem koje nastaje. Kako bi vatra bila što jača, ne možete učiniti ništa bolje od moderne peći na drva s EPA certifikatom. One su čak 50 posto učinkovitije od starijih modela, četiri puta učinkovitiji od starog otvorenog kamina i mogu koristiti ⅓ manje drva, što znači manje kreozota. Moderne peći, posebno katalitički modeli, učinkovitije proizvode više topline. Gore dulje, toplije su i čišće ... a čišći znači do 70 posto manje neizgorjelog kreozota i zagađivača, tako da kreozot iz svog dimnjaka možete očistiti jednom godišnje, a ne svakih nekoliko mjeseci.

Julian Beckwith, stručnjak za savjetodavne usluge za proizvode od drva u D.B. Warnell School of Forest Resources na Sveučilištu Georgia, kaže da ljudi stječu dojam da borova smola pridonosi nakupljanju kreozota, ali vrućina proizvedena u ispravno upravljanoj (i još važnije, učinkovitoj i modernoj) peći na drva praktički će eliminirati problem kreozota za svako suho drvo. Kako on kaže, "nakupljanje kreozota na zidovima kamina ili peći na drva, dimnjacima i dimovodnim cijevima, čini se više rezultatom izgaranja drva na relativno niskim temperaturama."

image
/SHUTTERSTOCK

Borovina je dobra, a vaša će peć na drva rado gorjeti

Znanost - od kojih većina potječe iz kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, kada su peći na drva postale moderne, a drvo za ogrjev činilo je oko 10 posto grijanja - podupire tvrdnju Juliana Beckwitha. Istraživanje Auburn Wood Burning Laboratory iz 1979. i istraživački projekt Komisije za šumarstvo Georgije iz 1982. otkrili su da bor – zapravo proizvodi manje kreozota od hrasta i drugog tvrdog drva.

Međutim, obje su studije uključile i druga otkrića, uključujući da suho drvo za ogrjev proizvodi više kreozota nego neobrađeno drvo. Studija Auburn koristila je drvo koje je odabrano prema svojoj geometriji i volumenu, a ne prema masi. Ista Auburnova studija otkrila je da suho drvo proizvodi više kreozota nego mokro drvo. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo otkriće, ali vjerojatno se svodi na činjenicu da je studija spaljivala drvo pažljivije i učinkovitije nego što su to mogli vlasnici kuća u kasnim 1970-ima. Umjesto toga, ono na što bismo se trebali usredotočiti je da je sada općepoznato među stručnjacima da je kreozot glavni krivac za niske temperature, a ne sok iz bora. Opet, noćna vatra od tvrdog drva s laganim plamenom definitivno će stvoriti kreozot, osobito u usporedbi s brzom, vrućom i suhom vatrom od borovine.

Prava je poanta da istraživanja neprestano potvrđuju ono što vam logika govori: ako je vatra jaka, sve će izgorjeti i zapravo nije važno spaljujete li bor ili neko otmjeno tvrdo drvo. Usredotočite se na svoje ciljeve za vatru, odaberite drvo koje odgovara tim ciljevima i učinite ono što vam najviše odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 11:50