POVEĆAVA TEMPERATURU

Komad aluminijske folije i kartona donosi uštedu na računima za energiju. Svi su poludjeli za ovim "uradi sam" projektom

 /SHUTTERSTOCK

Stavljanje aluminijske folije iza radijatora radi uštede na računima za grijanje zvuči predobro da bi bilo istinito; sigurno nešto tako jednostavno ne može funkcionirati, zar ne? Ipak, može, ali nekoliko čimbenika može utjecati na rezultate, piše Claire Douglas Styling na svom istoimenom blogu.

Claire objašnjava kako je primijetila da su njezine spavaće sobe u kući navečer bile jako hladne, što je bio glavni razlog da isproba ovaj "uradi sam" projekt za radijator. Proučavala je kako može svoj dom učiniti toplijim, a da grijanje ne pojača ni malo jer cijene energije su već same po sebi sulude. Blogerica objašnjava da možete kupiti specijalizirane folijske ploče za radijatore, koje nisu jeftine, ili možete napraviti svoje i tako uštedjeti puno novca.

@homediydiary #answer to @danieloc2022 we can loose up to 30% of home heating to our external walls. Heat reflecting foil behind radiators helps prevent the cold wall from absorbing the heat thats being produced and instead reflects it back into the room. #reduceheatingbills #homeenergytips #homediydiary ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Kako smanjiti gubitak topline iza radijatora s folijom

Postoji nekoliko načina na koje možete riješiti ovaj problem. Možete samo uzeti komad folije i staviti ga iza; ovo je najjednostavniji pristup, ali je i onaj za koji je najmanje vjerojatno da će vam dati sjajne rezultate jer je folija, po svojoj prirodi, tanka pa se lako može zgužvati.

Budući da je cilj igre reflektirati toplinu natrag u vaš životni prostor kako bi se osiguralo manje rasipanja energije, potrebno nam je da folija bude sjajna. Da biste prevladali ove probleme Claire savjetuje da omotate foliju oko komada kartone ili neke tvrđe površine jer ovo će pomoći da folija ostane ravna i glatka, što je čini boljim reflektorom radijatora.

Funkcionira li folija iza radijatora?

Postavljanjem folije iza radijatora možete smanjiti gubitak topline, učiniti radijator učinkovitijim i uštedjeti novac. Postoji nekoliko čimbenika koji će odrediti učinkovitost ovog postupka, poput vrste zida i lokacije na primjer, ali općenito ćete vidjeti neke prednosti ako su folijske ploče potpuno glatke (za optimalnu refleksiju). Ako živite u dobro izoliranoj nekretnini s malim gubitkom energije i niskim računima za kućanstvo, ovo možda neće biti velika razlika. Ali, ako živite u lošije izoliranom prostoru s visokim troškovima energije, onda bi vam ovaj zgodni trik mogao uljepšati dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 11:42