PROVJERENA METODA

Komadić aluminijske folije na bananama sačuvat će ih svježima i do tjedan dana

 /SHUTTERSTOCK

Banane su vjerojatno jedan od namirnica koje je najteže održati svježima. Ovom tropskom voću potrebno je samo nekoliko dana da postane smeđe i kašasto. Srećom, postoje neki korisni trikovi koji mogu spriječiti prebrzo sazrijevanje vaših banana. Jedan od najboljih i najlakših trikova je omotati stabljiku hrpe banane s malo aluminijske folije, piše Food Republic.

U usporedbi s drugim voćem i povrćem, banane su jedan od najvećih proizvođača plina etilena, prirodnog kemijskog spoja koji potiče sazrijevanje. Većina ovog plina oslobađa se kroz izloženu stabljiku ploda, što omogućuje da banane nastave sazrijevati čak i nakon što se uberu sa stabla. Omotavanje vrha aluminijem pomaže uhvatiti dio etilena, tako da neće pobjeći u atmosferu i dodirnuti tijelo banane (ili drugog proizvoda koji je u blizini). To usporava tamnjenje i daje vam više vremena za uživanje. Plastična folija također bi trebala poslužiti.

Objesite banane za duži vijek trajanja

Oštećenja također mogu ubrzati sazrijevanje vaših banana, jer će mrlje otpuštati etilen i uzrokovati brzo tamnjenje. Ovaj problem raste kako voće stoji u vašoj kuhinji, jer njegovo meso još više omekšava kako stari. Voće se čak može oštetiti ako predugo stoji na tvrdom pultu ili stolu.

Tajna zaobilaženja ovog problema leži u tome da banane objesite, što ih podiže s tvrde površine i oponaša način na koji vise na stablu. Možete investirati u namjensku vješalicu za voće za držanje banana, ali bilo koja kuka koja može izdržati težinu grozda trebala bi poslužiti. Možete objesiti svoje banane u kombinaciji s trikom s aluminijskom folijom kako biste dodatno usporili tamnjenje.

Jedna stvar na koju treba obratiti pozornost, bez obzira na to vješate li banane ili ne, jest da ih nikada ne skladištite u blizini proizvoda koji proizvode etilen ili su osjetljivi na njega, što je uobičajena pogreška pri skladištenju hrane. Mrkva i lisnato povrće primjeri su koje ne bi trebalo skladištiti uz banane, jer će uvenuti puno brže. U međuvremenu, proizvodi koji proizvode etilen poput jabuka brže će istrunuti vaše banane i obrnuto. Pokušajte objesiti banane pored suhe robe, korjenastog povrća poput krumpira ili drugih sastojaka stabilnih na policama koji nisu osjetljivi na etilen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 15:23